Taksim Cumhuriyet anıtına kadar yürünür yolda yürünürken slogan atılır birkaç pankart kaldırılır çelenk konur ve saygı duruşu yapılır. Sonra en ateşli feminist liderlerden biri öne çıkarak özellikle erkekleri yeren bir konuşma yapar ve kadının gücüne atıfta bulunulur. Bir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’de böylece bitmiş olur.
Güzel memleketimde herşeyde olduğu gibi laf olsun diye yapılan standartlardan biri daha yerine getirilmiş olur. Oysa ki Dünya Emekçi Kadınlar Günü eski doğu bloku ülkelerinde hakkıyla kutlanmaktadır. 1857 yılına dek hiç bir konuda söz hakkı bulunmayan kadınların söke söke kazandıkları haklarının kutlama günüdür aslında. Ancak (ve malesef) ülkemizdeyse laf olsun diye yerine getirilen rutinlerden birisidir.
Peki nedir Dünya Emekçi Kadınlar Günü?
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921′de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü 1960′lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
Daha 2 gün Kalmasına rağmen şimdiden (az da olsa rutinden çıkalım bari) ve her şeye rağmen tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun…