:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hamilelik Takvimi
MaSaL
#1
1.Hafta

Vücudunuz
Çoğu kadın hamile olduğunu adetleri geçiktiği zaman anlar. Hamileliğin diğer belirtileri arasında akıntı yorgunluk göğüslerde hassaslık şişlik ve hafif bulantı bulunmaktadır. Bu belirtileri hissediyor ve hamile olduğunuzu düşünüyorsanız hemen bir test yaparak doktorunuza danışmanızı öneririz.

Bebeğiniz
Hamile kaldıktan sonra ilk 2 hafta bebeğiniz ancak bir embriyo kadar belirgindir. Döllenmiş yumurta 2 hücreye bölünme işlemine başlar ve birinci haftanın sonunda birkaç yüz hücreden oluşan içi boş bir top oluşur.

Duygularınız
İlk haftada oldukça heyecanlı hatta biraz gergin olmanız doğal. Duygularınızı aşağı yukarı aynı şeyleri hisseden eşinizle paylaşın. Hem tıbben hem de duygusal olarak endişelerinizi doktorunuzla da paylaşın.

İpuçları
Eğer düzenli olarak gittiğiniz bir kadın doğum doktorunuz yok ise fazla vakit geçirmeden kendinizi yakın ve güvende hissettiğiniz bir doktor bulun.


2.Hafta

Vücudunuz
Siz şimdilik pek birşey farkedemeseniz de vücudunuz çok önemli değişimler geçirmekte. Hamilelik hormonları (özellikle estrojen ve progesterojen) salgılanmaya başlar. Rahim duvarları embryonun gelişmesini desteklemek için kalınlaşmıştır.

Bebeğiniz
İkinci haftada embriyodan bazı uzantılar annenin kan damarları ile bağlantı kurmak için rahim duvarlarına doğru ilerlemeye başlar. Bu bağlar daha sonra plasentayı oluşturur. Kan yapımı başlar.

Duygularınız
Bir hamilelik günlüğü tutmaya başlayabilirsiniz. Duygularınızı umutlarınızı ve hamile olduğunuzu duyulunca çevreden gelen tepkileri yazarak hamileliğinizi daha keyifle hissedebilirsiniz.

İpuçları
Hamileliğiniz sırasında egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışın. Egzersiz yapıyorsanız hareketlerinizin yüzde seksenini azaltın.


3.Hafta

Vücudunuz
Farkedeceksiniz ki eskiden çok hoşunuza giden çikolata kahve gibi yiyecek ve içecekler artık size o kadar da çekici gelmiyor. Hatta alkol ve sigara size çok itici gelecek. Vücudunuzun tepkilerine güvenin sağlıklı yiyeceklere yönelin alkol ve sigaradan uzak durun.

Bebeğiniz
İçinizde küçücük bir embriyo büyüyor... Bu aşamada sadece bir grup hücre fakat bunlar hızla büyüyor ve çoğalıyor. Eğer çıplak gözle bakarsanız embriyonun başını toplu iğne ucu kadar görebilirsiniz. Bu bir grup hücre cenin veya bebek değil henüz. Bu ilk haftada embriyonun boyu 0.150 milimetre uzunluğunda.

Duygularınız
Değişen hormonlarınız sizi rahatsız edebilir. Seksin bebeğinize zarar vereceğinden bebeğim sağlıklı olup olmayacağından korkabilirsiniz. Çoğu zaman bu endişeler gereksizdir. Doktorunuza sizi endişelendiren tüm soruları sormaktan kaçınayın.

İpuçları
Hamileliğiniz sırasında egzersiz programlarına başlamak için doktorunuzla konuşun.

4.Hafta

Vücudunuz
Bebeğinizin organları hamileliğin ilk 3 ayında oluşur ve bu nedenle bebeğiniz dışarıdan gelebilecek zararlı maddelere karşı çok korumasız olur. Kesinlikle sigara ve içki içmemelisiniz. Aynı zamanda X ışınları saç boyası ve egzos da bebeğinize zarar verebilir.

Bebeğiniz
Gelişen bebeğiniz hala daha çok küçük. Bedeni yaklaşık 0.36mm - 1mm uzunluğundadır. Bebeğinizin kalbi kan pompalamaya başlar.

Duygularınız
Şimdi sizin bir “annelik anteniniz” var. Diğer hamile kadınları eskiden olduğundan daha fazla farkediyorsunuz. Hatta bu hamile kadınlar yabancı olsalar bile onlara gülümseyip selam veriyorsunuz.

