:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bebeğinizin Dil Becerisi Geliştiren 8 Yol
MaSaL
#1
Bebeğinizin iletişim dilini çabuk öğrendiği konusunda tümüyle haklısınız. Konuşmayı öğrenmeden çok önce iletişim kurmayı öğrenirler. Kızınızı ne kadar dinlerseniz ve karşılık verirseniz o kadar da kızınızın sizinle olan iletişiminizi artırırsınız.

Zaten sevinç ve istek belirtmek için çıkardığı çeşitli sesleri yorumlamayı öğrenmiştiniz. Muhtemelen ağlamasının şifresini de çözmeye başladınız. Dinleyerek izleyerek ve onunla yaşadığınız tecrübelerinizden öğrenerek onun sözlü ve sözsüz iletişimini okumada günden güne daha iyi olacaksınız.

Bebek reaksiyon zamanı yetişkinlerden daha yavaştır. Onun anlamlarını dinlerken yavaş olmanız ve onun konuşmasını beklemeniz gerekli. Bebeğinizin söylediği her sözcüğü anlayamazsanız endişelenmeyiniz. Hiçbir aile bebeklerinin çıkardığı bağırmaları ve çağırmaları tam olarak anlayamaz.

Bununla birlikte dikkatlice dinlediğiniz ve bebeğinizin mesajlarını anlamaya çalıştığınız zaman iki şey olur. İlk olarak bebeğiniz onun düşüncelerinde ve duygularında enteresan olan birinin tecrübesine sahiptir. İkinci olarak onu daha fazla dinleyerek çoğu çocuğun işaretlerini kolaylıkla anlayabileceksiniz.

[SIZE=4]1)
Bebeğinizin ağlamalarına karşılık verin. Bebekler ayrıca ağlayarak iletişimi öğrenirler. İlk yıllarında ağlama onların iletişim sistemlerinin temel parçasıdır. Ağlamalarına karşılık verdiğimiz zaman bebeklerimiz dinlendiğinizi ve dünyayı ihtiyaçlarınız karşıladığı güvenli bir yer olarak öğrenirler.

2) Bebeğinizle konuşun. Küçük bebekler “sırayla yaparak” iletişim becerilerine başlarlar severler sizi bakarlar ve beklerler. Seversiniz ve o da tekrar size verir. Basit bir etkileşimde iletişim yapısını uygularlar ve iletişim kurduklarında karşılık alacaklarını öğrenirler.

3) Onunla beraber geçirdiğiniz süre boyunca doğallıkla bebeğinizle konuşun. Bebeğiniz ifade etmeden önce alıcı dil becerilerini öğrenir. Kızınız daha konuşmadan önce ona dediklerinizi tam olarak anlar. Bebekler zengin-dil ortamında büyüdüklerinde doğal olarak konuşmayı öğrenirler. Düzenli olarak kızınızla konuştuğunuzda ve dinlediğinizde kolayca dili öğrenir. Dil modellendirme en iyi öğretme amacıdır. Bebekler ve çocuklar doğru olarak konuşmak zorunda değillerdir. Doğru dil modeli belirlediğinizde yavaş yavaş düzgün grameri öğreneceklerdir.

4) Onun diline erişin ve yaptıklarından ne anladığınızı tanımlayın. Ailelerin çocuklarıyla içgüdüsel olarak yaptığı bir şeydir bu. Bebeğiniz burnunuza uzandığı zaman severek “bu benim burnum” . Bu küçücük ellerinle onları yakalayabilecek misin? diyebilirsiniz. Açılan kapının sesine doğru döndüğü zaman “Kapının açılma sesini duydun içeriye gelen sesin kız kardeşin mi?”diyebilirsiniz. kedi yaklaştığında ve mırıldanmaya ve teklemeye başladığı zaman “ Bak Tiger geliyor. Tüylü kediyi görmek için çok heyecanlı gözüküyorsun.” Veya “ Merhaba kedi Tiger ! Lisa seni gördüğü için çok heyecanlı” diyebilirsiniz.

