Sindirimin kolay olması, alerjiye yol açmaması, tadının anne sütü ya da mamaya çok uzak olmaması nedeniyle ilk seçilecek ek gıdalardan biri pirinç unlu muhallebidir. Muhallebi formül mama ile hazırlanabilir.(Bir bardak suya 3-4 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır ve pişirilir. Ilındıktan sonra 6 ölçek mama katılır) Ayrıca pirinç unlu ve formül mamalı hazır muhallebi karışımları da bulunmaktadır. Muhallebiyi her zaman kaşık ile verin, asla biberona koymayın. Kaşıkla mama yemek yalnızca beslenme amaçlı değildir,aynı zamanda önemli bir gelişim basamağıdır. Pirinç unlu muhallebinin sadece bir öğün olarak verilmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Bebeğiniz muhallebiye alıştıktan sonra 6-7 ay civarında püre haline getirilmiş sebze ve meyvelere başlanabilir. Bebeğinizin tatlı gıdaları tercih etmesini önlemek için sebzelere meyvelerden önce başlamanızda yarar var. Havuç, patates, kabak, bezelye ve fasulye öncelikli olarak deneyebileceğiniz sebzelerdir. Bu tatlara alıştıktan sonra daha keskin tatları olan brokkoli, karnabahar, kereviz gibi sebzeleri verebilirsiniz. Ispanak, pazı, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeleri en sona saklayın ve pişirdiğiniz öğünde verin.
Elma, armut, şeftali, kayısı, erik, üzüm, kivi, muz öncelikli olarak verilebilecek meyvelerdir. Meyveleri püre halinde vermeyi tercih edin; böylelikle bebeğiniz meyvenin suyunun yanı sıra posasından da yararlanacaktır. Elma armut gibi meyveleri ilk kez deneyeceğinizde öncelikle kısa süre kaynar suda tutarak yumuşamasını sağlayın. Portakal, mandalina, limon gibi asitli meyveler gaz yapabileceğinden 9-12inci aydan sonra verilmelidir, meyve suları bebek bardaktan içmeye başladıktan sonra taze sıkılmış meyve suyu olarak günde 150 cc yi geçmeyecek şekilde verilebilir.
Kıyma haline getirilmiş dana, kuzu ya da tavuk etleri 6-7inci aylardan itibaren sebze çorbalarına eklenmelidir. Bu aylarda sebze çorbalarına pirinç ya da irmik ve zeytinyağı da katılabilir. Sekizinci aydan sonra beyaz etli balık verilebilir. Yedi-sekizinci aylardan itibaren pastörize beyaz peynir ve yoğurt verilebilir.
Yedinci aydan sonra sabah kahvaltısına başlanabilir. Kahvaltı, anne sütü ya da hazır mama içine 1 tatlı kaşığı peynir, 1 tatlı kaşığı pekmez ya da meyve püresi, bebekler için uygun tahıllı ek besinler katılarak hazırlanılabilir.
Mercimek, fasulye, nohut gibi kuru baklagillere de 7-8inci aydan sonra başlanabilir. Haşlanmış yumurta sarısı sabah kahvaltısına ya da çorbasına katılabilir.
Bebeğiniz kendi kendine oturabilmeye başladıktan sonra ağzında ezip yutabileceği yumuşaklıkta küçük yiyecek parçalarını kendi kendine yiyebilir. Dişlerinin çıkmış olup olmaması bu durumu değiştirmez çünkü bu yaşta bebekler dişetleri ve damakları arasında yiyecekleri ezerek yerler. İyice pişirilmiş ve minik lokmalara bölünmüş havuç, patates, kabak gibi sebzeler, ufak muz, şeftali parçaları, küçük et ya da peynir parçaları, iyice pişirilmiş makarna bu tip yiyeceklere örnektir. Bazı gıdalar ise bebeklerin boğazına kaçabilir ve nefessiz kalmalarına neden olabilir. Sosis parçaları, fındık, fıstık, ay çekirdeği, üzüm, kiraz gibi çekirdekli ve sert meyveler, çiğ sebzeler, patlamış mısır ve sert şekerlemeler boğulma tehlikesi yaratabilecek gıdalara örnektir. Bu tip gıdaları 3 yaşından küçük çocuklara vermemek gerekir.
Dokuzuncu ay civarında bebeğe kemirmesi için bebe bisküvisi, kuru ekmek gibi gıdalar verebilirsiniz. Bu çıkmakta olan dişlerine de iyi gelecektir.
Daha önceleri püre haline getirdiğiniz gıdaları 9uncu aydan itibaren ezerek pütürlü halde verebilirsiniz. Bu dönemde sofra yemekleri de tuzu, şekeri ve baharatı eklenmemiş olmak şartıyla ezilerek bebeğe verilebilir. Çeşitli etli sebze yemekleri, iyi pişmiş makarnalar, çeşitli çorbalar bu tip yemeklere örnektir. Bebeğiniz henüz pütürlü gıdaları almak istemiyorsa zorlamayın.
Tüm ek gıdalara rağmen anne sütü ya da formül mamaya en azından ilk 12 ay boyunca devam edilmelidir.
