:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bu haber önemli
kı@ymı@k=)
#1
Meclis el koydu Türkçeye saygı!
1212961044.jpg




Türkçe’deki bozulma Meclis’te
TBMM Araştırma Komisyonu, Türkçenin korunması ve geliştirilmesi için alınması gereken önlemleri belirledi. Raporda ilginç öneriler yer aldı
Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçenin korunması ve geliştirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu, “Çocuk programları ve bu programlardaki kahraman adlarının Türkçeleştirilmesi, cep telefonu mesajlarında ve internette ’merhaba’yerine ’mrb’, ’selam’yerine ’slm’gibi dilin bozulmasına yol açan Türkçe kısaltmaların önüne geçilmesi” de dahil çeşitli önerilerde bulundu. Çalışmalarını tamamlayan Komisyon, taslak raporunu hazırladı. Raporda; Türkçede yaşanan sorunlar; “yabancı kelime kullanma özentisi, müstehcen ve kaba sözlerin kullanılması, söyleyiş bozuklukları, deyim ve birleşik fiil, vurgu ve duraklama yanlışları, kelimeleri yanlış anlamda ve biçimde kullanma, anlatım bozuklukları ve Türkçe öğretimindeki yetersizlikler” olarak sayılıyor.


Okul öncesi eğitim
Dilin bozulmasını önlemek ve yabancılaşmasının önüne geçmek için Türkçenin doğru kullanımıyla ilgili bilincin oluşturulmasına öncelikle aileden başlanması gerektiği belirtilen raporda, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Dil Kurumu ve ailelere yönelik özel programlar geliştirmesi gerektiği belirtildi. Okul öncesi eğitim, ilk ve ortaöğretim, yükseköğretimde etkin bir Türkçe öğretimi yapılması gereğine işaret edilen raporda, yabancı dille öğretim yerine, yabancı dil öğretiminin özendirilmesi istendi. (AA)


Kapadokya değil, Ürgüp!

Turizm yörelerinin Türkçe isimleri özenle korunmalı, her türlü tabela bir standarda bağlanmalı, öncelik Türkçeye verilmelidir. Türkçesi önce, yabancı dildeki karşılığı sonra yazılmalı, tarihi kalıntılar kendi adları ile anılmalıdır. Turizm adına Ürgüp, Göreme, Nevşehir’e ”Kapadokya“, Selçuk’a ”Efes“ denilmemeli, Spil Dağının adı değiştirilmelidir. Mahalle, sokak, cadde, park, site ve binalara Türkçe ad verilmeli. Türk dilinin kullanıldığı bütün sanat dalları ve araştırmalarda üç yılda bir ”Cumhurbaşkanlığı Türk Diline Hizmet Büyük Ödülü“ verilmelidir. TDK Kanunundaki eksiklikler giderilerek, 8 yıldan beri verilemeyen Türk Dil Kurumu Ödülleri yeniden verilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı din görevlileri Türkçe hizmet içi eğitime alınmalı, hutbeler ”temiz Türkçe“ ile hazırlanmalıdır.

Milli dil politikası geliştirilmeli
Memur alımlarında Türkçe bilgisi ve becerisi ön planda tutulmalı ve memurluğa girişte Türkçe yeterlilik sınavında başarılı olma şartı aranmalıdır. Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) gibi, kamu personeli ” Türkçe Sınavı “ yapılmalıdır. Yurt dışında görevlendirilen kamu görevlileri, yılda bir kez Türkçe mülakatına tabi tutulmalıdır. Dil elbette yasalarla ve yasaklarla korunamaz, ancak bir takım düzenlemeler olmadan sağlıklı şekilde gelişmesi de mümkün değildir. Bu nedenle acilen bazı yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur. Ayrıca kanun ve yönetmeliklerin Türkçe ile ilgili hükümleri de uygulanmalıdır. Milli dil politikası geliştirilmeli, fakat dilde politika yapılmamalıdır. Bunun için dil konusunda sorumlu kurumları bir araya getirip koordine edecek yapılanmaya gidilmelidir. Anayasa, Anayasa hukukçuları ile Türk dilini çok iyi bilen edebiyatçı ve dil bilimcilerinden kurulu bir komisyonca yeniden hazırlanmalı, milli dil politikasına Anayasa dilinden başlanmalıdır.

