EK?? ELMALI CEV?ZL? KEK
Bu kek i?in a??k sar? renkli, bas?k, ek?i, kabu?u ele yap??an bir elma cinsi (sar? ingiliz cinsi deniyor) kullan?yoruz. Be?ikta? halk pazar?nda market duvar?n?n ?n?ndeki tezgahta veya semt pazarlar?nda sonbahar ve k?? aylar?nda bulunabiliyor. Bu cinsi bulamazsan?z di?er ek?i elma t?rleriyle de deneyebilirsiniz.
—
Malzemeler (12 ki?ilik):
• 4 k???k ek?i elma
• 2 su barda?? tam bu?day unu
• 1 ?ay barda?? pekmez
• 3 yumurta (oda s?cakl???nda)
• 4 yemek ka???? (100 gr) eritilmi? tereya?? (oda s?cakl???nda)
• 2 yemek ka???? yo?urt (oda s?cakl???nda)
• 1 ?ay barda?? iri do?ranm?? ceviz
• 1 tatl? ka???? tar??n
• 1 yemek ka???? kakao (elenmi?)
• bir tutam deniz tuzu
• 1 ?ay ka???? karbonat
• s?sleme i?in 12 yar?m ceviz
• 1 tatl? ka???? bal
—
Haz?rlan???:
• Elmalar? soyun. 3 elmay? ?nce d?rder dilime ay?r?n, sonra k???k k???k do?ray?n. Bir kenarda bekletin. Di?er elmay? 12 e?it dilime ay?r?p ayr? bir kab?n i?inde bekletin.Unu geni? bir kaba eleyin.
• F?r?n?n?z? 170 (turbo 150) derecede ?s?t?n. 28 santim ?ap?nda bir tepsiyi ya?lay?n.
• Keki haz?rlamak i?in pekmez ile yumurtay? k?p?rene kadar ??rp?n. Tereya?? ve yo?urdu ilave edip ??rpmaya devam edin. Toplamda 15 dakika kadar ??rpm?? olacaks?n?z. Ceviz, tar??n ve kakaoyu kat?n. Tekrar kar??t?r?n.
• Un, tuz ve karbonat? ilave edip tahta ka??kla kar??t?rarak harmanlay?n. En son olarak k???k k???k do?ranm?? elmalar? ilave edip onlar? da ka??kla harmanlay?n. Kek hamurunu tepsiye d?k?n, ?zerini ka????n tersiyle d?zeltin. Yar?m cevizleri kekin kenar?na e?it mesafelerle payla?t?r?n. Cevizlerin i? taraf?na do?ru 12 elma dilimini dizin.
• Keki s?cak f?r?n?n alttan ikinci raf?nda 40-45 dakika kadar pi?irin. En ortas?na bat?rd???n?z k?rdan temiz olarak ??kmal?d?r. Keki f?r?ndan ??kard?ktan sonra elma dilimleri ve cevizlerin ?zerine k???k bir tatl? ka????n?n tersiyle bal s?r?n. Kek ?l?nd???nda servis yapabilirsiniz.
Bu kek i?in a??k sar? renkli, bas?k, ek?i, kabu?u ele yap??an bir elma cinsi (sar? ingiliz cinsi deniyor) kullan?yoruz. Be?ikta? halk pazar?nda market duvar?n?n ?n?ndeki tezgahta veya semt pazarlar?nda sonbahar ve k?? aylar?nda bulunabiliyor. Bu cinsi bulamazsan?z di?er ek?i elma t?rleriyle de deneyebilirsiniz.
—
Malzemeler (12 ki?ilik):
• 4 k???k ek?i elma
• 2 su barda?? tam bu?day unu
• 1 ?ay barda?? pekmez
• 3 yumurta (oda s?cakl???nda)
• 4 yemek ka???? (100 gr) eritilmi? tereya?? (oda s?cakl???nda)
• 2 yemek ka???? yo?urt (oda s?cakl???nda)
• 1 ?ay barda?? iri do?ranm?? ceviz
• 1 tatl? ka???? tar??n
• 1 yemek ka???? kakao (elenmi?)
• bir tutam deniz tuzu
• 1 ?ay ka???? karbonat
• s?sleme i?in 12 yar?m ceviz
• 1 tatl? ka???? bal
—
Haz?rlan???:
• Elmalar? soyun. 3 elmay? ?nce d?rder dilime ay?r?n, sonra k???k k???k do?ray?n. Bir kenarda bekletin. Di?er elmay? 12 e?it dilime ay?r?p ayr? bir kab?n i?inde bekletin.Unu geni? bir kaba eleyin.
• F?r?n?n?z? 170 (turbo 150) derecede ?s?t?n. 28 santim ?ap?nda bir tepsiyi ya?lay?n.
• Keki haz?rlamak i?in pekmez ile yumurtay? k?p?rene kadar ??rp?n. Tereya?? ve yo?urdu ilave edip ??rpmaya devam edin. Toplamda 15 dakika kadar ??rpm?? olacaks?n?z. Ceviz, tar??n ve kakaoyu kat?n. Tekrar kar??t?r?n.
• Un, tuz ve karbonat? ilave edip tahta ka??kla kar??t?rarak harmanlay?n. En son olarak k???k k???k do?ranm?? elmalar? ilave edip onlar? da ka??kla harmanlay?n. Kek hamurunu tepsiye d?k?n, ?zerini ka????n tersiyle d?zeltin. Yar?m cevizleri kekin kenar?na e?it mesafelerle payla?t?r?n. Cevizlerin i? taraf?na do?ru 12 elma dilimini dizin.
• Keki s?cak f?r?n?n alttan ikinci raf?nda 40-45 dakika kadar pi?irin. En ortas?na bat?rd???n?z k?rdan temiz olarak ??kmal?d?r. Keki f?r?ndan ??kard?ktan sonra elma dilimleri ve cevizlerin ?zerine k???k bir tatl? ka????n?n tersiyle bal s?r?n. Kek ?l?nd???nda servis yapabilirsiniz.