Aile görüşmelerinde en özen gösterilen konulardan biri ailede suçluluk oluşturmamaktır. Bunun yanı sıra aileler çocuğun geleceği konusunda umutlandırılmamaya ama umutsuzluğa da düşürmemeye gayret edilir. Aile görüşmeleri çocuğun tedaviye katılmaya başladığı ilk günlerde haftada bir kez başlanır daha sonra ailenin gereksinimlerine göre düzenlenir. Otistik çocukların aileleriyle çalışılırken Özen gösterilmesi gereken noktalar şunlardır:
* Ailede suçluluk duygusu yaratmamak
* Gelecekle ilgili umutlarının dozunu ayarlamak
* Çocukların gösterdiği bireysel farklar ve farklı gelişim hızlan üzerinde durmak
* Çocuğun özellikleri dikkate alınarak bilgilendirmek
* Çocuğun olumlu özelliklerini göstermek
* Ailenin çocuğu ile çalışma konusunda hevesini artırmak
* Ailenin sorularına yanıt vermek
Aile görüşmelerinde çocuklarla neler yapıldığının sadece teorik olarak anlatılması ile yetinilmemelidir. Anne babaların çocukları ile olan ilişkileri oyun odasında izlenebilir. Ailelerin çocuklarla terapistlerin kurduğu ilişkiyi gözlemeleri de sağlanabilir. Anneler babalar aynalı odalardan ya da oyun odasına bağlı kamera aracılığıyla TV'den terapistleri gözleyebilirler. Ailelerle gözlem sonrası tartışma toplantıları yapılabilir.
Aile danışmanlığı esnasında özellikle istenmeyen davranışların söndürülmesi tutarlı davranılması konusu ağırlık taşımalıdır. Bu toplantılar sırasında anne çocuk etkileşimi de gözlenerek annenin yaşadığı bir güçlük olursa naşı! çözeceği konusunda yardımcı olunur. On beş günde bir de çocukların olmadığı anne babalar ve tedavi ekibinin katıldığı daha çok anne babaların takıldıkları sorunların ya da soruların tartışıldığı gruplar yapılabilir. Bu gruplar daha çok otizm konusunda bilgilendirme ağırlıklı gruplar olmalıdır. Bu toplantılardan aileler hem birbirlerinden hem terapistlerden çocuklarıyla baş etme konusunda yardım alabilirler. Bir ailenin yaşadığı güçlük hep birlikte paylaşılabilir. Böylece ailelere hem birbirlerine destek olmaları hem de ortak güçlükleri konusunda duygularını paylaşma ve çözüm yollan bulma fırsatı oluşturulmuş olur.
Anne baba gruplarında anneler babalar genellikle çocuklarının sorunlarına ilişkin bilgi alma çabası içinde olabilmektedirler. Bu aileler uzun yıllardan beri kapalı sistem içinde yaşadıklarından empati yapmaya paylaşmaya çözüm yollan bulmaya henüz hazır olmayabilirler ve sadece terapistleri ilişki kurulacak kişiler olarak görebilirler. Grup içinde işlenen konular genellikle şunlardır;
* Doktorlar İle ilişkiler doktorlara duyulan Öfke
* Tedavinin maddi açıdan getirdiği külfet ekonomik sorunlar
* Annelerin sosyal destek azlığına bağlı olarak yaşadıkları tükenmişlik
* Aile içinde diğer çocuklarıyla yaşanan güçlükler
* Çocuklarını ihmal etmiş olabileceklerine ilişkin endişeler
* Otistik çocukların eğitim sorunları
* Otistik çocuklarının toplum İçindeki davranışları ve aileyi güç durumda bırakmaları
* Büyüme ve buna ilişkin kaygılar
Anne babaların kendi zorluklarını duygularını konuşmasına daha çok fırsat verecek tüm aile bireylerinin katılacağı bir grup faaliyetine de girişilebilir.