Yabancı ve azınlık okullarına denetim
Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Dil Kurumu ile sıkı bir işbirliğine gitmeli, kurumun önerilerine açık olmalıdır. Ders kitaplarında kelime sayıları sınıf seviyelerine göre yükseltilmelidir. Okullarda testler yerine, kompozisyon tipi sınavlara ağırlık verilmeli. Azınlık ve yabancı okullar, Hıristiyan vakıfların veya kuruluşların desteklediği okullar, 3 yılda bir değil, her yıl denetlenmeli, bu okullarda Türkçenin ihmal edilmesine izin verilmemelidir. İlk ve ortaöğretim için hazırlanan 100 temel eserin özel sözlüğü hazırlanmalı ve ortaöğretimi bitiren her öğrencinin bu sözlüğün ihtiva ettiği dil seviyesini kazanmış olduğu çeşitli şekillerde ölçülmelidir.

Garip kısaltmalara bir son vermeliyiz
Bilgisayar, İnternet ve cep telefonu dili, Türkçe olmalıdır. Her türlü bilgisayar yazılım ve donanımında Türkçe karakter zorunluluğu getirilmeli, cep telefonu mesajlarında ve internette “merhaba” yerine “mrb”, “selam” yerine “slm” gibi dilin bozulmasına yol açan Türkçe kısaltmaların önüne geçilmelidir. Bilgisayarlarda “Q klavye” yerine, Türkçeye uygun olan “F klavyenin” yaygınlaşması için ilgili düzenleme ve çalışmalar yapılmalıdır. Eurovision Şarkı Yarışması gibi uluslararası yarışmalarda mutlaka Türkçe eserle katılmalı, eserler Türkçe seslendirilmelidir. Televizyonlarda şarkı ve türkülerimiz alt yazıyla sunulmalıdır.
Kendime teşekkür ederim, ben ben olduğum için Smile
Ara
Cevapla
ѕqρα кJмя
#2
arkalarındayız Big Grin
Ara
Cevapla
meervee
#3
aynen böle devam etsinler artık millet salak salak yazmaya başladı msn de adam ben dicek bhen diyor hem destek tam destekBig GrinBig GrinBig Grin
Ara
Cevapla
riukeen
#4
Ben konuşurken asla seleme dememişimdir yada a se be xD
Ara
Cevapla
bidely
#5
desteklıyoruz ama ben ürgüp'lüyüm deyince millet ora neresi diyor

bende mecburen kapadokya diyorum oyle bılıyorlar
Ara
Cevapla
KOMEN
#6
Bu haberi okumuştum. Arkadaşlar bu haber gerçekten önemlidir.
Dilimiz bizim ses bayrağımızdır.
Bayrağımızı gönderde tutmak için güzel Türkçemiz üzerinde titiz ve özenli olalım...
Örneğin şu malum niklerimizi Türkçeleştirmekle başlayabiliriz Türkçemizi korumaya...
Türkçemizde kapadokya diye bir terim yoktur.
Ülkemize göz diken dış güçlerin ve içerdeki elbirlerinin ülkemizin bazı yörelerinin adlarını değiştirerek sinsi bir kampanya başlatmaları amaçlarının ne olduğunu zaten ortaya koymaktadır.
Bu sinsi saldırıya karşı yapacağımız tek eylem Türkçemizi inadına korumak, ses bayrağımızı inadına en yüksek göndere çekmektir
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Facebook Kullanıcılarına Kötü Haber MaSaL 3 617 04-26-2010, Saat: 11:28 AM
Son Yorum: sıla
  En çok izlenen haber televizyonları ÐŽeşaren 0 375 11-12-2008, Saat: 09:11 PM
Son Yorum: ÐŽeşaren
  lutfen bakin arkadaslar onemli ;) (¯`•._ αѕιρяєη 5 510 10-22-2007, Saat: 10:14 PM
Son Yorum: (¯`•._ αѕιρяєη
  KürseL ısınmanın SonuçLarı !!! (önemLi) Rüya Güzeli 0 357 09-13-2007, Saat: 06:25 AM
Son Yorum: Rüya Güzeli
  Bingöl'den acı haber geldi Melek06 0 405 07-04-2007, Saat: 11:30 PM
Son Yorum: Melek06

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-23-2024, 04:29 AM