İngilizce adı: Tomato
Botanik Bilgisi: Patlıcangillerdendir. 50-200 cm kadar büyüyebilen desteklenmeden pek büyüyemiyen üzeri pürtüklüçok dallı bir gövdesi vardır. Gövde gençken üzeri hafifce tüylüdür. Bitki ezildiğinde kendine özgü kokular salan bezelere sahiptir. Yapraklarının üstü değişik yeşil tonlarda altları ise mavimsi kül rengindedir. Sarırenkli çiçekleri olan ve kendi kendini dölleyebilen erselik özelliğe sahiptir. Döllenme olayı diğer domates bitkileriyle de olur.
Kokusu-Tadı: Herkesçe bilinen hoş bir lezzete sahiptir.
Ana Vatanı: Amerika Peru
Yetiştiği bölgeler: Tüm Dünya
Etki ve Kullanım:
Kalp büyümesini ve yağlanmasını engeller.
İyi huylu prostat büyümesini engellemeye ve dolayısıyla idrar yapma zorluğunun giderilmesine iyi gelir.
23 adet antioksidan ihtiva eder. Bunlardan en mühimi likopen olup prostata iyi gelmesi dışında kanserleri önlemede ve kolestrol düşürmede de faydalıdır.
Diğer bir etkin maddesi de rutin olup katarakt önleyici kan şekerini dengeleyici karaciğer metabolizmasında oluşan toksinleri uzaklaştırıcı yüksek tansiyon önleyici ve varis önleyici etkileresahip bir kimyasaldır. Domates ayrıca 25 kadar antibakteriyel maddeyi de içermektedir.
Yan Etkileri: Bilinen her hangi bir yan etkisi yoktur.
Tıbbi Bakış Tarzı:
Deri: Yüksek miktarda tüketimi sedef hastalığının tekrarlama oranını düşürür.
Sağlıklı bir deri oluşumunu destekler.
Domates ve domates salçası güneş ışığı ve radyasyon yanıklarına karşı cildimizi korur.
İmmün sistem: Çeşitli kanserleri önlemede faydalıdır. Bunlar yemek borusu akciğer ağız gırtlak pankreas bağırsakmide ve prostat kanserleridir.
İskelet kasları: Rheumatoid arterit'e olumlu veya olumsuz bir etkisi yoktur.
Metabolizma: Domates suyu sarılık semptomlarının azaltılmasında yardımcı olur.
Karaciğer dokularının rejenerasyonunda faydalıdır.
Sindirim sistemi: Apandisiti engeller.
Solunum sistemi: Domates suyu sinüzitlerin iyileşmesine yardımcı olur.
İçeriği:
Vitaminler: Vit-A(12)-- Vit-B3(025)-- Vit-C(25)-- Vit-E(04)-- Alfa-tokoperol(04)
Mineraller: Fosfor(26)-- İyot-- Sodyum(40)-- Kalsiyum(14)-- Mağnezyum(20)-- Potasyum(290)-- Sülfür(12)-- Klorür(57)-- Çinko(200mcg)-- Ribidyum(153mcg)-- Mangan(140mcg)-- Boron(115mcg)-- Bakır(110 mcg)-- Flor(20 mcg)-- Nikel(13 mcg)-- Molibden(7 mcg)-- Kobalt(6 mcg)-- Krom(5 mcg)-- İyot(2 mcg)
Kimyasallar: Amino Asitler(1100): Glutathione(169)-- Lysine(46)-- Leucine(45)-- Threonine(36)-- Isoleucine(32)-- Phenylalanine(31)-- Valine(31)-- Arginine(29)-- Histidine(15)-- Tyrosine(14)-- Tryptophan(10)-- Methionine(8
Karbonhidratlar: Froktooligosakkaritler-- Lignin
Karetenoid'ler: Beta-karoten-- Beta-zeakaroten-- Lycopene(31)-- Lycopene(salça)(250)-- Lycopene (canned Tomato Juice)(858)
Organik asitler: Sitrik asit-- Okzalik asit-- Klorogenik asit-- Malik asit
Fenolik asitler: Klorogenik asit
Protease Inhibitor'leri: Sadece olmamış domateslerde bulunur.
Toplanması: Mayıs - temmuz arasında olgunlaşmış veya olgunlaşmaya yakın dönemlerde meyvalar bükülerek zedelenmeden koparılır.
