İşkence Aletleri Ve Nasıl Kullanıldıkları..
|
03-01-2009, Saat: 11:00 AM <
Tarihin karanlık sayfaları
Kızgın kerpetenler çivili sandalyeler büyük huniler parmakları sıkıştıran mengeneler ölüm askıları... Tüm bunlar 20. yüzyılda siyasi muhaliflerini susturmak ve sindirmek için totaliter rejimlerin kullandığı zindan aksesuarları değil. Bu işkence aletleri bir dönem Katolik Kilisesi'nin vazgeçilmez yardımcılarıydı ve engizisyon mahkemelerinin utanç dolu sayfasını oluşturuyordu. 1633 yılının 22 Haziran günü Roma tarihinin en önemli günlerinden birine tanık oluyordu. Engizisyon mahkemesinde yargılanan Galileo Galilei'nin son sözleri merakla bekleniyordu. Ünlü bilgin acaba düşüncelerinde direnecek miydi yoksa "itiraf" mı edecekti? Yüzlerce izleyici ve jüri sıralarını dolduran onlarca din adamının ortasında kendisini tarihle hesaplaşmak üzere bir av gibi hisseden Galilei'nin ağzından şu sözler döküldü: "Ben 'Güneş evrenin merkezindedir' dediğim için yargılanıyorum ve bu tür aykırı görüşleri nefretle kınıyorum lanetliyorum. Aynı zamanda Kutsal Katolik Kilisesi'ne yapılan tüm yanlışları da..." 69 yaşındaki bilim adamı kendisi gibi Güneş'i merkez kabul eden görüşü savunanlardan Giordano Bruno'nun kazığa bağlanıp yakılmasından sonra pek kahramanca davranamamıştı. Ama yine de bugün engizisyon denince akla "Galileo Gallilei'nin duruşması" geliyor. Nitekim 2000 yılında papa binyıl kutlamalarını fırsat bilerek başta büyük bilim adamları olmak üzere bir zamanlar din adına gerçekleştirilen bu uygulamalardan dolayı özür diledi. |
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|
Konu ile Alakalı Benzer Konular | |||||
Konular | Yazar | Yorumlar | Okunma | Son Yorum | |
Elektrik Kesildiği Halde Telefonlar Nasıl Çalışır!! | soyle | 2 | 567 |
04-14-2022, Saat: 03:45 PM Son Yorum: wildfang |
|
nasıl ölecegini ögrenmek istermisin? | soyle | 9 | 2,816 |
04-14-2022, Saat: 06:32 AM Son Yorum: wildfang |
|
kav kibritleri nasıl kurtuldu? | soyle | 1 | 445 |
04-07-2022, Saat: 10:25 PM Son Yorum: wildfang |