03-12-2008, Saat: 11:28 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Mandalina Reçeli Tarifi
Malzemeler
5 adet büyük mandalina,
1 kg. şeker,
500-750 gr. su,
1 limon suyu veya 1 gram limon tuzu hesap edilir.
Yapılışı Mandalinalar önce yıkanır, kabukları soyulur, dilimlere ayrılır. Dilimlerin şekli bozulmadan çekirdekleri çıkarılır. Çekirdeksiz mandalinalar daha elverişlidir. Dilimler üzerinde kalan beyaz lifler iyice temizlenir. Ayrı bir yerde mandalina kabukları, az bir su içinde 5-10 dakika kaynatılarak haşlanır. Sonra kabukları ezilerek kevgirden geçirilir veya varsa et makinasında kıyılır. Bir kg. şeker 500-750 gram su içinde kaynatılarak şurup hazırlanır. Şurubun köpükleri alınır, sonra mandalina dilimleri, kıyılmış kabuklar şurup içine atılarak hep birlikte istenilen kıvama gelinceye kadar pişirilir. Pişirmenin sonuna doğru limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir ve sıcak sıcak temiz kaplara doldurulur.
03-12-2008, Saat: 11:28 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Kabak Reçeli Tarifi
Malzemeler
1 kg. kabak,
1 .5 kg. şeker,
750 gram su,
1 limon suyu veya 1 .5 gram limon tuzu.
Yapılışı Helvacı kabağının iri, derin dilimli olanı iyidir. Kabuğu soyulmuş veya çekirdeği çıkarılmış kabak dilimleri 4-5 mm. derinlikte kesilir. Bu dilimleri 4 kg. su içinde 250 gr. sönmüş kireç eritilmiş ve durulmuş kireç suyuna konarak 6 saat veya daha fazla bekletilir. Sonra kabaklar duru suda yıkanıp suyu süzüldükten sonra şeker ve sudan yapılmış kaynar şurup içine konarak pişirilir. Reçel kıvamını bulunca limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir. Sıcak sıcak temiz ve kuru kaplara doldurulur.
03-12-2008, Saat: 11:28 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Karpuz Reçeli Tarifi
Malzemeler
1 kg. karpuz kabuğu,
1.5 kg. şeker,
750 gram su,
1 limon suyu veya 1 .5 gram limon tuzu hesap edilir.
Yapılışı Karpuz reçeli yapımı için yeşil kısımları temizlenen kabuklar küp şeklinde parçalara ayrılır. Karpuz reçeli yaparken, küp şeklinde parçalara ayrılmış karpuz kabukları kireç suyuna konur ve bir gece bekletildikten sonra şurupla pişirilir. Bunun için 250 gr. sönmemiş kireç 4 litre suda karıştırılarak söndürülür. Kireçli su bir müddet kendi halinde bırakılarak durulması beklenir. Üst kısımda toplanan duru kireç suyu karpuz kabukları üzerine dökülür. Bir gece bekletildikten sonra kaynamakta olan şurup içine atılarak pişirilir. Şurup içinde pişen karpuz kabukları şeffaf bir durum alır. Şurup koyulaşmış, istenilen normal kıvama gelmişse limon suyu veya limon tuzu ilave edilip 1-2 dakika daha kaynatılarak pişirmeye son verilir. Sıcak olarak temiz ve kuru kaplara doldurulur.
03-12-2008, Saat: 11:28 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Domates Reçeli Tarifi
Malzemeler
4 kilo linda tipi domates
1 kilo kireç suyu
4 kilo şeker
150 gr fındık veya badem
1 adet limon
Yapılışı
Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra dolma oyacağı ile oyulur gibi çekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kireç suyuna bırakılır, o kireçte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo şeker konduktan sonra koyduğumuzun şekerin üzerine göz kararı su ilave edilir. Birkaç defa taklalandıktan sonra domatesi güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamış suyun içine atılır, o kaynatılmaya başlanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da içerisine doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir
03-12-2008, Saat: 11:28 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Zeytin Reçeli
Zeytin Reçeli Tarifi
Malzemeler
1 kg yeşil dolgu kokteyl zeytin
750 gr toz şeker
1 Adet portakal kabuğu
3-4 tane
karanfil
1/2 limon suyu
1/2 su bardağı su
Yapilis Tarifi
Salamurada işlendikten sonra çekirdeği alınıp satışa sunulan dolgu kokteyl zeytinlerden bir kavanoz alınız. Zeytinleri çıkarıp, kırmamaya özen göstererek içini boşaltınız. Bir tencere içinde zeytinleri sıcak su ile haşlayınız. Bir başka tencere içinde,şekeri 1/2 su bardağı su ile kaynatınız. Elma soyar gibi soyduğunuz portakalın kabuklarını ve karanfilleri ekleyiniz. İnce köpük kaynamaya başlayınca önceden süzüp kuruladığınız zeytinleri katınız ve limon suyunu dökünüz. Kıvamına bakarak 12-15 dakika daha kaynatınız.
__________________
03-12-2008, Saat: 11:28 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Tropikal Reçel Tarifi
Malzemeler
1 papaya (yaklaşık 300 gr)
1 küçük
ananas (yaklaşık 300 gr)
Yarım kavun (yaklaşık 500 gr.)
2 limonunun suyu ve rendelenmiş kabuğu 150 gr esmer tozşeker
500 gr reçel şekeri (2:1)
5 çorba kaşığı rom
Yapilis Tarifi
1. Tüm meyvelerin kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıkladıktan sonra minik minik doğrayın. Toplam ağırlık yaklaşık 900 gr olmalı.