Yararlanılan Kısımları: Meyvası ve meyva suyu Kullanma Şekli: Yemek meyva suyu salatalık olarak turşuluk olarak ve salça olarak
Botanik Bilgisi: Patlıcangillerdendir. 50-200 cm kadar büyüyebilen desteklenmeden pek büyüyemiyen üzeri pürtüklüçok dallı bir gövdesi vardır. Gövde gençken üzeri hafifce tüylüdür. Bitki ezildiğinde kendine özgü kokular salan bezelere sahiptir. Yapraklarının üstü değişik yeşil tonlarda altları ise mavimsi kül rengindedir. Sarırenkli çiçekleri olan ve kendi kendini dölleyebilen erselik özelliğe sahiptir. Döllenme olayı diğer domates bitkileriyle de olur.
Kokusu-Tadı: Herkesçe bilinen hoş bir lezzete sahiptir.
Ana Vatanı: Amerika Peru
Yetiştiği bölgeler: Tüm Dünya
Etki ve Kullanım:
Kalp büyümesini ve yağlanmasını engeller.
İyi huylu prostat büyümesini engellemeye ve dolayısıyla idrar yapma zorluğunun giderilmesine iyi gelir.
23 adet antioksidan ihtiva eder. Bunlardan en mühimi likopen olup prostata iyi gelmesi dışında kanserleri önlemede ve kolestrol düşürmede de faydalıdır.
Diğer bir etkin maddesi de rutin olup katarakt önleyici kan şekerini dengeleyici karaciğer metabolizmasında oluşan toksinleri uzaklaştırıcı yüksek tansiyon önleyici ve varis önleyici etkileresahip bir kimyasaldır. Domates ayrıca 25 kadar antibakteriyel maddeyi de içermektedir.
Yan Etkileri: Bilinen her hangi bir yan etkisi yoktur.
Tıbbi Bakış Tarzı:
Deri: Yüksek miktarda tüketimi sedef hastalığının tekrarlama oranını düşürür.
Sağlıklı bir deri oluşumunu destekler.
Domates ve domates salçası güneş ışığı ve radyasyon yanıklarına karşı cildimizi korur.
İmmün sistem: Çeşitli kanserleri önlemede faydalıdır. Bunlar yemek borusu akciğer ağız gırtlak pankreas bağırsakmide ve prostat kanserleridir.
İskelet kasları: Rheumatoid arterit'e olumlu veya olumsuz bir etkisi yoktur.
Metabolizma: Domates suyu sarılık semptomlarının azaltılmasında yardımcı olur.
Karaciğer dokularının rejenerasyonunda faydalıdır.
Sindirim sistemi: Apandisiti engeller.
Solunum sistemi: Domates suyu sinüzitlerin iyileşmesine yardımcı olur.
İçeriği:
Vitaminler: Vit-A(12)-- Vit-B3(025)-- Vit-C(25)-- Vit-E(04)-- Alfa-tokoperol(04)
Mineraller: Fosfor(26)-- İyot-- Sodyum(40)-- Kalsiyum(14)-- Mağnezyum(20)-- Potasyum(290)-- Sülfür(12)-- Klorür(57)-- Çinko(200mcg)-- Ribidyum(153mcg)-- Mangan(140mcg)-- Boron(115mcg)-- Bakır(110 mcg)-- Flor(20 mcg)-- Nikel(13 mcg)-- Molibden(7 mcg)-- Kobalt(6 mcg)-- Krom(5 mcg)-- İyot(2 mcg)
Kimyasallar: Amino Asitler(1100): Glutathione(169)-- Lysine(46)-- Leucine(45)-- Threonine(36)-- Isoleucine(32)-- Phenylalanine(31)-- Valine(31)-- Arginine(29)-- Histidine(15)-- Tyrosine(14)-- Tryptophan(10)-- Methionine(8
Karbonhidratlar: Froktooligosakkaritler-- Lignin
Karetenoid'ler: Beta-karoten-- Beta-zeakaroten-- Lycopene(31)-- Lycopene(salça)(250)-- Lycopene (canned Tomato Juice)(858)
Organik asitler: Sitrik asit-- Okzalik asit-- Klorogenik asit-- Malik asit
Fenolik asitler: Klorogenik asit
Protease Inhibitor'leri: Sadece olmamış domateslerde bulunur.
Toplanması: Mayıs - temmuz arasında olgunlaşmış veya olgunlaşmaya yakın dönemlerde meyvalar bükülerek zedelenmeden koparılır.
Yararlanılan Kısımları: Meyvası ve meyva suyu Kullanma Şekli: Yemek meyva suyu salatalık olarak turşuluk olarak ve salça olarak