:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Selülit Nedir? Nasıl Oluşur?
MaSaL
#1
Selülit (Selüloit)


[b]Selüloit aslında tıbbi bir terim değildir. Selüloit, cilt altı yağ dokularının, bağ dokular arasında sıkışması ile ciltte ortaya çıkan portakal kabuğu görünümüne verilen isimdir. Selüloit vücudun yağ dokularıdır. Bu dokular portakal kabuğu gibi görülebilir veya görülemez. Her iki halde de normaldir ve bir sağlık problemi değildir. Ciddi bir estetik problemdir. Selüloit daha çok kadınlarda kendini gösterir.. kalçalar, basen bölgeleri en sık görüldüğü yerlerdir.

Neden Kadınlar Bu Estetik Problem ile Daha Sık Karşılaşırlar? Kadınlar erkeklere göre daha ince bir cilt yapısına sahiptirler ve bağ dokudan oluşan cilt yapıları kadınlarda daha aralıklıdır. Cildin altında yer alan yağ dokular kendilerini yumru yumru gösterirler. Selüloit sadece fazla yağ dokusu olan kişilerin problemi değildir. Son derece ince yapıya sahip kadınlarda da görülür. Selüloit, yaşlanma ile gittikçe kalıcı bir hal alır. Yaşlanma ile oluşan cilt gerginliğinin ve elastisitesinin kaybolması ile cilt daha da incelir ve selüloitler daha belirginleşir. Doktorlar bunların ortadan kaldırılamayacağını söylerken, estetisyenler selüloiti yenebileceklerini söylemektedirler. Bu konuda tam bir sonuca varılmış değildir.

2. Selüloit Neden Olur?

Eğer bir kadının ailesinde selüloit görülmüşse o kadında da oluşma şansı fazladır.

Hormonsal Nedenlerle
0 Yapılan çalışmalarda, östrojenin kanda yükseldiği dönemlerde selüloitlerin de arttığı gösterilmiştir. Cilt altındaki damar sisteminin görevleri cilt konusunda anlatılmıştı. Cildin beslenmesi, vücut sıcaklığının ayarlanması gibi çok hayati fonksiyonları olan derideki kılcal damarların kapiller geçirgenlikleri bazı hormon (östrojen , progesteron, follikülin) veya kimyasal (prostaglandin) maddeler sayesinde olur. Bu hormonlar veya madde düzenlerindeki değişiklikler hücre aralığında aşırı su birikmelerine neden olabilmektedir. Selüloit mikro düzeydeki dolaşım bozukluğu sonunda ortaya çıkar. Zayıf kapiller damar aktivitesi ve şişme (ödem) ile kendisini gösterir.

Bağ Doku Zayıflıkları

Erken cilt yaşlanması (cilt sağlığı bölümüne bakınız)

Kötü alışkanlıklar (Sigara, alkol, duruş, beslenme vb..)

Pisikolojik faktörler

3. Selüloit ile Nasıl Savaşılır?

Çok değişik yöntemlerden söz edilebilir: Düşük yağ içerikli beslenme, (tüm uzmanlar bu konuda hemfikir) Egzersiz yapılması, özellikle aerobik sporlar , yürüyüş, jogging, yüzme, tenis gibi. Nefeslerinizin hızlandığı 20 dk. süren tüm aktiviteler yağları yakıcı selüloit yakıcı olarak fayda sağlar. Masaj yapmak, hafifçe yapılan bir masaj, hemen masaj sonrası cilde güzel bir görünüm verdiği ve insanın kendisini iyi hissettiği bir yöntemdir. Bu konuda inanılan, masajın kalıcı bir etkisinin olmadığı, diğer yöntemlerle birlikte daha iyi sonuçlar verebileceğidir.

Liposuction, bu konudaki bilgiler estetik problemlerde verilmiştir.
Mezoterapi
Bazı Lokal İlaç Tedavileri
Enzim Tedavisi
Chirohassage
Ultrasonik Yöntemler
Kozmetik Çözümler


Selülit veya selüloid, herşeyden önce bir hastalık durumu değildir. Kadınlarda vücudun değişik yerlerinde ortaya çıkabilen, görünümü bozan estetik bir sorundur. Kalçalar, basen bölgesi ve bacaklar en sık görüldükleri yerlerdir. Görülen alanın büyüklüğü kişiden kişiye değişmektedir. Her 100 kadından 80'inde görülmektedir.

Bütün kaynaklarda cildin portakal kabuğu görünümünden söz edilir. Cilt altındaki bazı yuvarlak nödüllerin (yumrular) cildin pürüzsüzlüğünü bozmasıdır. Selülit, yağ doku hücrelerinin yapısındaki bazı değişiklikler nedeni ile yuvarlak yumrulu yapılar haline gelmesi ile oluşur.

Kadınların cilt yapısı erkeklerden farklıdır, daha ince ve narindir. Hormonal yapılarda da kadın ve erkek farklılık gösterir; östrojen, ciltte fazla miktarda su tutulmasına neden olur. Yapısal ve hormonal değişiklikler, kadınlarda selüliti oluştururken, erkeklerde selülit görülmez. Selülit yağ dokunun miktarı ile ilgili değildir. Çok zayıf kişilerde bile selülit kendisini gösterebilir. Ailesel faktörün de önemi büyüktür, ailesinde selülit olan kadınların kendilerinde de selülit görülme olasılığı daha fazladır.

