:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gargoylizm-Gastrit
MaSaL
#1
[SIZE=3]Gargoylizm-Gastrit

Mukopolisakarit metabolizmasındaki bozukluklara bağlı olan ve az görülen kalıtsal bir hastalık. Hurrler belirtisi de denilir. Çeşitli dokularda toplanan mukopolisakaritler sidikle dışarı atılırlar.
Gargoylizm çoğunlukla doğuştan vardır. Yüz doğuştan geniş burun yassı dudaklar aralıklı ve dil dışarıdadır. Zeka geriliği yanında gez bozuklukları ve sağırlık da görülür. Akciğerler ve dalak büyür uzun kemikler kısalır genişler ve omurlar biçimsizleşir. Tedavi olanağı yok gibidir.



Gastrit
Midenin iç çeperlerini kaplayan mukozanın yangılanması. Çeşitli etkenlerle meydana gelebilir. Bunların başlıcaları şöyle sıralanabilir:

1 — Hastalık mikropları; bu mikroplar yutma yoluyla ya da kan dolaşımı yoluyla gelerek mide içi mukozasına yerleşirler. Piyore olmuş bir dişten yayılan mikroplardan biri mideye giderek gastrit yapabilir. Ateşli bir hastalık (septisemi tifo paratifo vb.) sırasında kanla birlikte damarlarda dolaşan mikroplardan biri ya da yerel bir mikroplanma noktasından (çürük diş sinüzit apandisit vb...) yayılan bir mikrop da gastrite yol açabilir.
2 —Dış kaynaklı fiziksel kimyasal etkenler; bunların başında mide mukozasını azdıracak nitelikte besinler gelir. Baharatı fazla çok yağlı fazla soğuk fazla sıcak yiyecekler yeteri kadar çiğnenmemiş besinler bu etkiyi gösterirler. Et ve balık gibi çabuk bozulabilen mantar gibi zehirleyebilen besinler de gastrit yapabilir.
Çok sigara içme fazla alkol alma midenin dayanamayacağı ilaçları (sodyum salisilat sülfamitler atofan vb.) ağız yoluyla alma da fiziksel kimyasal etkenlerin bir kısmını meydana getirir. Alkaliler kuvvetli asitler süblime gibi zehirlerin ağız yoluyla alınması ise yalnız gastrit yapmakla kalmaz aynı zamanda yutak onikiparmak bağırsağı ve bağırsaklarda da zarar meydana getirir.
3 —Vücut içinde oluşan zehirli maddeler. Çeşitli hastalıklar vücutta birtakım zehirleyici maddeler meydana getirir. Bunlar mide ve bağırsak mukozası tarafından zararsız duruma getirilir. Ancak bu mukozalar bu işlem sırasında hırpalanıp yangılanabilirler. Süreğen gastritler böyle başlar. Genellikle üremi damla şeker Basedow hastalığı kansızlık karaciğer hastalıkları (karaciğer .veremi) gibi hastalıklar bu yolla gastrit yaparlar. Derin ve yaygın yanıklarda yanan dokudaki hücre proteinleri çözülmeye uğrar. Bunların meydana getirdiği zehirleyici maddeler mide ve onikiparmak bağırsağı mukozası yoluyla atıldığı için yine hırpalanma sonucu gastrit olabilir.
4— Alerjik etkenler; mide ve bağırsak mukozası bazı besinlere (çilek deniz ürünleri vb...) ya da ilaçlara karşı alerjik olabilir. Bu besinlerin yenmesi ya da ilaçların ağız yoluyla alınması gastrit yapabilir.
5 —Dolaşım "bozukluğu; kalbin görevini çok az yapabildiği kalp hastalıklarında mide çeperlerinin ince kan damarlarında süreğen bir kan birikimi görülür. Bu birikim mide mukozasının yangılanmasına yol açabilir. Karaciğer sirozu da aynı sonucu verebilir.
[/SIZE]
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-09-2025, 01:28 AM