Binlerce yıldır şifalı olduğu söylenen zeytinyağının her derde deva olduğu bilimadamları tarafından da onaylandı.
Gıda Mühendisleri, zeytinyağının kanser riskini yüzde 50 azalttığını, kolestrolü düşürdüğünü, tümörleri yok ettiğini, cildi güzelleştirdiğini ve kemik erimesini önlediğini açıkladı. Gıda Mühendisi Deniz Ardalı, tömürlerin yok edilmesini sağlayan squalene maddesinin doğada sadece köpek balığı kıkırdağında ve bir de zeytinyağında olduğunu açıkladı.
Zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü'nden Gıda Yüksek Mühendisi Deniz Ardalı, günde 100 cl. zeytinyağı tüketen bir kişinin, tümörlerin yok edilmesinde ve önlenmesinde yapıtaşı niteliğindeki Squalene maddesinin günlük gereken miktarını almış olacağına dikkat çekti. Ardalı'ya göre 'Her derde devam" diye anılan zeytinyağının faydaları şöyle sıralanıyor: "Günde 100 cl. zeytinyağı tüketen bir kişi, tümörlerin yok edilmesinde ve önlenmesinde yapıtaşı niteliğindeki Squalene maddesinin günlük gereken miktarını almış olur".
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR VE KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Yıllardır yapılan araştırmalar, zeytinyağının kanser riskini yüzde 50'ye yakın azalttığını ortaya koyuyor. Kızartma ve kızartma sonrasında uygun koşullarda saklandığında oksitlenmeye karşı dayanıklı ve daha az kanserojen olması dikkat çekiyor. Zeytinyağı, kalbin en büyük düşmanlarından biri olan kolesterol miktarını kontrol ediyor ve kötü kolesterolü düşürüyor. Dünyada kalp hastalıklarının en az görüldüğü ülkeler zeytinyağını en fazla tüketen Akdeniz ülkeleri.
KABIZLIÄžI ÖNLÜYOR
Yağlar genel olarak midede değil barsaklarda sindiriliyor. Zeytinyağı, midede bulunduğu kısa süre içinde mide asitlerini azaltmadığı için daha kolay sindiriliyor. Barsaklarda sindirildiği için de kabızlığı önleyerek daha iyi çalışmasını sağlıyor. Bilindiği gibi yetişkinlere nazaran çocuklar için beslenme, yaşamın ilk yıllarında beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için daha önem taşıyor. Hayatın mucizesi zeytinyağı, çocuk gelişiminde hayati önem taşıyan yağ asitlerini, anne sütüne eş miktarda içerir, bu yağ asitleri aynı zamanda çocukların kemiklerini güçlendiriyor. Yaşlanma sürecini hızlandıran, hücre gelişimini olumsuz yönde etkileyen oksidanlara karşı başta E vitamini olmak üzere çok sayıda antioksidan içeriyor.
KAN ŞEKERİNİ KONTROL EDİYOR
Zeytinyağı, şeker hastalığının neden olduğu kandaki kolesterol miktarının yükselmesi ve yine şeker hastalığının neden olduğu sindirim sırasında daha çok oksidan maddenin açığa çıkması gibi olayları önlerken, kan şekerinin kontrol edilmesine katkıda bulunuyor.
Cildin genç görünmesini, saçların kuvvetlenmesini ve parlamasını sağlayor ve bu nedenle bazı güzellik ürünlerinin içeriklerine dahil ediliyor. Aralarında kalsiyumun da bulunduğu bazı minerallerin vücuttaki etkisini arttırıyor ve sonuçta kireçlenmeye karşı önemli rol oynuyor. Soğuk kış günlerinde dudak çatlamalarını ve el kurumalarını zeytinyağı sürmek suretiyle tedavi edilebiliyor.
Rusya'da ve civarındaki ülkelerde zeytinyağının sadece eczanelerde ilaç şişelerinde satıldığı dikkate alınırsa, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyada sayılı bir yere sahip olduğu ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre, kişi başına zeytinyağı tüketimİ İspanya'da 21 kg, İtalya'da 18 kg ve Yunanistan'da 25 kg, Türkiye'de ise sadece 1 kg.
