:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spiritüalizm
Hasretiim
#1
Spiritüalizm (öte âlemcilik) terimi Latince “ruh” anlamına gelen “spiritus” sözcüğünün sıfatı “spiritualis” sözcüğünden türetilmiş olup ruhçuluk anlamında kullanılmaktadır. Türkçe'de tinselcilik olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde dinselvirgs.gif mistik ve felsefi alanlarda pek çok akımvirgs.gif ekol ve gruplar kendilerine spiritüalist adını vermekteyse de aralarında ilkevirgs.gif görüş ve kavram bakımından önemli farklar bulunmaktadır. Aralarındaki temel ortak noktavirgs.gif ruh denilen manevi bir unsurun varlığını kabul etmeleridir. Fakat bunlardan bir kısmıvirgs.gif ruhun orijinal ve kendine özgü olduğunu kabul etmezvirgs.gif bir kısmı ruhun sürekli gelişim içinde olduğuna karşıdırvirgs.gif bir kısmı ise ruhun sürekli olarak tekrar bedenlendiğini kabul eder. Bu yüzden kimi ansiklopedilerde spiritüalizm denen ruhçuluk iki kısımda ele alınır:

1-Felsefi spiritüalizm. Antik çağdan beri pek çok filozof ruh denilen bir cevherin varlığını savunmakla birliktevirgs.gif bunlardan bazıları ruhların kendilerine özgü orijinal cevherler olduklarını kabul etmemişlerdir.

2-Deneysel spiritüalizm. Platon ve Pisagor gibi filozofların döneminden 19. yüzyıla dek sistemsiz bir şekilde dalgalananvirgs.gif reenkarnasyonu kabul eden ruhçuluğunvirgs.gif Fransa’da Allan Kardec tarafından kurulan ilk sistemli biçimidir. Fransa gibi kimi Avrupa ülkelerinde Spiritizm adıyla da bilinir. Latin Amerika ülkelerinde ise kurucusuna ithafenvirgs.gif Kardesizm adını almıştır.

Konu hakkında yeterince bilgili olmayanlar spiritüalist sözcüğünün kullanıldığı her akımvirgs.gif ekol ve grubun reenkarnasyonu kabul ettiğini sanmaktadırlar. Oysa buvirgs.gif ruhun varlığını kabul edenlerce kullanılan çok genel bir terimdir. Örneğin A.B.D.’de adında spiritüalist sözcüğü bulunanvirgs.gif sayıları yüzü aşkın Hıristiyan kurumvirgs.gif kuruluşvirgs.gif örgüt ve tarikat bulunmakta olupvirgs.gif reenkarnasyon ilkesini kabul etmezler.

Kimileri ise ruhçuluğu maddeciliğin karşıtı olarak ele alır. Buvirgs.gif felsefi alanda bazı spiritüalist akımlar için geçerli olmakla birliktevirgs.gif tüm spiritüalist görüşler için geçerli değildir. Örneğin neo-spiritüalizmvirgs.gif ruh ve maddenin ayrılığını değilvirgs.gif birliğini savunur ve materyalist görüşten tümüyle kopuk ruhçuluğu eleştirir.




Genel

Spiritüalizm geniş anlamda tinselcilik (ruhçuluk) anlamında olupvirgs.gif ruhani tüm konuları kapsar; dar anlamda da dini bir kavram olmaktadır. Spiritüalizm’in dini anlamı öteki dünya veya sonsuzluk gibi manevi kavramlarla bağdaştırılabilir.

Spiritüalizm’in sadece kesin sınırları ve temel anlayışı diğer manevi düşünce alanlarından farklıdır. Fakat çoğu sözcüklerde (özellikle İngilizce sözcüklerde) anlayış olarak birbirlerinden farklı olmalarına rağmen dindarlık ve spiritüalizm (tinselcilik) eşanlamlı olarak verilir.

Spiritüalizm anlamı bazı yerlerde ruhçulukvirgs.gif ruhaniyetvirgs.gif ruhani oluş olarak geçer. Materyalizm‘in (maddecilik) karşıt anlamı olarak verildiği yerler de vardır.

Spiritüalizm büyük dinlerde de yer yer geçmektedir. Bu bağlamda tinselcilik; takva tanrıya giden bir yol olarak da ele alınabilir.

Kimi psikologlar spiritüalizm’ivirgs.gif varoluşun en önemli ayrıcalıklarını bilmekvirgs.gif özellikle kişinin kendi varlığının kendi gücünün farkındalığını yaşamak olarak tanımlar.

Yani kısaca spiritüalizmvirgs.gif bir insanınvirgs.gif dinsel öğeleri manevi biçimde yaşaması demek değildir. İnsan materyalizmden kopuk yaşamaya da bilir. Spiritüalizm kişinin benliğini aşan sanal gerçeklik ve maksimum derecede önemliliği savunur. Kimi kitaplarda da spiritüalizmvirgs.gif maddesel olmayanvirgs.gif madde ötesi ruhsalvirgs.gif fakat anlaşılır gerçekliktir. Tanrı varlık en büyük güç ya da uyanışvirgs.gif anlayış tanıma gibi konuları ele alır. Bu inanışta sorgulayıcı tutumvirgs.gif inanarak kabul etmevirgs.gif bilinçli olarak edimlerde bulunma savunulmaktadır.

Spiritüalizm aşağıdaki 7 maddeyle açıklanabilir:

*
o Duavirgs.gif tanrıya inanmavirgs.gif anlama
o Tanımavirgs.gif bilmevirgs.gif anlama
o Maneviyatvirgs.gif inanç
o Hissetmevirgs.gif geniş düşünmevirgs.gif hoşgörü
o Dünyayı ve kendini bilerek dış çevreyi doğru algılama
o Derin saygı ve düşünceli olma
o Soğukkanlılık ve meditasyon

Birçok felsefeci yukarıdaki özelliklere sahip olunarak insanın kendi hayatının öneminivirgs.gif mantığını kavrayabilir. Hangi tanrıya (Allahvirgs.gif Taovirgs.gif Brahmanvirgs.gif Praina) inanılırsa inanılsın eğer bir kişi bu özelliklere sahipse içindeki maneviyatı yakalayacağına inanılır. Spiritüalizmvirgs.gif aracı olmadan belli bir gruba dahil olunmadan etnik olan yaşam tarzını sürdürülebilir olduğunu savunur.

Din psikologları spiritüalizmin ana düşüncesinin maneviyata yönelme olarak da tanımlar. Onlara göre spiritüalizm bencillikten tamamen uzakvirgs.gif materyalist olmayan bir düşüncenin merkezinde olmaktır.

Transpersonel psikologlar da Spiritüalizm’ivirgs.gif tek bir gerçeğin olduğunu algılama ve ruhsal gerçekliği bilme olarak tanımlar.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi
  Tarih: 12-22-2024, 11:53 PM