:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tavalokum (Tavalukum)
MaSaL
#1
[INDENT]
tavalokum-11.jpg

Hamuru için malzemeler;

- 1 kg un -
yarım çay bardağı yağ,
- 1 çay bardağı yoğurt,
- 1 çorba kaşığı tuz
- yarım paket hamur mayası, (yaklaşık 20 gr)
- ılık su

Harcı için malzemeler;

- 3 adet orta boy soğan
- yarım kg kıyma,
- 1 tane patates,
- 1 tane domates,
- 3 adet yeşil biber,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- Ayrıca yağlamak için bir paket margarin,

Hamurun hazırlanışı,

Un derin bir kabın içine konulur, ortası açılarak açılan kısma, yağ, yoğurt, maya, tuz katılarak, kekten biraz daha sert bir kıvama gelinceye kadar ılık su ilave edilerek el ile yoğrularak hamur haline getirilir. Hamurun mayalanması için, içinde hamur olan kap bir beze sarılarak 1,5 - 2 saat bekletilir.

Harcın hazırlanması;

Bir adet patates haşlandıktan sonra nohuttan biraz küçük parçalar halinde doğranır. Soğanlar ve yeşil biberler de blenderdan geçirilir yada çok küçük parçalar halinde doğranır, bir kabın içine konulan doğranmış patates, soğan ve biberin üzerine domates rendelenir, oluşan harcın üzerine tuz, karabiber ve kırmızı biber ilave edilerek karıştırılır.

Başka kapta margarin eritilerek soğutulur.

Hamurun ele yapışmaması için eller yağlandıktan sonra, mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avucun içini kaplayacak kadar açılır. Açılan hamurun içine, yapılan harçtan ceviz büyüklüğünde konularak, harç dışarıya taşmayacak şekilde hamur kapatılır. Yapılan tavalukum bir kabın içindeki yağa sokulup çıkarıldıktan sonra tepsiye konulur. Diğer tavalukumlar da benzer şekilde yapılır ve her birisi bir birine bitişik şekilde tepsiye yerleştirilerek 45 dakika fırında pişirilir.

Yanında ayran yada meyve suyuyla içilmesi tavsiye olunur. Afiyet olsun...

Not; hazırlanan harç çiğ olarak mayalı hamurun içine konulur, hamur boğaça şeklinde kapatıldıktan sonra fırında harç ve hamur birlikte pişer ve harç pişerken suyunu hamura da akıttığı için çok lezzetli olur.


Tarif : Meliha Gence

Derleyen : Dilek Karahan
[/INDENT]
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-04-2024, 11:48 AM