İpuçları
Kokular sizi rahatsız etmeye ve midenizi bulandırmaya başlayabilir. Bu sebeple yemeği başkasına yaptırın parfüm kullanmayın kokusuz sabunları tercih edin.


5.Hafta

Vücudunuz
Rahminiz büyüye büyüye mesanenize kadar ulaştı. Bu sebeple ani tuvalete gitme ihtiyacınız artabilir. Buna karşın daha çok süt ve su içmelisiniz. Ama endişelenmeyin bu sıkıntınız uzun sürmeyecek.

Bebeğiniz
Gelişen bebeğiniz hala daha çok küçük. Bedeni yaklaşık 0.36mm - 1mm uzunluğunda ancak yüzü şeklini almaya başlıyor. Gözleri ve burun delikleri ultrasonda görülebilir.

Duygularınız
Aşağı yukarı hamile kadınların yarısı seks ile daha az ilgilenmeye başlasalar da çoğu kadın hamileyken kendini daha seksi hisseder. Bunun nedeni de vajinal bölgedeki kan akışının artmasıdır.

İpuçları
Önleminizi alın! Öksürük şurubu ve soğuk algınlığı ilaçlarına dikkat edin. Bunların birçoğu alkol ihtiva eder.

6.Hafta

Vücudunuz
Normale nazaran kendinizi daha aç hissediyor olabilirsiniz. Bu gayet doğal çünkü vücudunuz birçok “ek iş” yapıyor. Tabii bu anneannelerimizin “iki kişi için yiyorsun” demesini doğrulamaz. Sağlıklı beslenmekten vazgeçmeyin.

Bebeğiniz
Büyüyen bebeğinizin başından kalçaya uzunluğu 2 - 4 mm. oldu. Bu ölçü genellikle baştan topuğa yerine kullanılır çünkü bebeğinizin bacakları genelde kıvrılmış durur bu da ölçümü zorlaştırır. Bebeğinizin kalp çarpıntıları 6. haftada ultrasonda görülebilir.

Duygularınız
Artık hiç endişlenmeden tanıdıklarınıza hamile olduğunuzun haberini verebilirisiniz -tabii beklediyseniz- düşük riski çok azaldı. Her tür kutlamayaya hazır olun.

İpuçları
Doğum öncesi sorularınız varsa doktorunuzu arayın ve sorun. Sorularınıza yanıt bulduğunuz zaman kendinizi daha rahat hissedersiniz.

7.Hafta

Vücudunuz
Hamileliğiniz geliştikçe sırt ağrılarının olması doğal buna hormonlar neden oluyor. Akşamları uyurken yan yatıp bacaklarınızın arasına bir yastık almanız faydalı olacaktır. Çok uzun süreler oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçının alçak topuklu ayakkabıları tercih edin ve sırtınızı kuvvetlendirecek egzersizler yapın.

Bebeğiniz
Bebeğiniz bu hafta büyümek için olağanüstü çaba harcadı! 7. haftanın başında büyüyen bebeğinizin başından kalçaya uzunluğu 4 - 5 milimetre. Bu haftanın sonunda bebeğiniz 11-13 milimetreye ulaşacak.

Duygularınız
Eşiniz ve siz yeni rolünüzü kabullenmeye çalışıyorsunuz. Annelik ve seks arasında gidip gelirken sıkıntı çekebilirsiniz. Duygularınız hakkında konuşmaktan çekinmeyin bu rolleri birlikte kabulleneceksiniz.

İpuçları
Gebeliğiniz süresince bacaklarınıza kramp giriyorsa uzun süre ayakta kalmayın ve mümkün olduğunca sık sık yan yatıp dinlenin.

8.Hafta

Vücudunuz
Gazınız var değil mi? Şişilik ve gaz sindirim sisteminin normalden yavaş çalışmasının bir sonucu. Gaz yapan yemeklerden kaçının. Daha sık ama daha az yiyin. Yemekten sonra yürüyüş yapın.

Bebeğiniz
Hamileliğinizin 8. haftasında bebeğinizin başından kalçasına uzunluğu 14 - 20 milimetre oldu. Bebeğinizin yüzü artık iyice belirginleşti ve kulakları da görülmeye başladı.

Duygularınız
İlk kez anne olacaklar kendilerini ne kadar yorgun hissetiklerine şaşacaklar. Bunula savaşmayın. Normal hayatınıza aykırı olsa da erken yatın ve mümkün oldukça kestirin. Eşinizden destek alın. Bu yorgunluk birkaç haftaya geçecek.

