:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Makarna ve bulgurun şişmanlıkla ilgisi yok!
mOOnl!ght
#1
Makarna ve bulgurun şişmanlıkla ilgisi yok! Yanlış duymadınız! Üstelik obezite riskini de azaltıyor

Diyetisyen Prof. Dr. Ayşe
Baysal, makarna ve bulgurun, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken,
diğer yandan besin alımını azaltarak obezite riskini düşürdüğünü
belirtti.

Prof. Dr. Baysal, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneğinin, Türkiye
Diyetisyenler Derneği ile birlikte hazırlayıp yayınladığı ''Bilimsel
Yönleriyle Makarna'' adlı kitabında yer alan makalesinde, makarnanın
beslenme ve sağlık açısından yararını anlattı.

Makalede, sağlıklı beslenmede büyük önem taşıyan kompleks
karbonhidratların kaynağının tahıllar ve kuru baklagiller olduğunu
vurgulayan Prof. Dr. Baysal, makarnanın ise kompleks karbonhidratların
en zengin kaynağı olduğunu bildirdi.

Makarnanın, B12 dışında bütün B vitaminleri ve minerallerini içerdiğini
belirten Prof. Dr. Baysal, ancak tam durum buğdayı irmiğinden üretilen
makarnalardaki vitamin ve mineral oranının, kepeği ve özü ayrılmış
irmikten yapılan makarnalardan daha yüksek olduğunu, tam buğday
irmiğinden üretilen makarnaların diyet lifi için de en iyi kaynaklardan
biri olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Baysal, makarnanın çok az yağ içerdiğini, peynir yerine 2-3
kaşık önceden pişmiş mercimek ve biraz soğan kullanılması durumunda,
makarnadaki diyet lif oranının artacağını vurguladı.

''MAKARNANIN ŞİŞMANLAMA İLE İLGİSİ YOK''

Makarnanın hayvansal kaynaklı peynir, yumurta ve kıyma gibi besinlerle
hazırlanması ya da bunlarla yapılan soslarla birlikte tüketilmesi
halinde bitkisel besinlerde bulunmayan B12 vitamininin karşılanmasına
katkıda bulunacağını ifade eden Prof. Dr. Baysal, şunları kaydetti:

''Sağlıklı beslenmeye örnek gösterilen Akdeniz beslenme biçiminin temel
özelliği, tahıl, sebze, meyve, kuru baklagiller gibi ürünlerden zengin,
doymuş yağ içeren kırmızı etten fakir olması ve görünür yağ olarak
zeytin yağı kullanılmasıdır. Örneğin, Doğu Akdeniz ülkelerinde bulgur,
İtalya'da makarna, ekmek dışında en çok tüketilen tahıl ürünleridir.
Makarna ve bulgur, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer
yandan besin alımını azaltarak obezite riskini de düşürmektedir. Bu
veriler, uygun ve yeterli miktarda makarna yemenin, şişmanlamayla
ilintisi olmadığını gösterir.''

Prof. Dr. Baysal, beyaz ekmek, beyaz un ve şekerden yapılan ürünler,
patates ürünleri yerine, uygun sosla hazırlanmış makarna yenmesini
önerdi.
Ara
Cevapla
ѕαкℓı@мѕı@η
#2
Alıntı:''MAKARNANIN ŞİŞMANLAMA İLE İLGİSİ YOK''

Bencede yok ! Olsa ben $i$konun önde gideni Olurdum .. Confusedmiley17:

Tesekkürler ..
Ara
Cevapla
€BeRimSin
#3
ѕαкℓıмѕıη Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Bencede yok ! Olsa ben $i$konun önde gideni Olurdum .. Confusedmiley17:

Tesekkürler ..

Şişkom Benim Big Grin
Cevapla
нüzüηçiçÑ”ği
#4
Bende çok yerim makarna ama nedense halen zayıfım (:
Ara
Cevapla
BaByİsH
#5
yani aLakası yok gerçekten Smile
Ara
Cevapla
Yorgun Yürek
#6
Bencede yok bulgur ve makarna ile şişmanlığı Smile
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
  Tarih: 12-12-2024, 12:21 AM