Havaların ısınmasıyla birlikte tüketimi artan dondurmanın
 içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle besleyici değerinin oldukça yüksek olduğu bildirildi.
Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi
 AA muhabirine yaptığı açıklamada
 üretiminde süt
 şeker ve glikoz şurubu gibi ham maddelerin kullanıldığı dondurmanın
 özellikle yaz aylarında daha fazla tüketildiğini belirtti.
Çelebi
  içinde bulunan yararlı ham maddeler nedeniyle besin değeri yüksek bir  ürün olan dondurmanın düzenli beslenme için her gün tüketilmesi tavsiye  edilen süt ve süt ürünleri grubunda yer aldığını
 bu nedenle özellikle çocuklar için çok faydalı olduğunu söyledi.
Ramazan Çelebi
 dondurmanın oldukça zengin minerallere sahip bir gıda olduğunu vurgulayarak
 şunları kaydetti:
''Besin değeri oldukça yüksek olan dondurmada
 protein
 karbonhidrat ve yağ gibi temel besin ögeleri ile birlikte
 A
 D
 E
 C ve B grubu vitaminler
 aynı zamanda kalsiyum
 magnezyum
 fosfor
 sodyum
 potasyum
  demir ve çinko mineralleri bulunmaktadır. Hijyen anlamında sorunsuz  olduğu sürece dondurmanın büyük faydaları bulunmaktadır. Özellikle  gelişme çağındaki çocukların mutlaka dondurmayı bolca tüketmesi gerekir.  Dengeli beslenen bir çocuk
 gelişimi için haftada en az 250 gram dondurma tüketmeli.''
Dondurmanın
 süt ve yoğurt gibi gıdaları fazla tüketmeyen çocukların da mineral ve vitamin açığını kapatabileceğini ifade eden Çelebi
 güvenli
 gıda kurallarına uygun
 hijyenik şekilde üretilip
 satıldığı takdirde
 dondurmanın besleyici değerinin yüksek ve tüketilmesinin çok faydalı olduğunu bildirdi.
Dondurma üretiminde kullanılan maddelerin Türk Gıda Kodeksine uygun olması ve belirtilen uygun miktarlarda kullanılması gerektiğini vurgulayan Çelebi
 besleyici değeri yüksek olan dondurmanın her mevsim tüketilebileceğini
  ancak üretilmesinden muhafaza edilmesine ve satışa sunulmasına kadar  her safhada hijyenik kurallara uyulması gerektiğini kaydetti.
ERİMİŞ DONDURMA MİKROBİYOLOJİK AÇIDAN SAKINCALI-
Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi
 sütün mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam olduğunu belirterek
 şöyle devam etti:
''Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir. Bu nedenle dondurma satın alınırken güvenilir ürünler tercih edilmeli
  merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen izinsiz ürünlerden  kaçınılmalı. Üretim izni olmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler  satın alınmamalıdır. Ambalajlı olarak satılan dondurmalarda şekil  bozuklarının bulunmamasına özellikle dikkat edilmeli
 yani erimiş ve tekrar dondurulmuş olmamalıdır. Erimiş haldeki sıcağa maruz kalmış dondurma
 soğukta muhafaza edilmemiştir ve mikrobiyolojik açıdan sakıncalıdır.''
