Hayatın her döneminde vücudun sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan besin öğelerini en ideal miktarda içeren sütün
kemik osteoporoza (kemik erimesine) karşın da etkili olduğu bildirildi.
Türkiye'de süt içme alışkanlığının azlığından yakınan uzmanlar
kişi başına yıllık içme sütü tüketimi Avrupa ülkelerinde 100 litrenin üzerinde olmasına karşın
Türkiye'de bu oranın 23 litre olduğuna dikkat çekiyor.
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan
gerekli tedbirler alınmadığında
besin değeri açısından çok zengin ve yararlı olan sütün
sağlığa zararlı mikroorganizmaları taşıyarak pek çok enfeksiyon hastalığına yol açtığını söyledi.
Sütü diğer besin gruplarından ayıran 2 önemli özelliği bulunduğunu belirten Dr. Akan
"Bunlardan birincisi; organizmanın büyüme ve gelişimi için gerekli olan besin öğelerinin tamamına yakınını içermesidir. Süt; C vitamini ve demir dışında makro ve mikro besin öğeleri için iyi bir kaynaktır. İkinci özelliği ise içerdiği besin öğeleri açısından insan vücudunda kolayca sindirilebilir ve rahatça kullanılabilir olmasıdır. Osteoporoz ya da daha çok bilinen adıyla 'kemik erimesi'
kalsiyum kaybının artması sonucunda kemiklerin kolayca kırılabilir hale gelmesidir. Osteoporoz sıklığı yaşla artış göstermekle birlikte
kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. En fazla çocuk ve yaşlılarda olmak üzere
her yaşta önemlidir. Her 30 saniyede bir kişi osteoporoz sonucu kalçasını kırmaktadır. Kırıkların ülke ekonomilerine yükleri oldukça fazladır." dedi.
KALSİYUM KEMİK ERİMESİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan
yeterli kalsiyum alınmasını sağlayan sağlıklı bir beslenme tarzı ve düzenli fiziksel aktivitenin
osteoporoz oluşma riskini düşürdüğüne dikkat çekti. Dr. Akan
kalsiyum alımının kemik kaybını etkileyen ve osteoporoz riski oluşturan birçok çevresel veya yaşam tarzı faktörlerinden biri olduğunu söyledi.
Kalsiyum ve D vitamininin osteoporoz önlem ve tedavisinin ayrılmaz parçası olduğunu kaydeden Dr. Akan
"Kalsiyumu ilaç olarak almaktansa
günlük beslenmedeki kalsiyum kaynaklarını artırmak tercih edilmelidir. En iyi kalsiyum kaynağı 'süt'tür. Dolayısıyla osteoporozu önlemek için çocukluktan itibaren düzenli olarak süt içilmelidir. Tüketilen sütün ısıl işlem geçirmiş olması önem taşımaktadır. Sütü kaynatmak besin değerini düşürmektedir. Pastörize veya UHT tekniği ile işlenmiş süt tercih edilmelidir." diye konuştu.
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
Türkiye'de süt içme alışkanlığının azlığından yakınan uzmanlar
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
Sütü diğer besin gruplarından ayıran 2 önemli özelliği bulunduğunu belirten Dr. Akan
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
KALSİYUM KEMİK ERİMESİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
Kalsiyum ve D vitamininin osteoporoz önlem ve tedavisinin ayrılmaz parçası olduğunu kaydeden Dr. Akan
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)
![virgulll.gif](http://www.duslerforum.org/images/smilies/virgulll.gif)