Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Aliye Özenoğlu “Çok çay içilmesi vücudun susuz kalmasına neden olur. Bu nedenle sahurda çay içmek isteyenler açık ve limonlu 1-2 bardak ile yetinmelidir. İftarda çay tüketmek isteyenlerin yemekten en az 1 saat sonra çay içmeye dikkat etmeleri yararlı olur” dedi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç. Dr. Aliye Özenoğlu Ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ramazan ayıyla birlikte yorulan vücuttaki tüm sistemlerin dinlendiği ve metabolizmanın da yeniden düzenlendiğini belirten Özenoğlu beslenme saatlerinin değişmesine rağmen günlük alınması gereken enerji protein vitamin ve mineral oranlarının aynı kaldığını belirtti. Sahurda aşırı çay içilmemesi gerektiğini açıklayan Yrd.Doç.Dr. Aliye Özenoğlu şöyle dedi:
“Çayın içerdiği teofilin maddesi idrarla su atımını artırır vücudun susuz kalmasına ve sodyum-potasyum dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle sahurda çay içmek isteyenler açık ve limonlu 1-2 bardak ile yetinmelidir. İftarda çay tüketmek isteyenlerin ise yemekten en az 1 saat sonra çay içmeye dikkat etmeleri yararlı olur.”
Yrd.Doç.Dr. Özenoğlu öğünleri 2 ana öğün yerine iftar akşam yemeği yemek sonrası ara ve sahur olmak üzere 4 öğüne bölünmesinin daha yararlı olacağını bildirirken şöyle konuştu:
“İftarı çorba ve kahvaltılıklarla hafif geçirmeli yarım saat kadar sonra akşam yemeği ve bundan 2 saat sonra da ara öğün yapılması daha doğru olur. Yemekte kızartılmış kavrulmuş yağ içeriği yüksek besinler yerine haşlama ızgara ve fırında pişirilmiş sebzeler et yemekleri ve salataların tercih edilmesi gerekir.”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Özenoğlu oruç sebebiyle kabızlık sindirim güçlüğü ve şişkinlik halsizlik ve yorgunluk şeker düşmesi ve kas krampları gibi çeşitli sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğini söyledi