Eğitim için başka şehre taşınan üniversiteliler, yeni evliler ya da yalnız yaşayanlar için ideal seçim: Stüdyo daireler. Ülkemizde son yıllarda keşfedilen stüdyo daireler, tüm dünyada gençler ve yeni evliler tarafından çoktan kapışıldı. Artık ülkemizde de stüdyo ve benzeri loft gibi mekanlar için inşaatlarda daha çok yer ayrılıyor.
Bu dairelerin ufak olması kullanışsız olduğu anlamına gelmemeli. Eğer bu tarz bir daireye sahipseniz öncelikle bilmeniz gereken küçük dokunuşlarla nasıl değişik ve güzel bir yaşama alanı yaratabileceğinizi düşünmek. Genellikle stüdyo daireler küçüklüğüne rağmen fonksiyonel, pratik bir tasarım ve ergonomik ürünlerle içinizi tasarlanmıştır.
Loft dairelerin bazılarında bir balkona rastlamak mümkün olduğu için stüdyolara oranla daha ışıklıdır diye düşünebilirsiniz. Bunun dışında stüdyo ve loft daireler arasında yaşam ve dekorasyon açısından fark bulunmamaktadır.
Kendinizi üniversite eğitimi almak için başka bir şehre taşınmış olarak hayal edin. Tabii ki anne-babanızla aynı evi paylaşıyordunuz, şimdi gideceğiniz ev ise öncekinin 1/3’i kadar.
İlk yapmanız gereken mekan büyüklüğü algınızı değiştirmek,ve eşyalarınızı getirmeden önce bir gözden geçirmektir.Lüzumsuz hiçbir eşyanın bir stüdyo dairede yeri yoktur.Kullanılmayan hiçbir eşyanın böyle bir mekanda kendine yer bulması mümkün değildir.
Stüdyo dairelerde oturabilmenin başka bir gereği de mekanda dağınıklığa izin vermemektir. Mekan sınırlı olduğu için her türlü fazlalık ve dağınıklık sizi rahatsız eder. Dağınık bir stüdyoda yaşamak gerçekten çekilmez olabilir.
Aklınızdan çıkarmamanız gereken diğer bir kural ise, dairenin dekorasyonunda kullanacağınız eşyaların mutlaka çok fonksiyonlu olmasıdır. Böylece çok amaçlı eşyalar ile sandığınızdan daha çok yer kazanabilir ve hayatınızı renklendirebilirsiniz.
Bir stüdyo daireye taşınırken sizi en çok rahatsız edebilecek diğer bir konu ise mutfak ile salonun içiçe olmasıdır. Genellikle kapılarla ayrılan bu mekanların bir arada bulunması ilk başta alışıla gelmedik olarak tanımlansa da iyi bir mimarın elinde çok keyifli ve rahat bir yaşama alanına dönüşebilir. Stüdyo dairelerde çok önemli diğer bir konu ise doğal ışıklılık ve güneşin geliş yönüdür.
Bunun için mekanı satın almadan veya kiralamadan önce çok iyi incelemek gerekir. Başka bir odanız olmadığından bulunduğunuz yerden gökyüzüne bakabilmek, geniş pencereden havayı solumak sizin için oldukça kıymetlidir. Tüm eylemlerin aynı alanda yapılıyor olması sizin bu alanı çok fonksiyonel kullanmanızı ve kendinizin de iyi organize olmanızı gerektirir. Her köşenin, ufacık bir boşluğun bile en faydalı biçimde işlevselleştirilmesi sizin burayı kullanım amacınıza bağlı olarak gelişir.
Mekanın küçüklüğüne rağmen fonksiyonel, pratik bir tasarım ve ergonomik ürünlerle içinizi geniş tutabilecek, dekoratif bir mekan elde edebilirsiniz. Burası sizin hem salonunuz, yatak odanız, hem de mutfağınız, çalışma odanızdır. Mekan küçük de olsa, bölümlere çeşitli yükseltiler vererek görsel bir ayırıma gidilebilir. Bu yükselti yerden yaklaşık 150 cm. Bir merdiven basamağı gibi olursa çeşitli kapaklarla içleri malzeme koymak için kullanılabilir.
Onun dışında, hangi bölüm kapatılmak isteniyorsa fazla yüksek olmayan, hareketli bir paravan en ideal bölme şeklidir. Bazı stüdyo ve loftlarda tavan yüksek olduğu zaman içten bir asma kat yapılabilir. Burada merdiven çıkışı kitaplık, altı da oturma bölümü olarak çok rahatlıkla kullanılabilir. Üst tarafta genellikle yatak bulunur ve sizin gizli bölmenizdir.
Yatağın yanına çeşitli boyutlarda sabitleyeceğiniz raflar hem komodin yerine geçer, hem de başucunuza dekoratif bir özellik katmış olurlar. Tavan yüksek değilse, duvara gömme yatak ya da çek yatlar kullanışlıdır. Bu yatak aynı zamanda çarşaf, yorgan, yastık gibi ürünlerin saklanacağı bir geniş çekmece özelliğini de taşıyabilmeli. Giysi dolabı kapısının sürgülü olması da daha doğru bir seçimdir. Dolap kapaklarındaki boy aynası hem kullanışlılığı, hem de mekanı görsel olarak büyültmesi bakımından iyi bir efekt verecektir.
Kütüphane için yeriniz darsa, tavanları raflayarak kitaplarınızı yerleştirebilirsiniz. Bu raflar aynı zamanda aydınlatma için de iyi bir çözümdür. Böylelikle mekanınızda hem yerden tasarruf eder, hem de ona dekoratif bir görünüm kazandırırsınız. Dar alanlar için kapakları açıldığında büroya dönüşen kompakt kitaplık-masa birimi de tercih edilebilir. Masa gene görsel olarak iki bölüm arasındaki geçişi sağlayabilir.
Hem çalışmak, hem de yemek yemek için aynı masayı kullanabilirsiniz, ama sürekli bir toplama yerleştirme işlemi yapılacağından bu şekil zamanla sizi yorabilir. Çalışma masası hareketli olursa o anki kişi sayısı ve aktiviteye göre yeri değiştirilebilir. Yemek masası ise duvara sabit, açılıp kapanır bir sistemde tasarlanırsa mekanda yer kazandırır.
Çalışmak için yüksekliği ayarlanabilen, tekerlekli bir iskemle seçilip, yemek masası içinse katlanabilir iskemleler kullanılmalıdır. İyi bir aspiratörle koku sorununuz olmayacağından burada çoğunlukla açık mutfak yapılır. Kapalı olmasını istiyorsanız, akordeon kapılı bir sistemi tercih edin. Mutfak duvarları her türlü aletin ankastre olarak yerleşimine imkan verir biçimde tasarlanmalıdır.