2. Meyve karışımını limon suyu ve kabukları, şeker, reçel şekeri ve romla karıştırın. Karıştırarak, reçel şekeri paketinin üzerindeki tarife göre 3 - 4 dakika kaynatın. Üstte biriken köpüğü alın. Reçeli kavanozlara doldurup kapaklarını kapatın. Ters çevirerek 5 dakika temiz bir mutfak örtüsü veya havlunun üzerinde bekletin.
03-12-2008, Saat: 11:29 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Kızılcık Reçeli Tarifi
Malzemeler
2 kg kızılcık
1 poşet (hazır paket) Reçelyap
1 kg toz şeker
Yapılışı*2 su bardağı suyu Kızılcıkları yıkayıp üzerine ilave edin. Orta ateşte 10 dakika kaynatarak pişirin ve ocaktan alın. Soğutup kevgirden geçirin. Elde ettiğiniz kızılcık püresini bir tencereye alın.
*Ayrı bir tabağa şekerden 4 yemek kaşığı alıp üzerine reçelyapı dökün ve iyice karıştırın.
*Bu karışımı kızılcık püresinin üzerine dökün ve kuvvetli ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Tencere kaynama başlıyınca 2 dakika süreyle daha kaynatın. Sonra kalan şekeri ilave edin. Karıştırmaya devam ederek kaynama başladığında ateşi kısın ve 4-5 dakika daha kaynatın.
*Ocaktan alıp arada karıştırarak 10 dakika soğutun. aaaal kapaklı cam kavanozlara doldurun. Ağızlarını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirin.
03-12-2008, Saat: 11:29 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Karışık Meyve Reçeli Tarifi
Malzemeler
1 adet limon
1 su bardağı su
1/2 limon suyu
1 adet çubuk tarçın
1/2 karışık meyve (kayısı, üzüm, incir)
1 kg toz şeker
1 çay kaşığı tereyağ
Yapılışı Kuru meyveleri yıkayıp temizleyip küp küp doğrayın. Limon kabuğunu rendeleyin. Geniş bir tencereye su, limon suyu ve meyveleri ekleyin orta ateşte kaynatın. Şekeri de ilave ederek eriyene kadar karıştırın. Limon rendesi, çubuk tarçını ilave edin. 10-15 dakika kaynatın. Reçelin kıvamını kontrol edin. Yeterli kıvamda değilse pişirmeye devam edin. İneceğine yakın içine bir kaşık tereyağ ilave edin. Bir taşım kaynatıp ateşten indirin.
NOT:Reçel soğutulurken kapağının açık olması gerekir. Yoksa reçel sulanır. Reçelin kıvamını anlamak için az olarak tabağa damlatın katı şekilde duruyorsa olmuştur yayılıyorsa biraz daha kaynaması lazımdır. Bir çay kaşığı tereyağ reçelin dayanıklılığını artırır.
03-12-2008, Saat: 11:29 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Karışık Marmelat Tarifi
Malzemeler
350 gram kayısı,
350 gram olgun erik
350 gram şeftali
1 kilo şeker
1 gram limon tuzu ve ya bir limonun suyu.
YAPILIŞI
En iyi marmelatların elma, armut, erik, şeftali ve kayısı gibi meyvelerden yapıldığını yazmıştık, karışık olarak bir marmelat tarifi yapacağız;
1. Marmelatlık meyvelerden 350'şer gram kayısı, erik, şeftali gibi meyvelerin kabuk, çekirdek, sap ve yenmeyen kısımları çıkardıktan sonra hepsi birlikte az bir su ile bir tencereye konur. Elle kolayca ezilecek hale gelince ateşten alınır. Kevgirden geçilir ve ezmesi elde edilir. Hiç bir zaman marmelada fazla su katılmaz çünkü bunu koyulaştırmak güçtür. Fazla ateşte kalınca da hoş olmazlar. Renklerini ve nefasetlerini kaybedip esmer bir renk alırlar.
2. Bu ezme tencereye konarak pişirilmeye başlanır. Evvelce anlatıldığı gibi pişerken şeker partileri halinde verilir.
3. Marmelatlar ateş üzerinde kıvamlı bir şekilde karıştırılır. Olup olmadığını anlamak için ayrı bir usul de; Kaynama kaşığı çekildiği zaman bıraktığı boşluk çabuk bozulmazsa olmuş demektir.
4. İndirileceğine yakın limon tuzu veya bir limonun suyu katılır. Bir dakika kadar kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Sıcak olarak kavanoza doldurulur.
Marmelatların saklanması:
Marmelat sıcak olarak kavanoza doldurulduktan sonra: asidin kaynar suyla eriyiğine batırılmış yağlı kağıt ile örtülür, sonra kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
03-12-2008, Saat: 11:29 PM <
Yeni Üye
Çevrimdışı
-
Yorumları:
24,960
-
Konuları:
3,597
-
Kayıt Tarihi:
Nov 2006
-
Rep Puanı:
Domates Marmelatı Tarifi
Malzemeler
2 Su bardağı domates suyu
2 su bardağı şeker
Yarım limon
1 paket vanilya
YAPILIŞI
1. Olgun, çürüksüz domatesler yıkanır, rendelenir. İnce iliştirdikten geçirilir. Çekirdekleri ve kabukları iliştirin üstünde kalır. Alta geçen etli suyunun iki bardak ölçülür, bir kaba alınır.
2. Domatesin suyu ile şeker hafif ateşte diğer marmelatlarda olduğu gibi kaynatılır, koyulaştırılıp kıvama getirilir
3. Ocaktan indirileceğine yakın yarım limon suyu sıkılır, tekrar birkaç dakika kaynatılır.
4. Ateşten aldıktan sonra küçük bir paket veya bir çay kaşığı vanilya katılıp. karıştırılır. Sıcak olarak kavanozlara doldurulur.
|