İpuçları
Gün içinde elinizi sık sık yıkayın özellikle pişmemiş et tuttuğunuzda veya banyoyu kullandığınızda. Bu basit temizlik işlemi enfeksiyona yol açabilecek bakteri ve virüslerin oluşmasını engeller.

9.Hafta

Vücudunuz
Mutlaka egzersiz yapın. Leğen kemiği kaslarınızı özellikle geliştirmeniz gerekecek.

Bebeğiniz
Embriyonun başından - kalçasına uzunluğu 22 - 30 milimetre. Bu ölçü neredeyse orta boy bir yeşil zeytin kadardır. Siz farketmeseniz de bebeğiniz bu hafta oldukça hareketlenmiştir. Bebeğini artık bir embryo değil bir fetus.

Duygularınız
Stresin kötü bir repütasyonu olsa da sizi daha konsantre ve üretken yapabilir. Tabii sizi sinirli uykusuz ve depresiv yapıyorsa başağrılarına veya mide sorunlarına yol açıyorsa stresi yenmeniz gerekecektir. Bu konuyu güvendiğiniz biri ile konuşabilirsiniz.

İpuçları
Gebeliğiniz sürecince saçlarınıza perma ve boya yaptırmayın. Saç boyalarının kokusu ve permanın dumanı sizi etkiler hasta eder.

10.Hafta



Vücudunuz
Mide yanması hissedebilirsiniz. Her ne kadar bunu engelleyemeyecek olsanız da az yiyerek acı baharatlı ve yağlı yemekler yemeyerek mide yanmasını azaltabilirsiniz. Gece geç saatte yemek yemeyin.

Bebeğiniz
Gebeliğinizin 10. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık 31 - 42 milimetre. Bu aşamada bebeğin kilosu ölçülmeye başlar. Bu haftadan önce ağırlığının ölçülmesi çok zordur. Şimdi bebeğiniz minik minik kilolar almaya başlıyor. Bebeğin kilosu 5 grama yakındır bu da yaklaşık küçük boy bir mürdüm eriği kadardır.

Duygularınız
Bu günlerde daha duygusal olmanız doğal. Biraz duygusal bir reklama bile ağlayabilir ufak bir şaka karşısında gülme krizlerine girbilirsiniz. Değişen hormonların bu iniş çıkışlara etkisi çok büyük. Çok uzun süre moraliniz bozuk olursa doktorunuza danışın.

İpuçları
Gebeliğinizin ilk aylarında göğüslerinizde sızı ve acı hissedersiniz. Gerçekte bu hamileliğin ilk belirtisi ilk işaretidir.

11.Hafta


Vücudunuz
Saçınız hep istediğiniz gibi şekil alıyor! Daha hızlı uzuyor daha dolgun ve ipeksi. Tabii ki bu da hormonların bir işi. Saçlarınızı bu güzelliğini kutlamak için bakım ürünlerinizi değiştirebilir veya yeni bir model deneyebilirsiniz.

Bebeğiniz
Bu hafta itibariyla bebeğinizin başından kalçasına uzunluğu 44 - 60 milimetredir. Ağırlığı yaklaşık 8 gramdır. Bebeğiniz yaklaşık orta boy bir limon kadardır.

Duygularınız
Vücudunuzdan çevrenizle ilişknize kadar herşey değişiyor. Önünüzdeki birkaç ayda da moralinizde iniş çıkışlar olacak. Bir kız arkadaşınızla sohpet edin.

İpuçları
Bebeğiniz doğmadan ultrason testler sırasında onun bir fotoğrafına sahip olmak isteyebilirsiniz. Sizin için video ya bile çekebilirler bunu testlerden önce sorup yaptırabilirsiniz

12.Hafta

Vücudunuz
Hamileyken kan basıncınız düşer ve bu başınızın dönmesine neden olabilir. Oturduğunuz yerden hızlı kalkmayın koltuğun kollarından güç alarak kalkın. Yataktan kalkarken de önce bacaklarınızı sallandırın oturun ve yine yataktan güç alarak kalkın. Ayaktayken başınız dönerse mutlaka oturun ve başınızı dizlerinizin arasına alarak bekleyin.

Bebeğiniz
Bebeğinizin ağırlığı 8 - 14 gram arasındadır Başından - kalçasına uzunluğu yaklaşık 61 milimetre kadardır. Bebeğinizin ölçüleri son iki haftada iki misline katlandı. Bu haftalar bebeğin uzunluğunun ve ağırlığının ölçülmesinin en iyi zamanıdır.

