Diyetisyen Müge Arslan kışı fit ve sağlıklı geçirmenin 7 yolunu aktarırken “Kış aylarında soğukların artmasıyla beraber bazal metabolizma hızınız ve vücut ısınız da düşmektedir.
Vücudunuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun sonucu olarak kış aylarında yemek yeme isteğiniz artar bu da sizi yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalara yöneltir. Havaların soğumasıyla beraber hareketsiz bir yaşamla baş başa kalırsınız ve sonucunda kış aylarında alınan kilolar kaçınılmaz olur” dedi.
1. Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında olan kuru baklagillere (nohut kuru fasulye mercimek vb.) kış aylarında sofralarımızda mutlaka haftada en az iki gün yer veriniz. Kuru baklagiller çok iyi bir protein kaynağı olduklarından dolayı yemeklerimize lezzet vermek ve besleyici değerini artırmak için eti protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketin.
2. Kış mevsimiyle beraber baş gösteren grip bronşit soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için antioksidanlardan (A C E vitaminleri Selenyum Çinko Magnezyum) zengin beslenerek bağışıklık sistemimizi daha çok güçlendirmeliyiz. Bu aylarda çok bol bulunan turunçgil havuç brokoli kabak Brüksel lahanası yeşil biber karnabahar mandalina maydanoz roka tere meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabilirsiniz. Taze sıkılmış meyve suları vücudumuzu gribal enfeksiyonlara karşı korumasında etkilidir. Meyve suları bekletilmeden hemen içilmelidir. Bol bol salata tüketilmelidir. Salatalar hazırlanınca hiç bekletilmemelidir. Bekletildiğinde C vitamini kaybı hızlı olur. Bu vitamin ısı ışık gibi etkenlerden kolayca etkilenir.
3. Kış aylarında kahve çay gibi içecekler yerine bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayını tercih ediniz.
4. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı margarin tüketiminden kaçınılmalıdır. Yemeklere eklenecek zeytinyağı ve sıvı yağlar dikkatli tüketilmelidir. Fındık ceviz badem gibi yağlı tohumlar sıvı yağlar kuru baklagiller tahin gibi besinler E vitamini yönünden zengindir. Balık balık yağı fındık ve cevizde bulunan o****-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı fındık yağı gibi yağlarda bulunan o****-9 yağ asitlerinin de bağışıklık sistemimiz üzerine olumlu etkileri vardır.
5. Yumurta süt yoğurt peynir et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine önem gösterin. (Haftada 1 - 2 kez yumurta tüketebilirsiniz.)
6. Kış aylarında güneş ışıklarını çok daha az alabildiğimizden ötürü D vitamininden yoksun kalmakta ve D vitamini gereksinimlerimizi karşılamakta güçlük çekmekteyiz. Kemik ve diş gelişimi için de önemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı balıktır. Bu nedenle haftada en az 2 kez düzenli balık tüketmeliyiz. Havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika kadar güneş ışığından direkt yararlanmalıyız.
7. Kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi fiziksel aktivitemize dikkat etmeliyiz. Haftanın 4 günü 45 dakika kadar egzersiz yapılması yeterli olacaktır.
Vücudunuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun sonucu olarak kış aylarında yemek yeme isteğiniz artar bu da sizi yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalara yöneltir. Havaların soğumasıyla beraber hareketsiz bir yaşamla baş başa kalırsınız ve sonucunda kış aylarında alınan kilolar kaçınılmaz olur” dedi.
1. Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında olan kuru baklagillere (nohut kuru fasulye mercimek vb.) kış aylarında sofralarımızda mutlaka haftada en az iki gün yer veriniz. Kuru baklagiller çok iyi bir protein kaynağı olduklarından dolayı yemeklerimize lezzet vermek ve besleyici değerini artırmak için eti protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketin.
2. Kış mevsimiyle beraber baş gösteren grip bronşit soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için antioksidanlardan (A C E vitaminleri Selenyum Çinko Magnezyum) zengin beslenerek bağışıklık sistemimizi daha çok güçlendirmeliyiz. Bu aylarda çok bol bulunan turunçgil havuç brokoli kabak Brüksel lahanası yeşil biber karnabahar mandalina maydanoz roka tere meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabilirsiniz. Taze sıkılmış meyve suları vücudumuzu gribal enfeksiyonlara karşı korumasında etkilidir. Meyve suları bekletilmeden hemen içilmelidir. Bol bol salata tüketilmelidir. Salatalar hazırlanınca hiç bekletilmemelidir. Bekletildiğinde C vitamini kaybı hızlı olur. Bu vitamin ısı ışık gibi etkenlerden kolayca etkilenir.
3. Kış aylarında kahve çay gibi içecekler yerine bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayını tercih ediniz.
4. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı margarin tüketiminden kaçınılmalıdır. Yemeklere eklenecek zeytinyağı ve sıvı yağlar dikkatli tüketilmelidir. Fındık ceviz badem gibi yağlı tohumlar sıvı yağlar kuru baklagiller tahin gibi besinler E vitamini yönünden zengindir. Balık balık yağı fındık ve cevizde bulunan o****-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı fındık yağı gibi yağlarda bulunan o****-9 yağ asitlerinin de bağışıklık sistemimiz üzerine olumlu etkileri vardır.
5. Yumurta süt yoğurt peynir et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine önem gösterin. (Haftada 1 - 2 kez yumurta tüketebilirsiniz.)
6. Kış aylarında güneş ışıklarını çok daha az alabildiğimizden ötürü D vitamininden yoksun kalmakta ve D vitamini gereksinimlerimizi karşılamakta güçlük çekmekteyiz. Kemik ve diş gelişimi için de önemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı balıktır. Bu nedenle haftada en az 2 kez düzenli balık tüketmeliyiz. Havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika kadar güneş ışığından direkt yararlanmalıyız.
7. Kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi fiziksel aktivitemize dikkat etmeliyiz. Haftanın 4 günü 45 dakika kadar egzersiz yapılması yeterli olacaktır.