Gıda Mühendisleri, zeytinyağının kanser riskini yüzde 50 azalttığını, kolestrolü düşürdüğünü, tümörleri yok ettiğini, cildi güzelleştirdiğini ve kemik erimesini önlediğini açıkladı. Gıda Mühendisi Deniz Ardalı, tömürlerin yok edilmesini sağlayan squalene maddesinin doğada sadece köpek balığı kıkırdağında ve bir de zeytinyağında olduğunu açıkladı.
Zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü'nden Gıda Yüksek Mühendisi Deniz Ardalı, günde 100 cl. zeytinyağı tüketen bir kişinin, tümörlerin yok edilmesinde ve önlenmesinde yapıtaşı niteliğindeki Squalene maddesinin günlük gereken miktarını almış olacağına dikkat çekti. Ardalı'ya göre 'Her derde devam" diye anılan zeytinyağının faydaları şöyle sıralanıyor: "Günde 100 cl. zeytinyağı tüketen bir kişi, tümörlerin yok edilmesinde ve önlenmesinde yapıtaşı niteliğindeki Squalene maddesinin günlük gereken miktarını almış olur".
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR VE KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Yıllardır yapılan araştırmalar, zeytinyağının kanser riskini yüzde 50'ye yakın azalttığını ortaya koyuyor. Kızartma ve kızartma sonrasında uygun koşullarda saklandığında oksitlenmeye karşı dayanıklı ve daha az kanserojen olması dikkat çekiyor. Zeytinyağı, kalbin en büyük düşmanlarından biri olan kolesterol miktarını kontrol ediyor ve kötü kolesterolü düşürüyor. Dünyada kalp hastalıklarının en az görüldüğü ülkeler zeytinyağını en fazla tüketen Akdeniz ülkeleri.
KABIZLIÄžI ÖNLÜYOR
Yağlar genel olarak midede değil barsaklarda sindiriliyor. Zeytinyağı, midede bulunduğu kısa süre içinde mide asitlerini azaltmadığı için daha kolay sindiriliyor. Barsaklarda sindirildiği için de kabızlığı önleyerek daha iyi çalışmasını sağlıyor. Bilindiği gibi yetişkinlere nazaran çocuklar için beslenme, yaşamın ilk yıllarında beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için daha önem taşıyor. Hayatın mucizesi zeytinyağı, çocuk gelişiminde hayati önem taşıyan yağ asitlerini, anne sütüne eş miktarda içerir, bu yağ asitleri aynı zamanda çocukların kemiklerini güçlendiriyor. Yaşlanma sürecini hızlandıran, hücre gelişimini olumsuz yönde etkileyen oksidanlara karşı başta E vitamini olmak üzere çok sayıda antioksidan içeriyor.
KAN ŞEKERİNİ KONTROL EDİYOR
Zeytinyağı, şeker hastalığının neden olduğu kandaki kolesterol miktarının yükselmesi ve yine şeker hastalığının neden olduğu sindirim sırasında daha çok oksidan maddenin açığa çıkması gibi olayları önlerken, kan şekerinin kontrol edilmesine katkıda bulunuyor.
Cildin genç görünmesini, saçların kuvvetlenmesini ve parlamasını sağlayor ve bu nedenle bazı güzellik ürünlerinin içeriklerine dahil ediliyor. Aralarında kalsiyumun da bulunduğu bazı minerallerin vücuttaki etkisini arttırıyor ve sonuçta kireçlenmeye karşı önemli rol oynuyor. Soğuk kış günlerinde dudak çatlamalarını ve el kurumalarını zeytinyağı sürmek suretiyle tedavi edilebiliyor.
Rusya'da ve civarındaki ülkelerde zeytinyağının sadece eczanelerde ilaç şişelerinde satıldığı dikkate alınırsa, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyada sayılı bir yere sahip olduğu ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre, kişi başına zeytinyağı tüketimİ İspanya'da 21 kg, İtalya'da 18 kg ve Yunanistan'da 25 kg, Türkiye'de ise sadece 1 kg.