MALZEMELER
Yarım kilodan biraz fazla taze
asma yaprağı (bulamazsanız
salamura Tokat yaprağı)
2 su bardağı pirinç
8 adet soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşık kuşüzümü
1 su bardağından az zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
3 çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşık şeker
Yarım limon suyu
HAZIRLANIŞI
İçi hazırlamak için pirinç, sıcak suyla 15 dakika ıslatılır. Az yağla
fıstıklar kavrulur, ince doğranmış soğanlar ve kalan zeytinyağı (az bir
miktarı üzerine gezdirmek için ayrılır) eklenir. Tencerenin kapağı
kapatılır. Soğanlar pembeleşince pirinç ve kuşüzümü (ayıklanıp,
yıkanmış) eklenir. Pirinç 5 dakika kadar kavrulur. Tane tane olunca
nane, yenibahar, tuz, karabiber, tarçm, şeker ve yarım su bardağından
biraz fazla sıcak su eklenir (su pi¬rinçleri geçmesin, pirinçler diri
kıvamda pişecek). Salamura yapraklar el dayanacak sıcaklıktaki suda tuzu
gidene kadar yaprakları örselemeden birkaç defa yıkanır. Daha sonra
ılık suda 15-20 dakika bekletilir. Dolma tenceresinin dibine kaim veya
bozuk birkaç yaprak döşenir. Üzerine sarılan dolmalar dizilir, kalan
zeytinyağı gezdirilir. Yarım limon suyu ve 2-2,5 bardak sıcak su
eklenir, kaynaymca altı kısılır, yarım saat kadar kısık ateşte
pişirilir. Zamanınız varsa tencerenin kapağmı açmadan bir gün
bekletmenizdir. Bekleyen dolma kendini çekeceği için çok daha lezzetli
olacaktır.
Yarım kilodan biraz fazla taze
asma yaprağı (bulamazsanız
salamura Tokat yaprağı)
2 su bardağı pirinç
8 adet soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşık kuşüzümü
1 su bardağından az zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
3 çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşık şeker
Yarım limon suyu
HAZIRLANIŞI
İçi hazırlamak için pirinç, sıcak suyla 15 dakika ıslatılır. Az yağla
fıstıklar kavrulur, ince doğranmış soğanlar ve kalan zeytinyağı (az bir
miktarı üzerine gezdirmek için ayrılır) eklenir. Tencerenin kapağı
kapatılır. Soğanlar pembeleşince pirinç ve kuşüzümü (ayıklanıp,
yıkanmış) eklenir. Pirinç 5 dakika kadar kavrulur. Tane tane olunca
nane, yenibahar, tuz, karabiber, tarçm, şeker ve yarım su bardağından
biraz fazla sıcak su eklenir (su pi¬rinçleri geçmesin, pirinçler diri
kıvamda pişecek). Salamura yapraklar el dayanacak sıcaklıktaki suda tuzu
gidene kadar yaprakları örselemeden birkaç defa yıkanır. Daha sonra
ılık suda 15-20 dakika bekletilir. Dolma tenceresinin dibine kaim veya
bozuk birkaç yaprak döşenir. Üzerine sarılan dolmalar dizilir, kalan
zeytinyağı gezdirilir. Yarım limon suyu ve 2-2,5 bardak sıcak su
eklenir, kaynaymca altı kısılır, yarım saat kadar kısık ateşte
pişirilir. Zamanınız varsa tencerenin kapağmı açmadan bir gün
bekletmenizdir. Bekleyen dolma kendini çekeceği için çok daha lezzetli
olacaktır.