:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doğumda Suni Sancı
MaSaL
#1
[SIZE=4]Annenin rahim kasılmalarını güçlendirmek amacıyla halk arasında “suni sancı” denilen oksitosin hormonu, serumla anneye verilir. Tıptaki adı "induksiyon" olarak bilinen suni sancı, başlamamış doğum ağrılarını başlatma girişimi olarak tanımlanabilir.


Normal doğum doğal bir süreç olduğundan, eylemin doğal olarak başlaması beklenmelidir. Bebek normal boyutlardaysa, annenin doğum kanalı ve kalça kemikleri de müsaitse, sancılar ve kasılmalar normal aralıklarla geliyorsa doğumun gerçekleşmesinde bir problem yoktur. Ama sancılar ve kasılmalar doğum için yeterli değilse, kasılmalara yardımcı olmak amacıyla suni sancı verilmektedir.

Bazen de doğum, beklenen zamanı geçirmişse ya da gebelikte riskli bir durum varsa ve doğum sancılarının kendiliğinden başlaması beklenmeden doğumun gerçekleşmesi gerekiyorsa yine suni sancı verilerek doğum başlatılır. Bu durumda suni sancı, ya doğum kasılmalarını başlatmak ya da kasılmalara destek olmak amacı ile iki farklı şekilde kullanılmaktadır diyebiliriz.

Doğumun başlaması "oksitosin" olarak adlandırılan hormon aracılığı ile olur. Oksitosin beyinden salgılanan ve ana görevi rahim kasılmaları ile sütün memeden dışarı atılmasını sağlayan hormondur.

Hamileliğin süresi tamamlandığında oksitosin doğal yollar ile salgılanır. Böylece doğum sancıları ve kasılmaları başlar. Suni sancıda da bu hormon kullanılır. Doğal bir hormon olması nedeniyle bebeğe ve anneye zararı yoktur. Bu olay sadece yetersiz olan olan doğal bir maddenin sentetik eşdeğerinin dışarıdan verilmesidir.

Suni sancı aşağıdaki hallerde uygulanır;

-Doğum kasılmaları çok zayıfsa ya da kesilmişse
-Plasentada yetmezlik varsa
-Rahim içinde gelişme geriliği söz konusuysa
-Bebeğin rahimde kalması sağlıklı değilse
-Su kesesi açıldıysa ve sancılar başlamamışsa
-Doğum tarihi geçmişse ve riskli döneme girildiyse
-Amniyon sıvısında azalma varsa

Suni sancının uygulanışı ilk olarak düşük dozda serum ile verilmesi ile başlar. Doz doktor tarafından belirli aralıklarla artırılır ve düzenli rahim kasılmaları sağlanır. Bu kasılmalar, doğal kasılmalardan daha şiddetli ve sıktır. Dolayısıyla 4-6 saat arası gibi bir sürede doğumun başlaması beklenir. Eğer doğum başlamaz, bebek kanalda ilerlemez ve istenen sonuçlar elde edilmez ise sezaryen yapılması uygun görülür.

Suni sancı aşağıdaki hallerde uygulanmaz;

-Çoğul hamileliklerde
-Plasenta aşağı yerleşmişse
-Fazla doğum yapmış kadınlarda
-Plasenta yetmezliğinde
-Eski sezaryeni dik olarak kesilmişse
-Baş ve doğum kanalında uyumsuzluk varsa
-Bebeğin rahimde normal durmadığı durumlarda

Suni sancı esasen doğal bir hormonun kullanılmasıdır ancak kullanımı sırasında bazı riskler vardır. Bu risklerin en başında geleni, rahmin oksitosin hormonuna beklenenden fazla yanıt vermesi ve dolayısıyla kasılamaların aşırı şiddetli ve çok sık olmasıdır. Bu durumda arada olması gereken gevşeme periyotlarının olmaması da anneyi zor durumda bırakabilmektedir. Kasılmalar esnasında bebeğe giden kan akışı engellenir ve oksijen miktarı da azalır. Bebek ve anne de sıkıntıya girmeden sezaryen doğum yapılmalıdır. Bu nedenle, suni sancı verilirken dozlar doktor ve hemşirelerin yakın kontrolünde uygulanması gerekir. Suni sancı süreci boyunca gerek rahim kasılmalarını gerekse bebek kalp atışlarını monitörden takip etmek mantıklıdır.
[/SIZE]
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Doğumda Oluşan Kol Felci MaSaL 1 450 06-15-2011, Saat: 10:52 PM
Son Yorum: YasSmin
  Doğumda ve Sonrasında Bıngıldak MaSaL 0 475 03-02-2011, Saat: 05:53 PM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-09-2025, 03:49 AM