:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akseki-İbradı
MaSaL
#1
7_1.jpg
Antalya Körfezi’nin kuzeyinde, Melas (Manavgat) Irmağı’nın yukarı bölümünde, ırmağın iki yakasında bin metre yükseltide, doğuda Akseki, batıda İbradı ilçeleri yer alır. Akseki, Alanya’dan çıkarak kuzeye, Konya üzerinden Kapadokya’ya uzanan antik yolun, İbradı ise Antalya’dan çıkarak yine Konya üzerinden Kapadokya’ya ulaşan bir başka antik yolun üzerinde bulunuyordu. Bugün İbradı bütünüyle, Akseki ise kısmen yeni açılan karayollarının uzağındadırlar. Bu nedenle bu iki yöre eskiden ticaretten sağladıkları önemli gelir kaynaklarından yoksun kalmışlardır.

Su azlığı ve verimsiz coğrafya, artan nüfusu başka bölgelere göçe zorlamış, günümüzde köyler boşalma noktasına gelmiştir. Her iki ilçe benzer yerleşme ve mimari özellikleri bakımından özgün bir kimliğe sahiptir. Ahşap ve taş malzemelerden, harç kullanmadan yapılan evler, duvarın iç ve dışından kısa aralıklara yerleştirilen paralel duvar hatılları, depreme dayanıklı bir yapı tarzını ortaya çıkarmıştır. Köy ve kasabalarda sokaklar, muntazam taşlarla döşenmiş düzenli bir yol ağına sahiptir. Evlerin bahçe düzenlenmesinde de döşeme taş zeminler önemli bir yer tutmaktadır.

Yörede hemen her yerleşkede rastlanan özgün ahşap minareler, ilginç birer örnek olarak tek tek korunmaya alınmaktadır. Çekül Vakfı’nın girişimleriyle, köy evlerinin onarımı sürmektedir.



Bölgenin önemli bir özelliği de soğanlı bitki bolluğudur. Kardelen olarak bilinen Galantus’un ana vatanı Akseki, İbradı ve Gündoğmuş çizgisindeki Toros Dağlarıdır. Konaklamanın Side ve Alanya yöresinde yapılması halinde, gurupların günü birlik ve kolay bir şekilde ulaşabileceaği bu iki ilçe, sahip oldukları hiç bozulmamış doğal ve tarihi değerleriyle turizme özgün hizmetler sunabilecek özelliklere sahiptir

7_2.jpg
7_3.jpg
Cevapla
MaSaL
#2
57_2.jpg
57_3.jpg
57_4.jpg
Yüzölçümü 2 990 km2 olan Akseki ilçesi toprakları Batı Toroslar’ın güney yönündedir. Çok engebelidir. Yer yer dağların tepelerinden ve dik yamaçlarından meydana gelmiştir. Bu tepeler ve yamaçlar ekip biçmeye elverişli olmadığından, şurada burada rastlanan düzlüklerin dört yanı taşlarla örtülür, yukarıya çuvallar içinde taşınan toprakla verimli hale getirilir.

Toprağın verimsiz oluşu, ekime elverişli sahanın çok az bulunuşu nedeniyle halk başka kentlere göç eder. Bunların çoğu, eskiden köy köy, ilçe ilçe, kent kent dolaşarak, gülyağı, halk kitabı satarlar ve seyyar satıcılık yaparlardı. İlçenin belli başlı gelir kaynağı ormancılıktır. Bu arada, hayvancılık ve dericilik de yapılır. Ormanlarında çam, katran, köknar, dişbudak, şimşir, ardıç ve palamut ağaçları vardır.

Kasaba dört yanı çıplak tepelerle çevrili bir düzlükte kurulmuştur. Kuzeyi Batı Toroslar’ın yamaçlarına, Güneyi Akdeniz’e doğrudur. Denizden yüksekliği 1050-1200 metre arasındadır. Antalya-Konya devlet yolu Akseki’nin yakınından geçer. Bu sayede ilçe merkezi biraz canlılık kazanır. İlçe halkı çevredeki küçük bağ ve bahçelerde sebze ve meyve yetiştirir, Ekonomik hayatın diğer bir dayanağı küçük dokumacılıktır. Evlerde 2.000-2.500 kadar el tezgahı bulunmaktadır. Ayrıca 6-7 tabakhanede işlenen deriler satılarak gelir sağlanır.

Kasabanın içme suyu Güzle mevkiinden künklerle getirilmiştir. Fakat yazları bu su ihtiyacı karşılamaz. Yağmur sularını toplamak için yapılan 80 kadar su sarnıcından faydalanılır. Genel olarak Akseki, havası güzel, ağaçlıklı şirin bir kasabadır. Kasabanın çevresi çok engebelidir. Beyaz kayalardan doğal setler ve basamaklar halindedir. Bu nedenle adının “Ak Seki” kelimelerinden geldiği sanılıyor.
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-09-2025, 01:27 AM