Duygularınız
Bebeğin doğumundan sonra iş hayatına dönmeyi düşünüyor musunuz? Karmaşık duygularınız olması doğal çünkü annelik duygularınız ağır basıyor. Eğer işinizi bırakmanız imkansızsa iş saatlerini azaltmak ya da evden çalışmak için patronunuzla konuşun. Ya da içinize tamamen sinecek bir yardımcı tutun.

İpuçları
Eğer ishal olursanız sakın 24 saat beklemeyin doktorunuzu arayın. Sizi bu probleme karşı koruyacak önlemleri doktorunuza danışın.

13.Hafta

Vücudunuz
Tebrikler! Artık hamileliğinizin nispeten daha kolay bir dönemine giriyorsunuz. Yorgunluğunuz mide bulantılarınız azalacak kendinizi enerjik hissedeceksiniz. Tatil planı yapmak için ideal bir dönem.

Bebeğiniz
Bebeğiniz hızla büyüyor! Başından - kalçasına uzunluğu 65 -78 milimetre ve ağırlığı 13 - 20 gram arasıdır. Yaklaşık bir şeftali kadardır.

Duygularınız
Düşük riski artık iyice azaldı artık rahatlayabilir ve hamileliğinizin tadını rahatça çıkarabilirsiniz. Bebeğinizin kalp atışlarını duymak da bebeğinizin “gerçek” olduğunu hissetirecektir.

İpuçları
Hamileliğiniz süresince kafeini keserseniz unutmayın zaten 200'den fazla yiyecek içecek kafein ihtiva eder!

14.Hafta

Vücudunuz
Uzmanlar size haftada yaklaşık yarım kilo toplamda ise 15 kilo almanızın normal olduğunu söyleyecekler. Hamileliğinizin ilk döneminde bu kiloyu alamamış olabilirsiniz ancak şimdi alacaksınız. Beslenmenize dikkat edin ve bebeğinize enerji verecek besinleri tercih edin.

Bebeğiniz
Hamileliğinizin bu haftasında bebeğiniz başından -kalçasına uzunluğu 93 -103 milimetre. Ceninin ağırlığı yaklaşık 50 gram. Bu ölçü nerdeyse küçük bir yumuşak top kadardır. Bebeğinizin saçları ve kirpikleri uzamaya başlayacak.

Duygularınız
Hayatınız boyunca ince kalmaya çalışırken şimdi kilo almaya başlamak moral bozucu olabilir. Ancak şimdi önemli olan içinizde büyüyen canlının ihtiyaçlarını karşılamak. Haftada hatta ayda bir tartılmanızı öneririz.

İpuçları
Normalde çok sevdiğiniz ve yediğiniz şeyler hamileliğiniz süresince sizi ve midenizi rahatsız edebilir

15.Hafta

Vücudunuz
Vücudunuzdaki hormon değişiklikleri burnunuzda ağzınızda ve vajinanızda genişlemelere yol açabilir. Sonuç olarak da burun kanamaları ve vajinanızdan gelecek beyaz bir akıntı sizi rahatsız edebilir.

Bebeğiniz
Hamileliğinizin bu haftasında bebeğiniz başından kalçasına uzunluğu 93 -103 milimetre. Ceninin ağırlığı yaklaşık 50 gram. Bu ölçü nerdeyse küçük bir yumuşak top kadardır.

Duygularınız
En güçlü ilişkilerde bile hamilelik döneminde iniş çıkışlar olması kaçınılmazdır. Siz “yeni” vücudunuz ve bebeğinizle ilgilenirken eşiniz kendini dışlanmış hatta üzgün hissedebilir ilişkiniz değişime uğrar. Paylaşmaktan vazgeçmeyin birlikte vakit geçirin.

İpuçları
Normalde çok sevdiğiniz ve yediğiniz şeyler hamileliğiniz süresince sizi ve midenizi rahatsız edebilir. Onların yerine geçebilecek daha iyi tolere edilebilecek gıdaları alabilirsiniz.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  2011 aşı takvimi MaSaL 0 271 01-04-2011, Saat: 12:39 PM
Son Yorum: MaSaL
  Hamilelik Yogası İle Sağlıklı Bir Gebelik MaSaL 0 338 09-28-2010, Saat: 11:44 PM
Son Yorum: MaSaL
  Hamilelik te giysi secimi MaSaL 0 303 09-22-2010, Saat: 05:56 PM
Son Yorum: MaSaL
  Hamilelik ve saç boyama MaSaL 0 295 09-22-2010, Saat: 05:51 PM
Son Yorum: MaSaL
  Hamilelik ve şişlikler MaSaL 0 317 09-22-2010, Saat: 05:43 PM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-18-2025, 09:08 PM