Selülitin bir gelişimi vardır, erken dönemlerde selülitle baş etmek daha kolaydır, ilerki dönemlerde çok zordur. Yaş ilerledikçe cilt, hormonların azalması nedeni ile suyunu kaybeder ve daha ince kuru bir hal alır. Cildin incelmesi selüliti daha belirgin hale getirir.

Ergenlikle birlikte salgılanmaya başlanan kadın hormonları vücuda kadınsı bir şekil verirken cilt yapısını ve yağ dokularıda etkiler, selülit bu yaşlardan itibaren ortaya çıkabilir.

Selülitin tam olarak nasıl oluştuğu bilinmemektedir. Bu konuda kabul gören yaklaşıma göre selülit, birdenbire oluşmaz. Önceleri selülit oluşacak bölgelerdeki kan akımı ve kan damarlarında bazı değişiklikler görülmeye başlanır. Damar duvarlarının geçirgenliği artar. Özellikle de östrojen hormonunun etkisi ve diğer sebeplerle kanın sıvı kısmı, damarlardan dışarı sızar. Bu sızıntıyla birlikte, hücreler arası alanda sıvı birikimi olur. Tıpta, hücreler arasındaki sıvı birikimine "ödem" adı verilir. Vücut, bölgede biriken sıvıyı, lenf sistemi ile uzaklaştırılmaya çalışır. Biriken sıvı, bu bölgedeki yağ doku hücrelerini sıkıştırır ve fonksiyonlarını bozmaya başlar.

Kadın ve erkeğin cilt yapısındaki bir farklılık da ciltaltı dokularıyla, cildi bağlayan bağ doku elemalarının dağılımıdır. Erkeklerde daha sık ve kalın bağlantılar bulunurken, kadınlarda daha seyrek ve ince bağlar yeralır. Kadın cilt yapısındaki bu gevşeklik, selülite eğilimli bölgelerde, daha fazla sıvı birikmesine ve yumruların oluşmasına neden olur.

Selülit oluşumunu bir çok faktör etkiler. Selülit, ilerleyen bir süreçtir. Sigara, atardamarlarda büzülmeye neden olan bazı kimyasal maddeler içerir. Etkisi, özellikle dolaşımı hücresel seviyede bozulmuş olan bölgelerde daha yoğundur. Bu bölgelere kan daha az gelir. Dolaşımı bozan tek faktör sigara değildir. Özellikle beslenme rejimimizin kötü olması ve doymuş yağ kullanımının fazlalığı, damar duvarlarında yağların birikmesine ve damar sertliği denen "artheroskleroza" neden olmaktadır. Damarlarda bu tür değişimlerin çok erken yaşlarda başladığı bilinmektedir. Amerikan Pediatristler Derneği çocuk beslenmesinde 2 yaşından itibaren doymuş yağların yer almamasını veya çok azaltılmasını önermektedirler. Damarlarda çok erken yaşlardan itibaren görülmeye başlanan bu değişiklikler, dolaşımı bozan ciddi bir faktördür. Dolaşımı bozulan bölgedeki yağ hücreleri, normal yapılarını zamanla kaybedeler (bu hücrelerde zaten çevrelerindeki ödemden dolayı da fonksiyonlarında bozulma oluşmaktadır), fazla miktarda sıvı biriktirirler ve nodüler (yumrusal) bir yapı alırlar.

Sıvı biriktirmiş ve fonksiyonları bozulmuş yağ hücreleri, çevrelerindeki ödem sıvısı, bozulmuş dolaşım ve cilt yapısındaki gevşek bağ dokusu nedeniyle yumrular oluşturur.

Selülit, damarlardan sıvı sızması ile başlar, ödem oluşur. Ardından yağ doku hücrelerinde sıvı birikmesiyle, bu bölgedeki dolaşım bozulur ve lenf sistemi, biriken sıvıyı uzaklaştırmakta yetersiz kalır. Cilt inceldikçe, ciltteki yumrulu görünüm daha da belirgin bir görünüm alır.

Selülitin ortadan kaldırılabilmesi için olumsuz faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir.
Selülitle savaşta en önemli nokta erken başlamaktır.
Selülitin varlığını erken dönemde anlamanın yolu, selülitin sık görüldüğü bölgelerdeki deriyi iki elle sıkıştırmak ve yüzeyi kontrol etmekle olur. Şüpheli durumlarda veya selülidin varlığında bu konuda uzman bir kişiye danışın.

Selülit oluşumundaki faktörlerin çokluğu yine selülit ile savaşma yöntemlerininde çok olmasına neden olmuştur. Bunlardan hangilerinin sizin için gerekli olduğu, ancak bir uzmanın değerlendirmesinden sonra saptanabilir[/b]
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Süzme yoğurt maskesi nasıl yapılır faydaları nelerdir MaSaL 0 991 04-23-2011, Saat: 02:22 PM
Son Yorum: MaSaL
  Kuru ve hassas ciltler için yağ maskesi nasıl yapılır MaSaL 0 707 04-23-2011, Saat: 02:21 PM
Son Yorum: MaSaL
  Zeytinyağı banyosu nasıl yapılır faydaları nelerdir MaSaL 0 870 04-23-2011, Saat: 02:20 PM
Son Yorum: MaSaL
  Kleopatra güzellik maskesi nasıl yapılır MaSaL 0 755 04-23-2011, Saat: 02:20 PM
Son Yorum: MaSaL
  Maya maskesi nasıl yapılır MaSaL 0 770 04-23-2011, Saat: 02:19 PM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 11-21-2024, 03:17 PM