:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuş Sağlığı
PesmisT GirL
#1
Kuşunuzun sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz?
1-
Kuşlarınız mutluluğu ve sağlığı bakımlı ve temiz bir kafes ile mümkün olduğunu unutmayın.
2- Kuşları koyduğumuz kafesin altındaki kağıdı değiştirmeye önem veriniz, kirli kağıt kuşları olduğu kadar bizi de rahatsız ve tedirgin eder.
3- Ayda bir kafesin köşelerini ve tabanını iyice temizliniz, dezenfekte ediniz.
4- Kuşun hastalanma belirtileri : hareket eksikliği, tüylerini kabartması,gündüzleri uyuklaması, tüylerinin renginin bozulması. hasta kuşu diğer kuşlardan ayırmak ve özel ilgi göstererek, hastalığın seyrini takip etmek gerekir.
5- En azından günde bir kere kuşun içme suyunu değiştirmelidir ve her gün su kapları Temizlenmelidir.
6- Kuşların yemlerini günlük değiştirmeli ve yem artıkları yem kabından üflenerek yemin sadeleşmesi sağlanmalıdır. Ayrıca bazı kuşlar diğer cinslere göre daha fazla yerler, bu hususa da dikkat edilmelidir.
7- Yem kapları en az haftada bir yıkanmalıdır.
8- Kuşlar en azından haftada iki kez sebze ve meyveye ihtiyaç duyarlar . Mevsimine göre marul, ıspanak, pazı, semizotu, kıvırcık gibi yeşil sebzeler ile elma, ve portakal gibi meyveler kuşlar için idealdir.( Marul, kıvırcık ve elma fazla verilmemelidir, bu besinler diyet besinidir.)
9- Kuşların uçabilecekleri geniş ortamlarda daha mutlu ve sağlıklı olacakları unutulmamalıdır.
10- Su ve yem kapları kolayca kirlenmeyecek cinsinden olmalıdır.
11- Yem kapları , kuşun yuva yapmaya niyetlenmeyecek kadar küçük olmalıdır.
12- Kuşlar için oyuncaklar mutlak gerekli olmasalar da kafeste bulunmaları onları memnun

Bir kuşun genel görünümü ve kuş satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Evimizde kanarya beslemeye karar verdiğimiz zaman ilk sorunumuz sağlıklı ve istediğimiz cinste kanaryayı nasıl alacağız konusu olacaktır. Alacağımız kuşta aşağıdaki temel özellikler bulunmalıdır.
Sağlıklı oluş
Güzel görünüm, renk
Güzel ötüş
Üretime elverişli olması

Kuş dış görünüm olarak sağlıklı, parlak tüylü ve hareketli olmalıdır. Tüylerini kabartmış, kamış üzerinde düşkün bir vaziyette hareketsiz duran kuşların sağlık sorunu olabilir, dikkat edilmelidir. Hareketleri canlı, seri olmalı, yem yemesi su içmesinde kanat çırpışlarında anormal bir durum gözlenmemelidir. Gözler sağlıklı bir kuşun en önemli belirtisidir. Gözleri canlı bakmalı ve ışığa karşı duyarlı olmalıdır. Sağlıklı kanarya çevresinde olup bitenlere karşı duyarlıdır, kafesinde sürekli hareketlidir, ötücüdür ve yeme isteklidir. Kuşu elimize alıp da karın tüylerini üflediğimiz zaman karın derisinin rengi sarımtırak olmalıdır,göğüs,kanat altları,diğer kısımlarının derisi aynı renkte olmalıdır. Kanarya hastaysa kafeste hareketsizdir, kafesin bir köşesinde tüylerini kabartarak öylece uyuklar, hareketlerimize karşı duyarsızdır,ötüşe isteksizdir, karnının derisi incelendiğinde renginin koyu kırmızı, mor, vişne renginde ve şişkin olduğu görülür. Bu hallerdeki kanaryayı almaktan kesinlikle kaçınmalıyız.

Kanatları kontrol edilerek kırık, eksik tüy ve tüy dökülmesi gibi rahatsızlıklara dikkat edilmeli ve kanat altında yaşayan asalak hayvanlara ( bit vs.) ait bir belirti, kızarıklık olmamalıdır.

Kuşun dışkısı gözlenmeli, (tecrübe ile elde edilebilecek bir konu olmasına rağmen) çok sulu, çok katı, koyu renkli dışkılarda sağlıksız bir kuşun işareti olabilir.

Kanaryanın yaşını anlamak için ayaklarına bakmamız gerekir. Genç kanaryaların ayakları ince yapılıdır, pürüzsüz, kabuksuz ve parlaktır, arka parmakları kısadır. Kanarya yaşlandıkça ayakları kalınlaşır,arka parmakları uzar,kaba bir görünüm alır, pullanır ve parlaklığını yitirir. Kuşun kamış tutuşunda bir anormallik gözlenmemeli, kuşun bir ayağını içeri çekerek tünemiş olması ayağında bir rahatsızlık olduğunun işareti olabilir. Ayağında gözle görülebilecek tortular, beyazlaşmış yada fazla katmanlar, ayağın durumuna göre nispeten incelmeler de kuşun ayağında bir sorun olabileceğinin işaretidir.

Kanaryanın cinsini anlamak için yine karın tüylerini üflememiz gerekir. Erkek kanaryanın uzvu daha sivrice ve aşağıya doğru sarkıktır. Çiftleşme zamanında daha da sivrilir ve aşağıya sarkar. Dişi kanaryanın uzvu ise yuvarlakça ve vücudu istikametinde düz devam eder, çiftleşme zamanında şişme görülür. Eğer alacağınız kuş 10 aylıktan küçük ise cinsini anlamanız oldukça zorlaşacaktır.anlamanız için kuşun hareketlerini takip etmeniz gerekmektedir. Kanaryayı sonbahar ve kış ayları olan Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında almak daha isabetli olacaktır çünkü bu aylarda kuş tüy dökümünden çıkmış ,normal ötüşüne başlamış, sağlığına kavuşmuştur. Diğer aylar tüy dökümü ve kuşların kızgın olduğu çiftleşme mevsimidir. Bu dönemlerde kuş hakkında yanlış izlenimler edinebilirsiniz. Doğum tarihi ve aile soy kütüğünün öğrenmeniz iyi olacaktır.

Kuşun çok yağlı olması, tüm canlılarda olduğu gibi, bir sağlık değil hastalık ifadesidir.


(ç)alıntıdır.. Smile
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 11-24-2024, 12:12 PM