‘Xenicibis xympithecus’ bilimsel adı verilen kuş, bundan yaklaşık 10.000 yıl önce Jamaika’da yaşamış. Uçma özelliğine sahip olmayan, tavuk büyüklüğündeki hayvan, uzun boynu ve bacaklarıyla aynak kuşlarını andırıyor.
Fakat bu fosil canlı, benzerleri gibi narin kanatlar yerine iki beyzbol sopasını andıran kalın ve eğimli el kemiklerine sahip. Söz konusu yapı o kadar sıradışı ki araştırmacılar fosili ilk bulduklarında bunun bir hastalık sonucu oluşmuş olabileceğini düşünmüşler. Sonrasında, bu kuşların uçma kabiliyeti olmamasına karşın bu tip güçlü ve uzun kollar ile diğer türlerden daha geniş göğüs kemiğine sahip olmasını kanatların bir şekilde işlevselliğini koruduğu şeklinde yorumlamışlar.
Bu güçlü görünüşlü kemikleri inceleyen ekip, üzerlerinde dövüş sonunda meydana gelenlere benzeyen hasar izleri ile kırıklar tespit etmiş. Araştırmacılar bu fosil kuşların yaşadıklara yere oldukça bağlı olmaları nedeniyle sahip olduğu silah-kolları kendi bölgelerini savunma ile eş seçme sırasında diğer türdeşlerine ve kendilerini avlamay niyetlenen avcılara karşı kullandıklarını düşünüyorlar.
Araştırma ekibini yöneten Nicholas Longrich, modern ve yakın dönem hayvanlarında bu tip bir oluşuma daha önce rastlanmadığını belirtiyor ve bunun bir kuşta gördüğü en özelleşmiş ve etkili silah olduğunu ekliyor.
Bugün aynak kuşlarında bu tip bir kol yapısı görülmese de dövüş sırasında gagalarını kullanmalarının ardından hasımlarına kanat darbeleri indirdikleri biliniyor.