İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), ilk kez aile değerleri üzerine hazırladığı raporunu yayınladı. “Aileler değişiyor” başlıklı raporda OECD’ye üye 34 ülkedeki kadın işgücü, aile ferdi sayısı ve yoksulluk ele alındı. Raporda, açlık sınırında yaşayan çocuk sayısı ile ilgili iç burkan bir tablo ortaya çıktı. Açlık sınırında yaşayan çocuklar hakkında “Türkiye’deki kadın işgücünün büyük ölçüde azalması çocukların açlık oranının artmasına sebep oldu” açıklaması yapıldı. İşte o rapordan çarpıcı sonuçlar şöyle sıralandı:
DÖRT ÇOCUKTAN BİRİ AÇ: Yoksulluk sınırında yaşayan çocuk sayısının Türkiye’de yüzde 24.6 olduğu belirtildi. Bu oranla Türkiye 39 ülke arasında İsrail ve Meksika’nın ardından üçüncü sırada. İstatistiklere göre Türkiye’de her 4 çocuktan biri açlık sınırında yaşıyor. OECD ortalaması yüzde 12.7.
YOKSUL ÇOCUKLAR CILIZ: OECD ülkeleri arasında yoksul aileden gelen çocuklar obez olurken Türkiye ve Rusya’daki çocuklarda aşırı kilo görülmemesine raporda dikkat çekildi.
ÇOCUK ÖLÜMLERİNDE ÖNDE: Türkiye çocuk ölüm oranında birinciliği kimseye bırakmıyor: Her 1000 doğumda 21 ölüm yaşanıyor. OECD ortalaması her 1000 doğumda iki ile üç arasında değişiyor. Türkiye’de çocukların yüzde 67’si hayatlarından memnun. Türkiye’nin önünde Macaristan (%81) ve Çek Cumhuriyeti (%81) bulunuyor. OECD ortalaması yüzde 86.
ANNE, BABA VE 2 ÇOCUK: Ortalama bir ailenin 4 ferdi olduğu Türkiye, OECD ülkeleri arasında en kalabalık aile olarak zirveyi Meksika ve Şili ile paylaşıyor. OECD ortalaması 2.56. Evli olmadan aynı evde yaşayan çiftlerin en az olduğu ülke Türkiye, listedeki 34 ülke arasında sonuncu. Türk insanının yüzde 45’inin ailesiyle, yüzde 5’inin yalnız yaşadığı belirtildi.
HER 5 ÇİFTEN BİRİ EÄžİTİMLİ: Türkiye’de çiftlerin yüzde 62’sinin eğitimsiz olduğu, yüzde 5.6’sında hem erkek hem de kadının yüksek eğitim aldığı bildirildi. Tek çalışanın olduğu aile oranı Türkiye’de yüzde 60.
GENÇ ANNE ORANI YÜKSEK: Doğum izninin en az olduğu ülkeler Türkiye, Yunanistan, İsviçre ve Slovenya. Doğum oranı 1995’te Türkiye’de 3 olarak belirlenirken bu oran 2009’da 2’ye indi. Türkiye, Şili, ABD ve Meksika ile birlikte genç doğum (19 yaşından önce anne olanlar) oranında üst sıralarda yer alıyor. Her 1000 doğumdan 35’inin genç anneler gerçekleştiriyor.
ÇALIŞAN KADIN ORANI DÜŞTÜ: 1980’e yüzde 40’ı çalışan Türk kadınının 2009’da bu oranının yüzde 26.4’e düştüğü belirtildi. Türkiye bu oranla Endonezya (49) ve Hindistan’ın (%34) gerisinde kalarak sonuncu oldu.