5) Onunla yaptığınız şeyler hakkında bebeğinizle konuşun. Sizi anlamayan bir bebekle konuşmak kötü hissettirebilir fakat duyarak tekrar edilen tecrübeye ihtiyacı vardır dilinizi öğrenmesi için konuşun. Onu kaldırmadan önce ellerinizi ona doğru uzatabilir “seni kaldıracağım diyebilirsiniz. Bu şekilde zengin tecrübe yapısında dili öğrenir. Altını değiştirirken “ Bu senin kuru bezin. Bezini altına koymak için popoyu kaldırıyorum.” diyebilirsiniz. Bu sadece dil öğrenmesine yardımcı olmaz/aynı zamanda daha sonra ne geleceğini bilmesini ve sürece aktif olarak katılmasını öğrenmesine yardım edecektir.

6) Aynı zamanda kendi hareketleriniz hakkında da konuşun. Bebeğinizin etrafında kendi kendinizle konuşmanız hem dili öğretir hem de dünya kavramını anlamasına yardımcı olur. Yaparken ne yaptığınızı tanımlayın. “Öğle yemeği için havuçları pişiriyorum. Daha sonra onları ufalayacağım ve sen onları yiyebilirisin.” “Battaniyeni almak için diğer odaya geçiyorum.” “Giyineceğim ve sonra da senin üstünü değiştireceğim” “İşe gidiyorum. Baban seninle evde kalacak.”

7) Şarkı söyleyin veya hikaye anlatın. Şarkılar ve hikayeler dil öğrenmenizin çok önemli bir parçasıdır. Çünkü tekrar edilirler böylelikle de çocukların öğrenme şansı olur. Şarkılar el oyunları veya hareketli aktiviteler çocuklara fiziksel ipucuna/işaretine bağlı kelimeler öğretici bebek alkış sesi olan öğrendiğinde hatta nasıl söyleyeceğiniz bilmeden önce alkışlayarak o şarkıyı isteyebilir. “Alkış olan şarkıyı söylemek istiyorum.”

8) Kitap okuyun. Muhteşem bebek kitapları mevcuttur. Resimli veya estetik hoş resimli kitaplar arayın. Çocukların sadece onların resimlerinden oluşan çizgi filmlere ihtiyacı yoktur. Ayrıca zengin çeşitli veya poetik dili kitaplar arayın. Bazı bebekler birkaç dakika boyunca kitaplara bakarak yere sizinle birlikte sırt üstü uzanırlar. Diğerleri ise kıpırdarlar ve kıvranırlar. Çocuklara kitap okumaya başlamak için sihirli bir dönem yoktur. Onlar kitap okunmasından hoşlanmaya başlar başlamaz kitap okumaya başlamalıdır. Bebeğinizin ilgilenip ilgilenmediğini anlamak için periyodik olarak okumayı deneyin. Tanıdık objelerin ve insanların resimlerini kullanarak küçük kalın kartonlara (kartpostal) bunları yerleştirerek ve tel veya gevşek ince tabaka halkaları ile bir araya getirerek çocuğunuzun ince kitaplar yapabilirsiniz. Salyasından ve dişlerinden korumak için plastik ile (yapışkan kap veya plastik gömlek) kitaplar kaplanabilir.
[/SIZE]

Laura Davis ve Janis Keyser
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Bebeğinizin ilk aşısı 'Anne Sütü' Hasretiim 0 431 02-03-2011, Saat: 09:52 PM
Son Yorum: Hasretiim
  Bebeğinizin dişlerine dikkat! Hasretiim 1 383 02-03-2011, Saat: 06:05 PM
Son Yorum: history
  Bebeğinizin vücut dili MaSaL 0 239 09-08-2010, Saat: 08:45 PM
Son Yorum: MaSaL
  Çocuklarda yaratıcılık becerisi nasıl geliştirilir CaNaT 0 288 11-01-2009, Saat: 04:17 PM
Son Yorum: CaNaT
  Bebeğinizin Göz Rengi Ne Olacak ? nazarboncuqu 0 354 09-10-2009, Saat: 04:40 PM
Son Yorum: nazarboncuqu

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-09-2025, 01:36 AM