Okul çağı çocuklar büyüme ve gelişme döneminde olduklarından
günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları besinlerin dengesi büyük bir önem taşıyor.
Fast food
tuz ve abur cuburu azaltın
Okul çağı çocuklar büyüme ve gelişme döneminde olduklarından
günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları besinlerin dengesi büyük bir önem taşıyor. Çocukluk çağındaki beslenme yetersizliği ve dengesizliği ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak çocuklara evde ve okulda iyi bir beslenme planı yapılmasının önemine değinirken tuz alımı ve fast food tarzı beslenmenin kısıtlanmasını abur cubur tüketilmesinin azaltılmasını öneriyor.
Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için bütün yiyecek gruplarından
belirli miktarlarda yemesi gerekiyor. Günlük beslenme piramidinin şöyle dengelenmesinde yarar var:
- Günlük enerji ihtiyacının yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan
- Yüzde 15-20’si proteinlerden
- Yüzde 30’u ise yağlardan (yemeklere ilave edilen yağların eşit miktarlarda karıştırılmış olarak zeytinyağı soya ve mısırözü gibi bitkisel yağlardan oluşturulması gerekiyor)
Çocuklarda Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri çocuklarda göz ve beyin gelişimini
bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve kalp-damar hastalıkları riskinin azalmasını sağlıyor. Bunun için çocukların lahana brokoli karnabahar semizotu ve tüm yeşil yapraklı sebzelerle
balık ceviz fındık badem gibi yiyecekleri diğer besinlerle birlikte düzenli tüketmeleri gerekiyor. Anneler çocuklarının günde ne kadar kalori tüketmeleri gerektiğini merak ediyor. Şengül Sangu Talak çocukların harcadıkları günlük enerji miktarlarının fiziksel aktivitelerine göre değişeceğini söylüyor.
Günlük kalori miktarları şöyle değişiyor:
- Dört-altı yaş grubu çocuklarda ortalama 1800 kalori kcal/gün
- 9 – 12 yaş erkek çocuklarında 2100 kcal/gün
- Kız çocuklarında ise 1700 kcal/gün
Çocuğun günlük enerji ihtiyacının
düzgün öğünler şeklinde ve her besin grubundan belirli miktarlardan bir arada yedirilmek koşuluyla sağlanmasının mümkün olduğuna değinen Şengül Sangu Talak şunları söylüyor:
“Tek tip gıda alımı zararlıdır. Günde bir yumurta
bir-iki kibrit kutusu kadar peynir
iki-üç köfte
500 mililitre süt veya yoğurt
iki porsiyon sebze
iki-üç porsiyon meyve
10–12 porsiyon ekmek veya grubundan (1 porsiyon ekmek yerine
iki yemek kaşığı pilav
makarna
bulgur yenilebilir. Bir kase çorba
bir dilim börek tüketilebilir) gıdaların alınması sayesinde
günlük öğünde tüketilmesi gereken besin grupları dengelenmiş oluyor.”
KAHVALTIYI ATLAMAK
ABUR CUBURU SEVDİRİYOR
Anneler okul döneminde çocuklarının beslenmesi konusunda
evde kurdukları düzen ve okul kantinlerindeki sağlıksız gıdaların tüketilmesi sorunu arasında sıkışıp kalıyor. Şengül Sangu Talak
okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmeleri konusunda şu önerilerde bulunuyor:
Okul kantinlerinde satılan cips şekerleme çikolata bisküvi poğaça kek gibi gıdaların esas yemek yerine ve çok miktarlarda yenilmesini engelleyin.
Bu nedenle çocuğunuza verdiğiniz cep harçlığını bu yanlış seçimlerden bolca yapmasına engel olacak şekilde ayarlayın.
Beslenmesinde
meyve
ayran
süt
kuru üzüm
kuru kayısı
fındık
ceviz gibi yararlı
vitamin protein ve kalsiyum içeriği yüksek yiyecekler bulundurun.
Kahvaltı
bu yaş grubu için günün en önemli öğünüdür. Uzun süren açlıktan sonra enerji ihtiyacının karşılanmasında
vücut için gerekli besin öğelerinin günün ilk saatlerinde vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde vücuda dengeli bir şekilde alınmasında
kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde
böylece dikkatin derse yoğunlaşmasında
güne daha dinamik başlamalarının sağlanmasında etkili olduğundan kahvaltının yapılmasına çocuklarınızı özendirin.
Tüm bunlardan dolayı; çocuğun enerji deposunu dolduracak
proteinden zengin gıdaları tercih edin.
Sürülebilen çikolata bal reçel gibi tatlılar yerine kan yapıcı ve kemik gelişimi için kalsiyum içeren pekmeze kahvaltıda yer verin.
Genellikle hafta sonu tüketilen yumurta sayıca gerektiğinden az yenir. Oysa yumurta yüzde yüz emilebilen en kaliteli protein kaynağıdır ve kan yapıcıdır. Yanında çay içilmesi demir emilimini engeller ayrıca çok fazla kaynatılması da besin değerini düşürür.
