:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bebeklerde Tedavi Gerektiren Cilt Problemleri
MaSaL
#1
Bebeklerde Tedavi Gerektiren Cilt Problemleri Bebeklerin cildi özellikle ilk aylarda çok hassastır. Onların cilt bakımı özenle ve dikkatlice yapılmalıdır. Ciltlerinde oluşabilecek rahatsızlıklar, bağışıklık sistemleri tam oluşmadığından enfeksiyona yakalanma riskini artırır.




Genellikle bebeklerin cilt problemleri geçici ve tedavi gerektirmeyen problemlerdir. Bebekten bebeğe farklılık gösteren, değişimin ve büyümenin bir parçası olan bu problemler, biraz bakım ve zamanla kendiliğinden kaybolur. Ama bazı rahatsızlıklar, mutlaka tedavi uygulanmasını gerektirebilir.

Tedavi gerektiren cilt rahatsızlıklarında teşhis ve tedavinin gecikmesi, bebeğin çok acı çekmesine neden olabileceği gibi ciddi problemlerden dolayı zor günler geçirmesine de neden olur. Bu nedenle, belirtileri uzun süren ve gittikçe artan rahatsızlıklarda mutlaka doktora gidilmelidir.

Onun cildinde meydana gelen ve size önemsiz gibi görünen bir değişimi bile ciddiye alınmalıdır. Bebeğinizin cildindeki değişimler takip edilmeli ve gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır. Dokunmaya bile kıyamadığınız o pamuk gibi tenin zarar görmesini engellemek tamamen sizin elinizdedir.

En çok görülen ve tedavi gerektiren cilt problemleri arasında, mantarların neden olduğu pişik gelir.Normal bir pişikten farklıdır. Pişik olan bölge, çok kırmızı ve parlaktır.Kabarcıklar ve çatlamalar görülmektedir. Pişik kremi kullanılsa da geçmeyen bu rahatsızlık durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Bebek her tuvaletini yaptığında, canı daha çok yanar ve pişik daha da ilerler. Enfeksiyon kapma riski artar. Doktora danışılmadan, hiç bir tedavi yöntemine başvurulmamalıdır. Doktorun uyguladığı tedaviye rağmen iyileşmeyen pişiklerin olası nedenleri, doktor tarafından mutlaka araştırılmalıdır. Ayrıca, ön tarafta gelişen pişiklerde idrar yolu enfeksiyonuna da bakılmalı, ihmal edilmemelidir.

Kullanılan temizlik maddeleri daha çok tahriş edici olduğundan, su ve hassas ciltlere özel solüsyonlar ile temizlik yapılmalıdır. Mutlaka bölge havalandırılmalı, ıslak bırakılmamalı ve doktorun verdiği pişik ve mantar kremleri kullanılmalıdır. Düzenli, sık ve yeterli alt temizliği yapılmalıdır. Sabun ve şampuan üç günden sık kullanılmamalıdır. Her gün kullanılması, derinin koruyucu tabaka oluşturmasını engelleyecektir. Hassas ciltli bebeklerde banyo sıklığı azaltılmalı ve böylece cildin kuruması engellenmelidir. Kuru cilt koruyuculuğunu kaybetmiş bir cilttir ve pişik gelişimi daha kolaydır. Ayrıca, bez seçimi iyi yapılmalıdır. Sıvıyı hızla emen, kuruluk sağlayan, havayı geçiren, bebeğin cildinin nefes almasını sağlayan bezler tercih edilmelidir.

Bebeklerde tedaviyi gerektiren diğer bir cilt problemi de ağız bölgesindeki pamukçuklardır. Pamukçuk, ilk aylarda ağız içi ve dil üzerinde görülen bir mantarın yol açtığı rahatsızlıktır. Önce beyaz lekeler halinde başlar. Sonra tüm dili ve ağızın içini kaplar. Pamukçuk, ağrı yaparak bebeğin beslenmesini de engeller. Yutma güçlüğü ve tat alma duyusunda bozukluğa neden olur. Uzun süren ve gittikçe artan bu problemin tedavisi yapılmaz ise, bebeğin gelişimde ve büyümesinde gerileme yaşanabilir.

Bebek emziriliyorsa, annenin meme temizliği mutlaka yapılmalıdır. Eğer biberon kullanılıyorsa, biberon ve diğer beslenme araçlarının temizliği bu rahatsızlıkla savaşırken çok önemlidir. Emzirirken ve meme temizliği yapılmadan önce de eller hep yıkanmalıdır. Bebeğin ağız bölgesinde pamukçuk geniş bir alana yayılmışsa kesinlikle doktora gidilmeli ve doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Bebeklerdeki ciddi cilt prolemlerinden bir tanesi de egzamadır. Sık rastlanan alerjik bir deri hastalığıdır. Genellikle yaşamın ilk 3 ayından sonra ortaya çıkar. Kaşıntı ve yanaklarda yaralar ile başlar. Bebeğin yüzünden başka; kulak arkaları, cilt boğumları, koltuk altları, diz ve dirseklerde de ekzema ortaya çıkabilir. Ekzemanın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, daha çok kalıtımsal faktörler rol oynar. Ailede astım, saman nezlesi, ekzema veya benzer rahatsızlıkların olması, bebekte ekzama görülme riskini artırır. Ekzeması olan hastaların bir bölümünde yaşamın daha sonraki dönemlerinde astım veya alerjik nezle ortaya çıkabilir.

Ekzemalı bölge aşırı kuru, kırmızı renkte, kaşıntılı ve yer yer küçük keseciklerle doludur. Bu cilt rahatsızlığında bebeğin derisi, dışarıdan temas eden her türlü maddeye karşı çok daha duyarlıdır. Dolayısıyla bebeğe acı ve ağrı verir. Ekzema kaşıntılı olduğundan cildin tahrişine ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, bebeğin cilt bakım ürünleri ve giysileri özenle seçilmeli, aşırı sıcak, soğuk ve rüzgardan korunmalıdır. Giyiminde pamuklu dar olmayan giysiler tercih edilmelidir. Ayrıca, egzamalı bebeklerin giysileri sık sık değiştirilmeli, yıkanırken iyi durulanmalı ve ütü yapılmalıdır.

Bebekler, evcil hayvanlardan, bitki polenlerinden ve sigara dumanından uzak kalmalıdır. Cilt problemi olan bebekler, açık deri enfeksiyonları ve uçukları olan yetişkinlerden kesinlikle uzak tutulmalıdır. Cildin kurumasını önleyen bebe yağı, nemlendirici losyon ve kremler herzaman kullanılmalıdır.

alıntı
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hamilelikte uyku problemleri sıla 0 564 02-16-2016, Saat: 04:14 PM
Son Yorum: sıla
  Bebek Bunalımı Belirtlileri, Bebeklerde Huysuzluk Nedenleri, Bebek Sağlığı MaSaL 0 492 06-13-2011, Saat: 03:28 PM
Son Yorum: MaSaL
  Bebeklerde demir eksikliğine dikkat Hasretiim 0 428 02-03-2011, Saat: 10:49 PM
Son Yorum: Hasretiim
  Çocuklarda ve Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hasretiim 0 376 02-03-2011, Saat: 09:42 PM
Son Yorum: Hasretiim
  Bebeklerde Tedavi Gerektirmeyen Cilt Problemleri MaSaL 0 345 01-20-2011, Saat: 11:14 AM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-23-2024, 04:12 PM