:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Milletin vekili ile aslının farkı
history
#1
82b.jpg Milletin vekili ile aslının farkı


SON günlerde en çok tartışılan ve herkesi ilgilendiren iki konu var. Bunlar "sosyal güvenlik" ve "sağlık hizmetleri" ile ilgili...

Bu iki konuda, milletvekilleri yani milletin vekili ile milletin aslı arasındaki farkları biliyor musunuz?

Merak edenler için açıklayalım.

SAÄžLIK HİZMETLERİ

1. Ödenecek Para:

a) Milletvekilleri: Gaziler gibi yüzde 20’yi bulabilen "özel hastane farkını" ödemiyorlar. Bunun dışında, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde her vatandaştan alınan 2 YTL katkı payını bile ödemiyorlar.

b) Milletin Aslı: Özel hastaneye gittiğinde, yüzde 20’yi bulabilen "özel hastane farkı" ödeyecekler. Ayrıca 2 YTL katkı payını da ödüyorlar.

2. Emeklilere Sağlık Hizmetleri:


a) Milletvekilleri: Emekli milletvekilleri ve ailesinin sağlık giderleri TBMM bütçesinden karşılanıyor. Özel hastanelerden yararlandıklarında, faturanın tamamını TBMM öder.
Herhangi bir ad altında para ödemezler.

b) Milletin Aslı: Emekliler ve ailesi, özel hastaneye gittiklerinde, yüzde 20’yi bulabilen "özel hastane farkı" ödeyecekler. Ayrıca kamu hastanelerinde de ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde 2 YTL katkı payı, otelcilik hizmeti ve öğretim üyesi farkı ödeyecek.

3. Diş Tedavisinde İmplant Bedeli:

a) Milletvekilleri: Emeklileri de dahil, diş tedavisindeki implant bedelinin
tamamı, TBMM’ce karşılanıyor.

b) Milletin Aslı: Bırakınız tamamını, 1 YTL’si dahi ödenmiyor.

[SIZE=4]EMEKLİLİK [/SIZE]

1. Emekli Aylığı Tutarı:

a) Milletvekilleri: Ayda 4.219 YTL emekli aylığı alıyorlar.

b) Milletin Aslı: Bu tutarda bir emekli aylığı hayal...

[SIZE=4]2. Çalışırken Emekli Aylığı Alabilme:

a) Milletvekilleri: Milletvekilliği görevi sürerken, milletvekili olarak ücret ve ayrıca emekli aylığını aynı anda alabiliyorlar. Bu arada, milletvekilliğinde 2 yılı dolduranlar, emeklilikle ilgili diğer koşulları taşıyorlarsa, "milletvekili emeklisi" olup, aynı anda,
[/SIZE]
hem milletvekili maaşı hem de milletvekili emekli aylığı alabiliyorlar.

b) Milletin Aslı: Kamuda çalışanlar, hizmet süreleri 40 yıl bile olsa, hem ücret hem de emekli aylığı alamıyorlar. Çalışırken ücret, emekli olduklarında da emekli aylığı alabiliyorlar.

"Milletin aslına dayak, vekiline kıyak gibi bir şey. Peki niye böyle?" diye soranlara;

Anayasamızın 86/2. maddesinde, bu konuda özel bir hüküm yer alıyor. Birlikte okuyalım:

"TBMM üyelerine ödenecek ödenek ve yolluklar, kendilerine TC Emekli Sandığı tarafından bağlanan, emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez."

Evet... Yanlış okumadınız; yasaya değil, Anayasa’ya özel bir hüküm konulmuş!

3. Çalışan Emekliler:

a) Milletvekilleri: Emekli milletvekilleri, herhangi bir işte çalıştıklarında, "Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP)" ödemezler.

b) Milletin Aslı: Emekli olarak çalıştıklarında, SGDP öderler.

