:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
'Oruç Bedenimiz İçin de Sıhhattir..! Doğru Ve Sağlıklı Oruç Tutalım..!
ÐŽeşaren
#1
İftar için hazırladığımız yiyeceklerin yavaş yavaş, mideye fazla yüklenmeden ara vererek yenilmesinin sağlıklı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ancak bazen iftar sofrasındaki böreklerin, tatlıların tadına bakalım derken biraz hızlı yediğimizin farkına varmayabiliyor ya da yemeği biraz fazla kaçırabiliyoruz. Bu da önemli sağlık sorunlarına kapı açıyor. Başağrısı, başdönmesi, karın ağrısı, iftardan hemen sonra görülebilinecek sorunlardan bazıları..

Ramazan Ayı’nda beslenme şeklimiz değişiyor ve gün içerisinde üç öğün yerken, 2 öğün yemek yemeye başlıyoruz. Gün içerisinde aldığımız su ve besinleri iftar ve sahurda ve bu ikisi arasındaki zaman diliminde alabiliyoruz.

Bu sebeplerden dolayı, iftarda ve sahurda yediklerimize dikkat etmemiz ve doğru besinleri almamız gerektiğini söyleyen beslenme uzmanları, “Dikkat edilmediği takdirde sindirim güçlüğü, mide bulantısı, midede yanma, gaz, kabızlık, baş ağrısı, halsizlik ve tansiyon yükselmesi gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak ve olduğumuz kiloyu koruyabilmek için şunlara dikkat edilmelidir; yaklaşık 12 saatlik açlık sonrası mideye aniden yüklenmek sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucu hafif yiyeceklerle açınız ve yemekler arasına 10 dakikalık dinlenme süresi koyunuz. Sahura mutlaka kalkınız. Bu hem aç kalma sürenizi kısaltır, hem de metabolik hızın düşmesini engelliyerek kilo almamanızı sağlar. Ramazan ayında kişilerin tatlı isteği artabilir. Bunu yağlı ve bol şekerli tatlılar yerine sütlü tatlılar, hoşaf, komposto veya kuru meyvelerle gideriniz. Gün boyu susuz kalan vücudun su ihtiyacını karşılamak için iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketiniz. Toplumumuzda zaten düşük olan taze sebze ve meyve tüketimi Ramazan'la birlikte iyiden iyiye düşmektedir. Bu yüzden de günde en az 4 porsiyon taze meyve ve sebze tüketiniz" diyerek uyarıda bulunuyorlar.

Ayrıca; “Baş dönmelerinin olmaması için sahurda bol bol su ve meyve tüketmek gerektiğini” söyleyen uzmanlar, "Özellikle sahurda 100 gram peynir, 5-6 adet zeytin, domates, salatalık, 4 dilim ekmek ya da 2 yumurtalı menemen yiyip, çay içmeliyiz. İftar için ise bir kase çorba, bir porsiyon et veya tavuk ya da balık, bir porsiyon sebze yemeği, yarım kase yoğurt, salata ve 2-3 dilim ekmek yemeliyiz(börek varsa ekmek dilimlerini azaltabiliriz). Sahura kadar geçen sürede bol bol su ve meyve tüketmeliyiz" diyerek iftar ve sahur için sağlıklı önerilerde bulunuyorlar.

Oruç manevi sağlığımız için olduğu kadar, maddi sağlığımız için de faydalı bir ibadet olduğuna göre, uzmanların uyarılarına kulak verip orucun vücudumuz için de sıhhat ve bereket olduğunu unutmayalım, doğru ve sağlıklı oruç tutalım.

Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  BİZLER SANIRIM, İSLAM VE İMAN ARASINDAKİ BAĞLANTIYI, DOĞRU KURAMIYORUZ. halukgta 0 125 05-19-2022, Saat: 09:35 AM
Son Yorum: halukgta
  ...Ne için yaşıyoruz?Ne için öleceğiz?... *yaKaMoZ* 7 683 04-11-2022, Saat: 05:24 AM
Son Yorum: wildfang
  Sağlıklı bir hayat için Pessimist 3 639 04-10-2022, Saat: 09:48 PM
Son Yorum: wildfang
  OKUDUĞUMUZ KİTABIN, KUR’AN VASFINI KAZANABİLMESİ İÇİN, NASIL OKUMALIYIZ? halukgta 0 96 04-08-2022, Saat: 07:26 PM
Son Yorum: halukgta
  Ölümü Temenni Etmek İçin.. Elanor 5 745 04-08-2022, Saat: 08:05 AM
Son Yorum: wildfang

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 11-23-2024, 07:01 PM