Kahvaltılara az miktarda ilave edilen domates salatalık maydanoz gibi vitamin ve posa içeren sebzeler iştah açıcı ve barsak çalıştırıcıdır. Kahvaltıda sadece ve sürekli mısır gevreği+süt alımı belki pratiktir ama sakıncalıdır.
Okulda verilen alternatifler sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik olarak seçilmelidir. Okul kantinlerinde taze meyve satılabilir
dengeli hazırlanmış sossuz sandviçler verilebilir. Ayrıca okulda hazırlanan alternatiflerin hazırlama koşullarının hijyenik olması bu çağ çocukların sağlığı için ayrı önem taşımaktadır.
KAHVALTI ALTERNATİFLERİ
Birinci alternatif:
Mısır veya yulaf gevreği kuru üzüm veya 2-3 kuru kayısı
6-8 adet fındık kırığı veya 2 ceviz
1 kivi veya 1/2 muz süt veya yoğurt.
İkinci alternatif:
1–2 dilim ekmek
1 tatlı kaşığı pekmez veya bal
1 yumurta
1bardak taze meyve suyu
Üçüncü alternatif:
Kaşarlı tost
5 adet zeytin
1 bardak süt
domates
Dördüncü alternatif:
Omlet
bir bardak taze meyve suyu
1-2 dilim ekmek
1 tatlı kaşığı pekmez veya reçel veya marmelat
Beşinci alternatif:
1 Su bardağı süt
1 muz
cevizli meyveli kek
ARA ÖÄžÜN ALTERNATİFLERİ
1. 1 elma +5 bisküvi
2. Meyve suyu +poğaça
3. Süt + kek
4. Kuru kayısı+1 avuç fındık
5. 1 meyve+ ceviz
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![cocuk1.jpg?w=248&h=248](http://modernkadin.files.wordpress.com/2009/11/cocuk1.jpg?w=248&h=248)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Okul çağı çocuklar büyüme ve gelişme döneminde olduklarından
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak çocuklara evde ve okulda iyi bir beslenme planı yapılmasının önemine değinirken tuz alımı ve fast food tarzı beslenmenin kısıtlanmasını abur cubur tüketilmesinin azaltılmasını öneriyor.
Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için bütün yiyecek gruplarından
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
- Günlük enerji ihtiyacının yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan
- Yüzde 15-20’si proteinlerden
- Yüzde 30’u ise yağlardan (yemeklere ilave edilen yağların eşit miktarlarda karıştırılmış olarak zeytinyağı soya ve mısırözü gibi bitkisel yağlardan oluşturulması gerekiyor)
Çocuklarda Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri çocuklarda göz ve beyin gelişimini
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Günlük kalori miktarları şöyle değişiyor:
- Dört-altı yaş grubu çocuklarda ortalama 1800 kalori kcal/gün
- 9 – 12 yaş erkek çocuklarında 2100 kcal/gün
- Kız çocuklarında ise 1700 kcal/gün
Çocuğun günlük enerji ihtiyacının
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
“Tek tip gıda alımı zararlıdır. Günde bir yumurta
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
KAHVALTIYI ATLAMAK
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Anneler okul döneminde çocuklarının beslenmesi konusunda
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Okul kantinlerinde satılan cips şekerleme çikolata bisküvi poğaça kek gibi gıdaların esas yemek yerine ve çok miktarlarda yenilmesini engelleyin.
Bu nedenle çocuğunuza verdiğiniz cep harçlığını bu yanlış seçimlerden bolca yapmasına engel olacak şekilde ayarlayın.
Beslenmesinde
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Kahvaltı
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Tüm bunlardan dolayı; çocuğun enerji deposunu dolduracak
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Sürülebilen çikolata bal reçel gibi tatlılar yerine kan yapıcı ve kemik gelişimi için kalsiyum içeren pekmeze kahvaltıda yer verin.
Genellikle hafta sonu tüketilen yumurta sayıca gerektiğinden az yenir. Oysa yumurta yüzde yüz emilebilen en kaliteli protein kaynağıdır ve kan yapıcıdır. Yanında çay içilmesi demir emilimini engeller ayrıca çok fazla kaynatılması da besin değerini düşürür.
Kahvaltılara az miktarda ilave edilen domates salatalık maydanoz gibi vitamin ve posa içeren sebzeler iştah açıcı ve barsak çalıştırıcıdır. Kahvaltıda sadece ve sürekli mısır gevreği+süt alımı belki pratiktir ama sakıncalıdır.
Okulda verilen alternatifler sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik olarak seçilmelidir. Okul kantinlerinde taze meyve satılabilir
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
KAHVALTI ALTERNATİFLERİ
Birinci alternatif:
Mısır veya yulaf gevreği kuru üzüm veya 2-3 kuru kayısı
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
1 kivi veya 1/2 muz süt veya yoğurt.
İkinci alternatif:
1–2 dilim ekmek
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Üçüncü alternatif:
Kaşarlı tost
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Dördüncü alternatif:
Omlet
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
Beşinci alternatif:
1 Su bardağı süt
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
![smiliv.gif](http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif)
ARA ÖÄžÜN ALTERNATİFLERİ
1. 1 elma +5 bisküvi
2. Meyve suyu +poğaça
3. Süt + kek
4. Kuru kayısı+1 avuç fındık
5. 1 meyve+ ceviz