BORÇLANMA

1. Milletvekilleri: 15 yıla kadar, geriye dönük borçlanıp, kolay emekli olabiliyorlar.

2. Milletin Aslı: Bırakınız 15 yılı, bir gün dahi geriye dönük borçlanamıyorlar.

Şimdi, "Milletin aslına tanınmayan bu haklar, vekiline niçin sağlanmış?" diye soranlar olabilir.

Haklısınız... Ancak bu sorunun muhatabı biz değiliz; vekillerinize sormanız gerekiyor...
Şükrü KIZILOT...Hürriyet
Ara
Cevapla
history
#2
Emekli olanlar aylık için 27 yıl daha bekleyecek

SOSYAL Güvenlik Yasa Tasarısı'nda yer alan prim ödeme gün sayısının, 9.000 günden 7.200 güne indirildiği, emeklilik yaşının ise 65 olarak kaldığı açıklandı.

Emeklilik için aranan prim ödeme gün sayısının 7.200'e indirilmesi, tek başına bir çözüm getirmiyor. Örneğin, 18 yaşında işe başlayan ve aralıksız çalışan bir kadın, 38 yaşına gelince, 7.200 gün prim ödemiş ve emeklilik için aranılan gün sayısını tamamlamış olacak. Ancak, emekli aylığı almaya hak kazanabilmek için 65 yaşına kadar yani 27 yıl daha bekleyecek!..

ORTASI YOK MU?

Nasreddin Hoca'ya sormuşlar:

- Yazı mı seversin yoksa kışı mı?

O da şu yanıtı vermiş:

- Biri çok sıcak, diğeri de soğuk. İkisinden birini sevmeye mecbur muyum. İkisinin ortası olan ilkbahar ve sonbahar var. Niye onlardan birini sormuyorsun?

Fıkrada olduğu gibi, tamam kadınlar 38 yaşında emeklilik olmasın ama 65 yaşında da olmasınlar. Bu ikisinin ortası yok mu?

Düşünebiliyor musunuz?

Emeklilik için aranılan 7.200 gün prim ödeme tamamlanıyor ama emekli aylığı alabilmek için 27 yıl daha bekleniyor. Bunun adı da "reform" oluyor!..

Peki, prim ödeme gün sayısının 7.200'e indirilmesi ne anlam ifade ediyor?


Kadınlar için verdiğimiz örnek, erkekler için de geçerli. 18 yaşında işe başlayan bir erkek, ara vermeden çalıştığında, 38 yaşına geldiği zaman 7.200 gün pirim ödemiş olacak. Başka bir anlatımla, emeklilik için aranan prim ödeme gün sayısını 38 yaşında tamamlayacak ama emekli aylığı almaya 65 yaşında hak kazanacağı için, aylık için 27 yıl daha bekleyecek. Bu durum da kayıt dışılığı artıracak.

PEKİ YA DİÄžERLERİ

Görüldüğü gibi, "Büyük bir taviz gibi" kamuoyuna açıklanan, prim ödeme gün sayısının 9.000 günden, 7.200 güne indirilmesi, çalışanların geneli için tek başına bir anlam ifade etmiyor.

Kuşkusuz olay bununla bitmiyor. Diğer sorunlar da var. Birkaç örnek verelim.

- Aylık Bağlama Oranı İndiriliyor

Somut bir örnek verelim; Bu gün emekliliğini talep eden ve 9.000 gün prim ödemiş bulunan Hüsamettin Kesekağıdı'na, yüzde 65 oranı üzerinden aylık bağlanacak. Yeni düzenlemeye göre, bu oran yüzde 50 oluyor.

- Güncelleme Katsayısı Düşürülüyor

Bunun teknik açıklaması, başlı başına bir yazı konusu o nedenle özet bilgi verelim. Aylık bağlanmasına esas olan kazancın güncellenmesinde gelişme hızının yüzde 100'ü esas alınıyordu. Yeni düzenlemede bu oran yüzde 30'a indiriliyor. Bu da bağlanacak aylığı aşağı çekiyor.