Ayrıca porsiyon serviste veya külaha yerleştirilmekte kullanılan kaşığın
 özel solüsyon içinde tutulmaması
 açıkta
 su içinde ve sıcak ortamda bekletilmesi ile mikrobiyolojik üreme gerçekleştiğini bildiren Çelebi
 sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu nedenle dondurma kaşıkları mikroorganizmaların yuvası haline gelmektedir. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler
 her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya ulaşmaktadır. Servis kaşığından bulaşan zararlı mikroorganizmaların
  besin zehirlenmesine kadar sonuçları olabilir. Bu durumlarda özellikle  çocuklar ve bünyesi zayıf olan yaşlılarda hasta olma riski daha fazladır
		
	
		
	
 içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle besleyici değerinin oldukça yüksek olduğu bildirildi.Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi
 AA muhabirine yaptığı açıklamada
 üretiminde süt
 şeker ve glikoz şurubu gibi ham maddelerin kullanıldığı dondurmanın
 özellikle yaz aylarında daha fazla tüketildiğini belirtti.Çelebi
  içinde bulunan yararlı ham maddeler nedeniyle besin değeri yüksek bir  ürün olan dondurmanın düzenli beslenme için her gün tüketilmesi tavsiye  edilen süt ve süt ürünleri grubunda yer aldığını
 bu nedenle özellikle çocuklar için çok faydalı olduğunu söyledi.Ramazan Çelebi
 dondurmanın oldukça zengin minerallere sahip bir gıda olduğunu vurgulayarak
 şunları kaydetti:''Besin değeri oldukça yüksek olan dondurmada
 protein
 karbonhidrat ve yağ gibi temel besin ögeleri ile birlikte
 A
 D
 E
 C ve B grubu vitaminler
 aynı zamanda kalsiyum
 magnezyum
 fosfor
 sodyum
 potasyum
  demir ve çinko mineralleri bulunmaktadır. Hijyen anlamında sorunsuz  olduğu sürece dondurmanın büyük faydaları bulunmaktadır. Özellikle  gelişme çağındaki çocukların mutlaka dondurmayı bolca tüketmesi gerekir.  Dengeli beslenen bir çocuk
 gelişimi için haftada en az 250 gram dondurma tüketmeli.''Dondurmanın
 süt ve yoğurt gibi gıdaları fazla tüketmeyen çocukların da mineral ve vitamin açığını kapatabileceğini ifade eden Çelebi
 güvenli
 gıda kurallarına uygun
 hijyenik şekilde üretilip
 satıldığı takdirde
 dondurmanın besleyici değerinin yüksek ve tüketilmesinin çok faydalı olduğunu bildirdi.Dondurma üretiminde kullanılan maddelerin Türk Gıda Kodeksine uygun olması ve belirtilen uygun miktarlarda kullanılması gerektiğini vurgulayan Çelebi
 besleyici değeri yüksek olan dondurmanın her mevsim tüketilebileceğini
  ancak üretilmesinden muhafaza edilmesine ve satışa sunulmasına kadar  her safhada hijyenik kurallara uyulması gerektiğini kaydetti.ERİMİŞ DONDURMA MİKROBİYOLOJİK AÇIDAN SAKINCALI-
Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi
 sütün mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam olduğunu belirterek
 şöyle devam etti:''Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir. Bu nedenle dondurma satın alınırken güvenilir ürünler tercih edilmeli
  merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen izinsiz ürünlerden  kaçınılmalı. Üretim izni olmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler  satın alınmamalıdır. Ambalajlı olarak satılan dondurmalarda şekil  bozuklarının bulunmamasına özellikle dikkat edilmeli
 yani erimiş ve tekrar dondurulmuş olmamalıdır. Erimiş haldeki sıcağa maruz kalmış dondurma
 soğukta muhafaza edilmemiştir ve mikrobiyolojik açıdan sakıncalıdır.''Ayrıca porsiyon serviste veya külaha yerleştirilmekte kullanılan kaşığın
 özel solüsyon içinde tutulmaması
 açıkta
 su içinde ve sıcak ortamda bekletilmesi ile mikrobiyolojik üreme gerçekleştiğini bildiren Çelebi
 sözlerini şöyle sürdürdü:''Bu nedenle dondurma kaşıkları mikroorganizmaların yuvası haline gelmektedir. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler
 her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya ulaşmaktadır. Servis kaşığından bulaşan zararlı mikroorganizmaların
  besin zehirlenmesine kadar sonuçları olabilir. Bu durumlarda özellikle  çocuklar ve bünyesi zayıf olan yaşlılarda hasta olma riski daha fazladır