En Pahalı Kahve Dışkıdan Elde Ediliyor
"Kopi Luwak" adı verilen ve 100 gramı 75 dolara satılan kahve, Endonezya´daki adalarda yaşayan ve memeli bir hayvan olan Paradoxurus´un yediği kahve çekirdeklerinin daha
sonra dışkısından toplanmasıyla elde ediliyor.
Sumatra ve Java ve Sulawesi'nin gibi çevre adalarda yaşayan ve kahve üreticileri tarafından beslenen Paradoxurus adlı etobur memeli, kahve ağaçlarındaki en kaliteli çekirdekleri yiyor. Çekirdekler hayvanın miğdesindeki enzimlerin etkisiyle bir tür fermantasyona uğruyor, ancak hiçbir şekilde erimiyor. Bu kahve çekirdekleri daha sonra dışkı yoluyla dışarı atılıyor. Kahve üreticileri de Paradoxurus´un dışkısından bu çekirdekleri toplayarak dünyanın en pahalı kahvesini üretiyor. Uzmanlar, kahvenin kalitesini artıran önemli faktörün Paradoxurus´un midesindeki enzimler olduğunu belirtiyor.
Bu hayvanın kahve elde edilmesinde ilk kullananlar ise Endonezya ve
Sumatra'nın yerlileri olmuş. Kahve ağaçlarındaki en güzel meyveleri yiyen Paradoxurusu eğiten yerliler, bu hayvan sayesinde kahve ağaçlarının tepesindeki meyveleri toplarlarmış.
Ayrıca Çinde SARS virüsünün yayılmasında etkili olduğu iddiasıyla Misk kedilerinin Çin'deki imhası sürerken, bu kedilerin dışkısından üretilen kahveye de Kopi Luwak kahvesi deniliyor ve üstelik de Çin'de hala bir numara. Endonezya'nın en meşhur kahvesi olan Kopi Luwak kahvesinin Endonezya'daki satıcıları ise, Paradoxurus´Çin'deki Misk kedilerinden farklı olduğunu ve ülkelerindeki Paradoxurus hastalık yaymadığını ileri sürdüler.
"Kopi Luwak" adı verilen ve 100 gramı 75 dolara satılan kahve, Endonezya´daki adalarda yaşayan ve memeli bir hayvan olan Paradoxurus´un yediği kahve çekirdeklerinin daha
sonra dışkısından toplanmasıyla elde ediliyor.
Sumatra ve Java ve Sulawesi'nin gibi çevre adalarda yaşayan ve kahve üreticileri tarafından beslenen Paradoxurus adlı etobur memeli, kahve ağaçlarındaki en kaliteli çekirdekleri yiyor. Çekirdekler hayvanın miğdesindeki enzimlerin etkisiyle bir tür fermantasyona uğruyor, ancak hiçbir şekilde erimiyor. Bu kahve çekirdekleri daha sonra dışkı yoluyla dışarı atılıyor. Kahve üreticileri de Paradoxurus´un dışkısından bu çekirdekleri toplayarak dünyanın en pahalı kahvesini üretiyor. Uzmanlar, kahvenin kalitesini artıran önemli faktörün Paradoxurus´un midesindeki enzimler olduğunu belirtiyor.
Bu hayvanın kahve elde edilmesinde ilk kullananlar ise Endonezya ve
Sumatra'nın yerlileri olmuş. Kahve ağaçlarındaki en güzel meyveleri yiyen Paradoxurusu eğiten yerliler, bu hayvan sayesinde kahve ağaçlarının tepesindeki meyveleri toplarlarmış.
Ayrıca Çinde SARS virüsünün yayılmasında etkili olduğu iddiasıyla Misk kedilerinin Çin'deki imhası sürerken, bu kedilerin dışkısından üretilen kahveye de Kopi Luwak kahvesi deniliyor ve üstelik de Çin'de hala bir numara. Endonezya'nın en meşhur kahvesi olan Kopi Luwak kahvesinin Endonezya'daki satıcıları ise, Paradoxurus´Çin'deki Misk kedilerinden farklı olduğunu ve ülkelerindeki Paradoxurus hastalık yaymadığını ileri sürdüler.