:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
MaSaL
#1
[SIZE=4]Yeni doğan bebeğinizin bir veya iki gözündeki sulanma ve çapaklanma, doğuştan gözyaşı kanallarının tıkanıklığının belirtisi olabilir. Sık karşılaşılan bu durum

Yeni doğan bebeğinizin bir veya iki gözündeki sulanma ve çapaklanma, doğuştan gözyaşı kanallarının tıkanıklığının belirtisi olabilir. Sık karşılaşılan bu durum, bebek 1,5 yaşına gelene kadar basit tedavi girişimleriyle düzeltilebilir. Geç kalınması durumunda ameliyat gerekir.

Gözyaşı gözümüzü sürekli ıslak tutan bir salgımızdır. Üst göz kapağımızın dış kısmında, kaşımızın hemen altında bulunan gözyaşı bezleri tarafından salgılanır. Gözümüzün burun köküne yakın, iç kısmındaki 2 adet küçük kanalla gözyaşı kesesine ve oradan da burun içine boşalır. Bu boşalma kanallarındaki herhangi bir tıkanıklık “gözyaşı kanal tıkanıklığı “ olarak tanımlanır.

NEDEN VE NASIL OLUR..?
Gözyaşı boşaltım kanallarındaki tıkanıklık, enfeksiyon, travma gibi değişik sebeplerle, her yaşta olabilir. Doğuştan olanların nedeni, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında gözyaşı kanallarının oluşumunu tamamlamamasıdır. Genellikle sorun, gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerdeki zarın delinmeden, bebeğin doğmasıdır. Bu durumda gözyaşı buruna boşalamaz.

BELİRTİLERİ NELERDİR..?
Doğumdan itibaren bebeğin tek veya iki gözünde birden sulanma ve çapaklanma olur. Teşhis bir göz doktoru tarafından doğrulanmalıdır.

TEDAVİ AŞAMALARI NELERDİR..?
Tedavi birkaç aşamadan oluşur. İlk olarak masaj uygulaması yapılır. Burada amaç, kanal içerisindeki hidrostatik basıncı arttırarak tıkalı olan kanalın açılmasını sağlamaktır. Bu sırada gerekli göz damlaları da kullanılır. Masaj ve damla tedavisi, bebek 12 aylık olana kadar uygulanır. Bu zaman içinde %95 vakada kanalın açıldığı görülmüştür.

Ancak masaj ve damla tedavisine karşın başarılı olunmazsa, genel anestezi altında ince bir sonda ile kanal açılmaya çalışılır. Bu basit bir cerrehi girişimdir ve bebek 12-18 ay arasındayken uygulanabilir. Tedavide geç kalınmaması önemlidir. Çünkü bebek 18 aylık olmadan önce basit bir girişimle düzeltilebilen bu problem, ileri yaşlarda ameliyatı zorunlu kılar.

Op.Dr. Özgür Leylek
[/SIZE]
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Bebek Bunalımı Belirtlileri, Bebeklerde Huysuzluk Nedenleri, Bebek Sağlığı MaSaL 0 503 06-13-2011, Saat: 03:28 PM
Son Yorum: MaSaL
  Bebeklerde demir eksikliğine dikkat Hasretiim 0 436 02-03-2011, Saat: 10:49 PM
Son Yorum: Hasretiim
  Çocuklarda ve Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hasretiim 0 386 02-03-2011, Saat: 09:42 PM
Son Yorum: Hasretiim
  Bebeklerde Tedavi Gerektiren Cilt Problemleri MaSaL 0 346 01-20-2011, Saat: 11:14 AM
Son Yorum: MaSaL
  Bebeklerde Tedavi Gerektirmeyen Cilt Problemleri MaSaL 0 354 01-20-2011, Saat: 11:14 AM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-09-2025, 03:36 AM