Ek gıdalara başladıktan sonra bebeğinizin su da alması gerekir. Bebeğinize katı gıdalardan sonra 30-60 ml. kadar su verebilirsiniz. İlk 12 ay boyunca bebeğinize vereceğiniz suyu kaynatmanız gerekir.
Kolalı ya da şekerli içecekler, çeşitli katkı maddeleri içeren gıdalar, yağda kızartılmış gıdalardan uzak durulması iyi olur.
Bebeğiniz muhallebiye alıştıktan sonra 6-7 ay civarında püre haline getirilmiş sebze ve meyvelere başlanabilir. Bebeğinizin tatlı gıdaları tercih etmesini önlemek için sebzelere meyvelerden önce başlamanızda yarar var. Havuç, patates, kabak, bezelye ve fasulye öncelikli olarak deneyebileceğiniz sebzelerdir. Bu tatlara alıştıktan sonra daha keskin tatları olan brokkoli, karnabahar, kereviz gibi sebzeleri verebilirsiniz. Ispanak, pazı, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeleri en sona saklayın ve pişirdiğiniz öğünde verin.
Elma, armut, şeftali, kayısı, erik, üzüm, kivi, muz öncelikli olarak verilebilecek meyvelerdir. Meyveleri püre halinde vermeyi tercih edin; böylelikle bebeğiniz meyvenin suyunun yanı sıra posasından da yararlanacaktır. Elma armut gibi meyveleri ilk kez deneyeceğinizde öncelikle kısa süre kaynar suda tutarak yumuşamasını sağlayın. Portakal, mandalina, limon gibi asitli meyveler gaz yapabileceğinden 9-12inci aydan sonra verilmelidir, meyve suları bebek bardaktan içmeye başladıktan sonra taze sıkılmış meyve suyu olarak günde 150 cc yi geçmeyecek şekilde verilebilir.
Kıyma haline getirilmiş dana, kuzu ya da tavuk etleri 6-7inci aylardan itibaren sebze çorbalarına eklenmelidir. Bu aylarda sebze çorbalarına pirinç ya da irmik ve zeytinyağı da katılabilir. Sekizinci aydan sonra beyaz etli balık verilebilir. Yedi-sekizinci aylardan itibaren pastörize beyaz peynir ve yoğurt verilebilir.
Yedinci aydan sonra sabah kahvaltısına başlanabilir. Kahvaltı, anne sütü ya da hazır mama içine 1 tatlı kaşığı peynir, 1 tatlı kaşığı pekmez ya da meyve püresi, bebekler için uygun tahıllı ek besinler katılarak hazırlanılabilir.
Mercimek, fasulye, nohut gibi kuru baklagillere de 7-8inci aydan sonra başlanabilir. Haşlanmış yumurta sarısı sabah kahvaltısına ya da çorbasına katılabilir.
Bebeğiniz kendi kendine oturabilmeye başladıktan sonra ağzında ezip yutabileceği yumuşaklıkta küçük yiyecek parçalarını kendi kendine yiyebilir. Dişlerinin çıkmış olup olmaması bu durumu değiştirmez çünkü bu yaşta bebekler dişetleri ve damakları arasında yiyecekleri ezerek yerler. İyice pişirilmiş ve minik lokmalara bölünmüş havuç, patates, kabak gibi sebzeler, ufak muz, şeftali parçaları, küçük et ya da peynir parçaları, iyice pişirilmiş makarna bu tip yiyeceklere örnektir. Bazı gıdalar ise bebeklerin boğazına kaçabilir ve nefessiz kalmalarına neden olabilir. Sosis parçaları, fındık, fıstık, ay çekirdeği, üzüm, kiraz gibi çekirdekli ve sert meyveler, çiğ sebzeler, patlamış mısır ve sert şekerlemeler boğulma tehlikesi yaratabilecek gıdalara örnektir. Bu tip gıdaları 3 yaşından küçük çocuklara vermemek gerekir.
Dokuzuncu ay civarında bebeğe kemirmesi için bebe bisküvisi, kuru ekmek gibi gıdalar verebilirsiniz. Bu çıkmakta olan dişlerine de iyi gelecektir.
Daha önceleri püre haline getirdiğiniz gıdaları 9uncu aydan itibaren ezerek pütürlü halde verebilirsiniz. Bu dönemde sofra yemekleri de tuzu, şekeri ve baharatı eklenmemiş olmak şartıyla ezilerek bebeğe verilebilir. Çeşitli etli sebze yemekleri, iyi pişmiş makarnalar, çeşitli çorbalar bu tip yemeklere örnektir. Bebeğiniz henüz pütürlü gıdaları almak istemiyorsa zorlamayın.
Tüm ek gıdalara rağmen anne sütü ya da formül mamaya en azından ilk 12 ay boyunca devam edilmelidir.
Ek gıdalara başladıktan sonra bebeğinizin su da alması gerekir. Bebeğinize katı gıdalardan sonra 30-60 ml. kadar su verebilirsiniz. İlk 12 ay boyunca bebeğinize vereceğiniz suyu kaynatmanız gerekir.
Kolalı ya da şekerli içecekler, çeşitli katkı maddeleri içeren gıdalar, yağda kızartılmış gıdalardan uzak durulması iyi olur.