7 Nisan 2011
Estetik cerrahi ile ilgili kulaktan dolma bilgiler, hastaları hayal kırıklığına uğratırken yanlış bilgilendirmeler de istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor.
Günümüzde kadın, erkek ayırt etmeksizin güzel bir görünüme kavuşma isteği ile estetik cerrahlara başvuran hastaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Botoksla gençleşme, liposuctionla yağ aldırma, meme büyütme, burun estetiği gibi pek çok işlem için teknoloji güzelliğin hizmetinde.
Ancak estetik cerrahi ile ilgili kulaktan dolma bilgiler, hastaları hayal kırıklığına uğratabiliyor. Yanlış bilgilendirmeler de istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op. Dr. Erkut Özdamar, estetik cerrahide doğru olarak bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
Estetik dikiş atılırsa iz kalmaz
Yanlış! Bilimsel literatürde “Estetik dikiş” olarak adlandırılan bir teknik bulunmamaktadır. Dokulara özenli yaklaşılan, ince dikiş iplikleriyle uygulanmış, uygun teknikler ile yapılmış dikiş, estetik olarak iyi bir sonuç verebilir. Özensiz bir dikişe göre daha az dikkat çeken, daha ince bir iz kalması sağlanabilir. Hiç iz kalmadan kesiler yapılabilseydi; ameliyatlar çok daha kolay olur, istenilen bölgeye istenilen uzunlukta kesiler yapılabilirdi. Ancak sanıldığı gibi henüz böyle bir teknoloji bulunmamaktadır.
Liposuction ameliyatı ile kilo verebilirim
Yanlış! Liposuction ameliyatı kilo verdirmeye yönelik bir yöntem değildir. Normal veya normalin biraz üzerinde kiloya sahip insanlarda, belli bölgelerde kümelenen yağ birikimlerinin alınması ile vücut görünümünün daha ideal olmasını sağlayan bir yöntemdir. Bir ameliyatta vücuttan güvenli bir şekilde alınabilecek toplam yağ miktarı 3- 5 litre arasındadır. Bu miktarın üzerine çıkıldığında ciddi risklerin ortaya çıkma olasılığı artmaktadır.
Botoks yılan zehiridir
Yanlış! Botoks, çok iyi bilinen bir bakteriden, kontrollü bir şekilde laboratuvar ortamında saflaştırılarak üretilen bir ilaçtır. Sadece kozmetik amaçlı değil, birçok hastalığın tedavisinde de yıllardır güvenle kullanılmaktadır. Tıbbi bir ilaç olduğu için sadece hekimler tarafından uygulanmalıdır.
Botoks yapılan kişilerin yüzleri ifadesiz ve maske gibi olur
Yanlış! Botoks uygun dozlarda ve doğru bölgelere yapıldığı takdirde böyle bir durumun ortaya çıkması mümkün değildir. Çünkü amaç, yüz kaslarını tamamen hareketsiz hale getirmek değil, ince mimik çizgilerde yumuşama sağlamaktır.
Benlere bıçak değince kansere dönüşür
Yanlış! Dermatoloji ve estetik cerrahi uzmanı tarafından riskli olduğu düşünülen bir benin alınması kişiyi çok önemli bir hastalıktan kurtarabilir. Benler alındığında, kansere dönüştüğü düşüncesi tamamen asılsızdır.
Estetikte en iyi yöntemler en yeni yöntemlerdir
Yanlış! Bir yöntemin yeni olması en iyi olduğu anlamına gelmez. Bir yöntem hakkında uzun dönem tecrübe ve sonuçların tespiti çok önemlidir.
Silikon protez ile meme büyütme sonrası kanser riski artar, bebek emzirilmez
Yanlış! Meme büyütmede kullanılan silikon protezlerin meme kanseri riskini arttırdığı düşüncesi bilimsel olarak ispatlanmış bir bilgiye dayanmamaktadır. Meme büyütme operasyonu sonrasında bebeğin emzirilmesinde de hiçbir sakınca yoktur.
Sigara içmek yaraların çabuk iyileşmesini sağlar
Yanlış! Sigaranın küçük kan damarlarını büzüştürerek kan dolaşımını yavaşlattığı bilinmektedir. Kan dolaşımı yavaşladığı için; iyileşme süresi uzar, şişlik ve morluklar olabilir. Bu nedenle cerrahi girişim öncesinde 3 hafta, sonrasında da 3 hafta, sigarayı bırakmak faydalı olacaktır. Mümkünse sigaranın tamamen bırakılması en doğru tercih olacaktır.
Estetik ameliyat olursam hayatım değişir, evliliğimi kurtarabilirim, işimde yükselebilirim
Yanlış! Estetik ameliyatlara çok fazla anlam yüklemek ve gerçekçi olmayan beklentilere girmek son derece tehlikeli olabilir ve hastayı daha da mutsuz olmaya itebilir. Çok iyi görünmeyen bir burnu olan hastanın başarılı bir burun ameliyatı sonunda morali çok düzelebilir, öz güveni artabilir, kişi hayata daha pozitif bakmaya başlayabilir. Hasta dolaylı olarak da özel hayatında ve iş hayatında daha mutlu ve başarılı olabilir. Zaten hedeflenen de bu sonuçtur. Fakat sadece estetik ameliyat olduğu için hayatında iyi yönde radikal bir değişiklik olmasını beklemek hüsranla sonuçlanabilir.
hürriyet