:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bebeklerde Tedavi Gerektirmeyen Cilt Problemleri
MaSaL
#1
Bebeklerde, enfeksiyonlara karşı koruyacak sistem tam oluşmadığından cilt bakımı çok önemlidir. Onların cildi yetişkinlerinkinden farklı özellikler taşır ve çok hassastır. Ciltlerinde oluşabilecek tahriş onların enfeksiyona yakalanma riskini artırır.




Bebeğin doğumundan itibaren cildinde bir çok değişim meydana gelir. Cildi ortama uyum sağlar, kendini yeniler ve rengi zamanla düzene girer. Bu değişim sürecinde bebeklerin o yumuşacık cildine iyi bakılmaz ise, savunmasız olan cildi kendini koruyamadığından bir çok hastalığa da davetiye çıkarır.

Bebeklerin ilk aylarda cildinde zamanla kendiliğinden kaybolacak ve hiç tedavi gerektirmeyecek bazı problemler ortaya çıkabilir. Bunlar her bebekte görülebilen rahatsızlıklardır ve bir kaç ay içinde tamamen kaybolurlar. Bebekten bebeğe farklılık gösteren, değişimin ve büyümenin bir parçası olan bu problemler bebeğe rahatsızlık veriyorsa ve uzun zamandır devam ediyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Tüm bebeklerde en yaygın görülen cilt problemi soyulmadır. İlk günler içinde, doğduğunda cildinin üzerindeki mumsu koruyucu madde zamanla yıkandıkça kaybolacaktır. Sonra da soyulma görülebilir. Bu zaman içinde bebeğin banyosunda yumuşak ürünler kullanmak ve cildini tahriş etmeyecek pamuklu giysiler giydirilmelidir. Cildi nemlendirilmeli ve kalitesinden emin olduğunuz ürünler kullanılmalıdır.

Bebeklerde yine çok sık rastlanan problemlerden biri cilt kuruluğudur. Kışın havaların soğuk olması ve ısıtıcıların havayı kurutması, yazın da güneşin neden olduğu kuruluk onların hassas cildini etkiler. Sık banyo yapması ve sonrasında nemlendirici kullanmaması cildinin çatlamasına neden olur. Dolayısıyla, iyi bir nemlendirici mutlaka tüm vücuduna kullanılmalıdır. Bol su ve sıvı gıda alması sağlanmalıdır. Kuruluk giderilmez ise; kaşıntı, cilt yaraları, çatlama ve egzama gibi tedavi gerektiren cilt problemlerine neden olabilir. Ayrıca bu ciddi problemlerin oluşması, bebeğin sağlığını etkileyecek enfeksiyonlara da davetiye çıkarmak demektir.

Yine çoğu bebeğin başında oluşan kabuklanma, yani "konak" dediğimiz problem zamanla kendiliğinden geçer. Bebeklerin saçlı derisinde ortaya çıkan bu yağlı kabuklar, bir tür egzamadır ve bebekte kaşıntı veya acıya neden olmaz. Bebeğin hassas ciltlere uygun şampuanla yıkanması, yıkanırken de yumuşak uçlu saç fırçası ile saçlarının yavaş yavaş taranması konakların temizlenmesini sağlar. İyi bir bakım konak probleminin tedaviye gerek kalmadan kaybolmasını sağlayacaktır. Bu süreç içinde bebeğin baş bölgesine dikkat edilmeli, hergün banyodan önce bebe yağı ile masaj yapılarak konakların yumuşatılması, sonra da tarayarak yıkanması yeterli olacaktır.

Her bebekte farklı seyreden değişik tipte döküntüler de görülmektedir. Bunlar da kısa süre içinde kendiliğinden kaybolarak geçerler. Bu döküntülerden bir tanesi bazen sarı bazen de beyaz olan, bebeğin yüzünde çıkan noktacıklardır. Bu minik noktacıklar, cilt gözeneklerinin tıkanması sonucu oluşur ve bebeğin cildi dış ortama alışınca yok olurlar. Bu noktacıklarla oynanmamalı, sıkılmamalı ve patlatmaya çalışılmamalıdır. Bir de sıcak döküntüsü vardır. Vücudun kapalı yerlerinde görülen, küçük kırmızı renkli sivilce görünümündeki kabartılardır. Genelde bebeğin aşırı terlemesi sonucunda ortaya çıktıkları için, sıcak ortamlarda bulundurmamak ve çok giydirmemek gerekmektedir. Emmeden kaynaklanan dudak kenarındaki kabartılı döküntüler de zamanla kendiliğinden geçer. Ayrıca, bebeğin ağız çevresinde ve yanaklarında görülen, genellikle salyanın neden olduğu döküntüler ise bu bölgelerin sürekli ıslak kalması ile oluşur. Ağız bölgesi yumuşak bezler ile tampon yaparak silinmeli ve nemlendici uygulanmalıdır.

Bebeklerde sıkça karşılaşılan pişik de tedavi gerektirmeyen bir cilt problemidir ama önlemi alınmadığında, bebek için sağlıklı ürünlerle bakımı yapılmadığında ciddi boyutlara ulaşabilir. Çatlama, tahriş, yanma, yayılmış kızarıklık ve hatta ciltte kanama varsa doktora derhal başvurulmalıdır.

Bunların haricinde, bu küçük cilt problemlerinin daha sorunlu hale gelmemesi için; bebeğin bulunduğu ortam hijyenik olmalı, sık sık havalandırılmalı, çevresinde sigara içilmemeli ve en önemlisi de bebeğin cildinde oluşan bu tip problemlerde, uçuklu bir kişinin asla onu öpmemesi ya da dokunamasıdır. Bebeğin savunmasız cildi, uçuk mikrobu ile başedemeyecek kadar zayiftır ve onun hayatını söndürecek kadar güçlüdür.

alıntı
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hamilelikte uyku problemleri sıla 0 548 02-16-2016, Saat: 04:14 PM
Son Yorum: sıla
  Bebek Bunalımı Belirtlileri, Bebeklerde Huysuzluk Nedenleri, Bebek Sağlığı MaSaL 0 484 06-13-2011, Saat: 03:28 PM
Son Yorum: MaSaL
  Bebeklerde demir eksikliğine dikkat Hasretiim 0 417 02-03-2011, Saat: 10:49 PM
Son Yorum: Hasretiim
  Çocuklarda ve Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Hasretiim 0 369 02-03-2011, Saat: 09:42 PM
Son Yorum: Hasretiim
  Bebeklerde Tedavi Gerektiren Cilt Problemleri MaSaL 0 329 01-20-2011, Saat: 11:14 AM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 11-22-2024, 07:30 AM