Sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturuyor. ASM Suadiye Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum, yaşam uzatan 6 süper gıdayı dengeli bir şekilde alan kadınların daha sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini söylüyor.
Sağlıklı beslenmeye karşı duyarlılık arttıkça uzman olmayan kişilerin bu alanda yaptıkları beslenme önerilerinde de hızlı bir artış görülüyor. Ancak beslenme uzmanları ve diyetisyenler yanlış yönlendirmelerin olası zararlarına dikkat çekerken, önerilerin titizlikle değerlendirilmesini ve mutlaka uzmanlara danışılmasını öneriyorlar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum, bazı gıdaların sağlığa yararlarıyla öne çıktıklarını hatırlatarak, özellikle kadın sağlığı için çok önemli 6 temel gıdaya dikkat çekti.
Sindirim için birebir
Henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada üç ila beş kez tüketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı yolunda görüşler var. Ayrıca uzmanlar yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunuyor. Bağırsakları ve sindirim sistemini düzenliyor, rahatlatıyor. Ayrıca kadınlarda mide ülseri riskini azaltıyor.
Yağlı balık ideal
Haftada iki üç kez yenebilecek bu balıklarda en yararlı unsur Omega-3 yağ asitleridir. Somon, sardalye vb. gibi balık çeşitleri, hücre zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunu-yorlar.
Es geçmeyin…
Kadınların haftada en az üç dört kez yemelerinde büyük yarar olan fasulye protein ve lif açısından da son derece zengin bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca kadınlık hormonlarının dengeli ve istikrarlı olmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca, mercimeğin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğine dair çalışmalar bulunuyor.
Güçlü koruyucu
Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada en az üç – beş kez tüketmelerin sağlık açısından olumlu katkıları olduğu belirtiliyor.Güçlü bir anti oksidan olan likopenin,kadınlarda meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan bir dizi yeni araştırmalar var. Uzmanlar bu üç kırmızının tüketilmesinden yana.
D vitamini ile takviye
D vitamini kalsiyum kaybı nedeniyle kemik kırılmalarına kadar olumsuz sonuçlara yol açabilen osteoporozun yanısıra şeker hastalığı, MS, göğüs, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor. Araştırmalar D vitaminin bağırsak ve yumurtalık kanserini önleme potansiyeli olduğunu ortaya koydu.
Tadına doyulmaz…
Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler hücre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini içerirler. Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan önemli antioksidanlar arasındadır.
Sağlıklı beslenmeye karşı duyarlılık arttıkça uzman olmayan kişilerin bu alanda yaptıkları beslenme önerilerinde de hızlı bir artış görülüyor. Ancak beslenme uzmanları ve diyetisyenler yanlış yönlendirmelerin olası zararlarına dikkat çekerken, önerilerin titizlikle değerlendirilmesini ve mutlaka uzmanlara danışılmasını öneriyorlar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum, bazı gıdaların sağlığa yararlarıyla öne çıktıklarını hatırlatarak, özellikle kadın sağlığı için çok önemli 6 temel gıdaya dikkat çekti.
Sindirim için birebir
Henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada üç ila beş kez tüketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı yolunda görüşler var. Ayrıca uzmanlar yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunuyor. Bağırsakları ve sindirim sistemini düzenliyor, rahatlatıyor. Ayrıca kadınlarda mide ülseri riskini azaltıyor.
Yağlı balık ideal
Haftada iki üç kez yenebilecek bu balıklarda en yararlı unsur Omega-3 yağ asitleridir. Somon, sardalye vb. gibi balık çeşitleri, hücre zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunu-yorlar.
Es geçmeyin…
Kadınların haftada en az üç dört kez yemelerinde büyük yarar olan fasulye protein ve lif açısından da son derece zengin bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca kadınlık hormonlarının dengeli ve istikrarlı olmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca, mercimeğin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğine dair çalışmalar bulunuyor.
Güçlü koruyucu
Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada en az üç – beş kez tüketmelerin sağlık açısından olumlu katkıları olduğu belirtiliyor.Güçlü bir anti oksidan olan likopenin,kadınlarda meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan bir dizi yeni araştırmalar var. Uzmanlar bu üç kırmızının tüketilmesinden yana.
D vitamini ile takviye
D vitamini kalsiyum kaybı nedeniyle kemik kırılmalarına kadar olumsuz sonuçlara yol açabilen osteoporozun yanısıra şeker hastalığı, MS, göğüs, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor. Araştırmalar D vitaminin bağırsak ve yumurtalık kanserini önleme potansiyeli olduğunu ortaya koydu.
Tadına doyulmaz…
Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler hücre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini içerirler. Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan önemli antioksidanlar arasındadır.