:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ramazan'a ozel...
toxique_lierre&b.b.k
#1
yemek ismi :

firinda kabak
Türü:Sebze Yemekleri Zorluk:katego1.gif katego1.gif
Süre:ico_saat.gif
MALZEMELER
4 kişilik
3 adet büyük kabak
1 su bardağı küp küp doğranmış domates
2 çorba kaşığı su
1 su bardağı doğranmış jambon
1/4 su bardağı rendelenmiş peynir
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu

HAZIRLANIŞI
Kabağı halka halka yada kürdan gibi doğrayın. Bir kaba koyun ve üzerine su ilave ederek ocakta kısık ateşte haşlayın. Domatesleri küp küp doğrayın hemen ardından da daha da küçültmeye çalışın. İşlem bitince suyunu süzdürün. Bir fırın kabına koyun. Domatesleri de sıcak kabağın üzerine koyun ve iyice karıştırın. Üzerlerine rendelenmiş peynir serpin. Kıyılmış maydanoz ve jambonu da koyup üzerini örtün. Yüksek derecede yaklaşık 2 dakika pişirin. Karıştırıp servis yapın.

- afiyet olsun Wink
(p.s/peygamberimiz (s.a.v)sevdigi sebze kabakla baslayim dedim yemek tariflerine...cogu insan bu sebzeyi sevmez ama;
Nefis yaz sebzelerinden biri olan Kabağı veren, Kabakgillerin örnek bitkisidir. Anayurdunun Kuzey Amerika olduğu sanılmakta ve Amerikan İngilizcesindeki kabak sözcüğünün Kızılderililerin dilinden alındığı savunulmaktadır. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilen otsu kabak bitkisinin, boyu birkaç metre uzayabilen köşe kesitli sürüngen bir gövdesi vardır. Bu gövdenin üzerinde, diken gibi sert tüyler ile bitkinin tutunmasına yarayan sülükleri bulunur. Bitkinin yaprakları iri, kaba ve diken gibi tüylerle kaplıdır. Tekevcikli sarı renkli çiçeklerinde, çanak ve taç yapraklarının dibi bitişiktir.

Bitkinin kabak adı verilen meyvesi etli ve suludur. İçinde kabak çekirdeği denilen tohumları yer alır. Taze sebze olarak çeşitli sadeyağlı, zeytinyağlı ve etli yemekleri yapılan bu meyvenin iyice olgunlaşmış olan tohumları çıkarılıp kavrularak çerez olarak tüketilir. Ayrıca bazı yörelerde kabağın erkek çiçekleri toplanıp dolma yapımında asma yaprağı gibi kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze kabağın içerdiği besin değerleri şunlardır: 14 kalori; 0,5 gr. protein; 3,1 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 25 mgr. fosfor; 25 mgr. kalsiyum; 0,4 mgr. demir; l mgr. sodyum; 141 mgr. potasyum; 390 IU A vitamini: 0,05 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,8 mgr. B3 vitamini ve 10 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Kolay sindirilebilen bir sebze olduğu için hasta ve yaşlı kişilerin diyetinde sıkça yer alan kabağın yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;

o Özellikle başta akciğer kanseri olmak üzere, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltan etkileri vardır: Elimizdeki çok inanılır kaynaklara göre kabak, yemek borusu, mide, mesane (idrar torbasıWink, gırtlak ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir. Bu etkisinden yararlanmak için kabağın günlük diyetimize katılması ve bolca yenmesi yeterli olur.

o Kabağın olgun ve taze çekirdekleri, aynen tatlı kabaklarınınki gibi hiçbir zehirli madde içermedikleri halde bedendeki tenya ve diğer kurtları düşürücü etkiler taşımaktadır: Bunun için kabuğu soyulmuş ama kavrulmamış çekirdeklerinden yetişkinlere günde 50-100 gr., çocuklara 30-40 gr. aç karnına yedirilir.

Alınmasını kolaylaştırmak için bu çekirdekler kabukları soyularak havanda dövülür. Bal ya da şekerle karıştırılıp macun haline getirilir. Bağırsak asalaklarını atabilmek üzere kişiye, çekirdekleri yedirdikten bir saat sonra müshil içirilir

(bu da yararlari Wink )
Ara
Cevapla
busemm
#2
ooo cok guzel olmuş paylasım icin saol
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  ramazan gunune g?re ?orbalar?m?zd?r busemm 10 800 09-30-2006, Saat: 08:56 PM
Son Yorum: busemm
  ramazan icin mezelerimizdir busemm 0 380 09-22-2006, Saat: 07:14 PM
Son Yorum: busemm

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 11-21-2024, 06:25 PM