:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kış Diyeti
Hasretiim
#1
Diyetisyen Müge Arslan kışı fit ve sağlıklı geçirmenin 7 yolunu aktarırken “Kış aylarında soğukların artmasıyla berabervirgs.gif bazal metabolizma hızınız ve vücut ısınız da düşmektedir.

Vücudunuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun sonucu olarak kış aylarında yemek yeme isteğiniz artarvirgs.gif bu da sizi yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalara yöneltir. Havaların soğumasıyla beraber hareketsiz bir yaşamla baş başa kalırsınız ve sonucunda kış aylarında alınan kilolar kaçınılmaz olur” dedi.

1. Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında olan kuru baklagillere (nohutvirgs.gif kuru fasulyevirgs.gif mercimek vb.) kış aylarında sofralarımızda mutlaka haftada en az iki gün yer veriniz. Kuru baklagiller çok iyi bir protein kaynağı olduklarından dolayıvirgs.gif yemeklerimize lezzet vermek ve besleyici değerini artırmak için eti protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketin.

2. Kış mevsimiyle beraber baş gösteren gripvirgs.gif bronşitvirgs.gif soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için antioksidanlardan (Avirgs.gif Cvirgs.gif E vitaminlerivirgs.gif Selenyumvirgs.gif Çinkovirgs.gif Magnezyum) zengin beslenerek bağışıklık sistemimizi daha çok güçlendirmeliyiz. Bu aylarda çok bol bulunan turunçgilvirgs.gif havuçvirgs.gif brokolivirgs.gif kabakvirgs.gif Brüksel lahanasıvirgs.gif yeşil bibervirgs.gif karnabaharvirgs.gif mandalinavirgs.gif maydanozvirgs.gif rokavirgs.gif terevirgs.gif meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabilirsiniz. Taze sıkılmış meyve sularıvirgs.gif vücudumuzu gribal enfeksiyonlara karşı korumasında etkilidir. Meyve suları bekletilmeden hemen içilmelidir. Bol bol salata tüketilmelidir. Salatalar hazırlanınca hiç bekletilmemelidir. Bekletildiğinde C vitamini kaybı hızlı olur. Bu vitamin ısıvirgs.gif ışık gibi etkenlerden kolayca etkilenir.

3. Kış aylarında kahvevirgs.gif çay gibi içecekler yerine bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayını tercih ediniz.

4. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağıvirgs.gif margarin tüketiminden kaçınılmalıdır. Yemeklere eklenecek zeytinyağı ve sıvı yağlar dikkatli tüketilmelidir. Fındıkvirgs.gif cevizvirgs.gif badem gibi yağlı tohumlarvirgs.gif sıvı yağlarvirgs.gif kuru baklagillervirgs.gif tahin gibi besinler E vitamini yönünden zengindir. Balıkvirgs.gif balık yağıvirgs.gif fındık ve cevizde bulunan o****-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağıvirgs.gif fındık yağı gibi yağlarda bulunan o****-9 yağ asitlerinin de bağışıklık sistemimiz üzerine olumlu etkileri vardır.

5. Yumurtavirgs.gif sütvirgs.gif yoğurtvirgs.gif peynirvirgs.gif et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine önem gösterin. (Haftada 1 - 2 kez yumurta tüketebilirsiniz.)

6. Kış aylarında güneş ışıklarını çok daha az alabildiğimizden ötürüvirgs.gif D vitamininden yoksun kalmakta ve D vitamini gereksinimlerimizi karşılamakta güçlük çekmekteyiz. Kemik ve diş gelişimi için de önemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı balıktır. Bu nedenle haftada en az 2 kez düzenli balık tüketmeliyiz. Havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika kadar güneş ışığından direkt yararlanmalıyız.

7. Kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi fiziksel aktivitemize dikkat etmeliyiz. Haftanın 4 günü 45 dakika kadar egzersiz yapılması yeterli olacaktır.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 11-21-2024, 01:19 PM