- Dul Kadınlar: Mevcut sistemde, kocası ölen çocuksuz dul kadına, yüzde 75 oranı üzerinden "dul aylığı" bağlanırken, yeni sistemde bu oran yüzde 50'ye indiriliyor.

- Yetim Kızlar: Tepkiler üzerine geri adım atıldı. Yetim kızlar evlendiklerinde 24 aylık çeyiz parası almaya devam edecekler. Ancak dul kadınlara ödenen 24 aylık evlenme yardımı kaldırılıyor.

- Emzirme Yardımı: 5510 sayılı yasa ile asgari ücretin üçte biri oranında 6 ay süre ile ödenmesi öngörülen "emzirme yardımı", yeni düzenlemede bir aya indiriliyor. Ancak, bu tutarın yükseltilmesi için Çalışma Bakanlığı'na yetki verilmesi düşünülüyor.

Kaybolan haklar, yukarıdakilerden ibaret değil. Arka arkaya yazsak "Pehlivan tefrikası" gibi olur.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine bu gün başlanacak olan tasarıda, ne gibi değişiklikler olacağını ya da olmayacağını, herkes gibi biz de merak ediyoruz.

Çocuğunuzu hemen SSK'lı yaptırın

YENİ Sosyal Güvenlik Yasası çıkmadan önce sözgelimi bir gün önce işe başlayan kişinin, toplam prim ödeme gününün ilk 10 yılında her yıl için yüzde 3, sonraki her yıl için yüzde 2 oranında aylık bağlanacağı için, 25 yıl sonundaki emekli aylığı prime esas kazancın yüzde 60'ı olacak. Bu nedenle 18 yaşını doldurmuş çocukların öğrenci de olsa yeni yasa çıkmadan SSK sigortalısı olması halinde ilerde emekli aylığında 10 puanlık bir artış söz konusu olacak. Zira yasadan sonra sigortalı olanların, aylık bağlama oranı, sigortalılık sürelerinin her yılı için yüzde 2 olacak.
Ara
Cevapla
Aşksı@z
#3
HİSTORY Çok güzel bilgileri bizimle paylaştın aslında paylaştığın hiçte güzel deyil bilgi bakımından çok güzel.
Sanırım bundan sonra emekli olacaklar emekli maaşı almayacaklar. çünki emekli maaşı almaya ömürleri yetmeyecek.Türkiyede yaşam oprtalaması zaten 55-65 arası demekki bu emekli maaşı alma durumu yaş. Ama kendileri 2 senede emekli olabiliyorlar o ayrı tabi.
Ara
Cevapla
history
#4
Aşksız Adlı Kullanıcıdan Alıntı:HİSTORY Çok güzel bilgileri bizimle paylaştın aslında paylaştığın hiçte güzel deyil bilgi bakımından çok güzel.
Sanırım bundan sonra emekli olacaklar emekli maaşı almayacaklar. çünki emekli maaşı almaya ömürleri yetmeyecek.Türkiyede yaşam oprtalaması zaten 55-65 arası demekki bu emekli maaşı alma durumu yaş. Ama kendileri 2 senede emekli olabiliyorlar o ayrı tabi.

Değerli arkadaşım; konuya gösterdiğin duyarlılık için teşekkürler.Bizleri politize edip birbirimize düşürenler, siyasi erk'in nimetlerini fütürsuzca tüketiyorlar. Evet ya bizler değil ama çocuklarımız 65 yaşını beklerken kendileri 2 yılda emekli ve bizlere ya emeklilik, ya maaşın diyenler hem parlementer maaşı hemde emeklilik maaşını alabiliyorlar.....Biz millet, ve malesef onlarda vekillerimiz..çok garip.:?
Ara
Cevapla
Aşksı@z
#5
Ben teşekkür ederim bende kamu dairesinde çalıştığım için benide ilgilendiriyor.Duyarsız kalamazdım bu konuna.
Ara
Cevapla
Seyduna
#6
tikler ellerine sağlık
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 11-24-2024, 01:14 AM