İnsanın, soğuk havaya uyum yeteneğinin sınırlı olduğunu belirten uzmanlara göre, sağ kalmak için vücut sıcaklığının 24 ile 40.5 derece gibi dar bir aralıkta bulunması gerekiyor. Soğuğa maruz kalındığında ise kas kasılması zayıflayıyor, sinir iletim hızı azalıyor ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.
Soğuğa maruz kalındığında vücut iki ayrı bölümden oluşmuş gibi davranır. Kalp, akciğer, karaciğer ve diğer iç organlardan oluşan çekirdek bölümü ve cilt, kaslar, kollar ve bacaklardan oluşan kabuk bölümü. Soğuğa maruz kalındığında kas kasılması zayıflar, yavaşlar ve sinir iletim hızı azalır. Bu değişiklikler ise hem sportif performansın bozulmasına hem de ciddi sorunlara denen olur
VÜCUT SICAKLIÄžINA DİKKAT
Vücut sıcaklığı 37-35,6 derece olduğunda titreme, karmaşık hareketleri gerçekleştirmede güçlük yaşanır. Vücut sıcaklığı 35-32,8 derece olduğunda yine titreme, konuşma bozukluğu, hafıza kaybı olur.
Vücut ısısı 29,8-27 derece olduğunda ise koma hali gelişir ve refleks kaybı, kalpte atrial fibrilasyon gibi sorunlar oluşur. Vücut sıcaklığı 25,6 derecenin altına indiğinde akciğer ödemi, kalpte ventriküler fibrilasyon ve ölüm gerçekleşebilir.
SOÄžUK HAVADA DİKKAT EDİLECEK HUSULAR
Düzenli ve sık aralıklarla tüketilen besleyiciliği yüksek ana ve ara öğünler glikojen ve yağ depolarını koruyarak ısı üretimine yakıt sağlar. Isı kaybını azaltmak içen ince giyeceklerin çok katmanlı olarak üst üste giyilmesi gerek.
Islanınca ısı yalıtma özelliğini yitirmeyen yün, yün sentetik karışımlar ve polipropilen gibi materyaller uygun olur. Pamuklu giyeceklerin ıslanınca ısı yalıtma özelliğini yitirdiği unutulmamalı, rüzgardan korunmak için de rüzgar geçirmeyen pantolon ve büzülebilir kapüşonlu bir üst giyilmeli. Özellikle yüz, kulaklar, eller ve ayak parmakları kayak tipi bere, eldiven ve dışta yün içte polipropilen çift çorapla korunmalı.
Soğuğa maruz kalındığında vücut iki ayrı bölümden oluşmuş gibi davranır. Kalp, akciğer, karaciğer ve diğer iç organlardan oluşan çekirdek bölümü ve cilt, kaslar, kollar ve bacaklardan oluşan kabuk bölümü. Soğuğa maruz kalındığında kas kasılması zayıflar, yavaşlar ve sinir iletim hızı azalır. Bu değişiklikler ise hem sportif performansın bozulmasına hem de ciddi sorunlara denen olur
VÜCUT SICAKLIÄžINA DİKKAT
Vücut sıcaklığı 37-35,6 derece olduğunda titreme, karmaşık hareketleri gerçekleştirmede güçlük yaşanır. Vücut sıcaklığı 35-32,8 derece olduğunda yine titreme, konuşma bozukluğu, hafıza kaybı olur.
Vücut ısısı 29,8-27 derece olduğunda ise koma hali gelişir ve refleks kaybı, kalpte atrial fibrilasyon gibi sorunlar oluşur. Vücut sıcaklığı 25,6 derecenin altına indiğinde akciğer ödemi, kalpte ventriküler fibrilasyon ve ölüm gerçekleşebilir.
SOÄžUK HAVADA DİKKAT EDİLECEK HUSULAR
Düzenli ve sık aralıklarla tüketilen besleyiciliği yüksek ana ve ara öğünler glikojen ve yağ depolarını koruyarak ısı üretimine yakıt sağlar. Isı kaybını azaltmak içen ince giyeceklerin çok katmanlı olarak üst üste giyilmesi gerek.
Islanınca ısı yalıtma özelliğini yitirmeyen yün, yün sentetik karışımlar ve polipropilen gibi materyaller uygun olur. Pamuklu giyeceklerin ıslanınca ısı yalıtma özelliğini yitirdiği unutulmamalı, rüzgardan korunmak için de rüzgar geçirmeyen pantolon ve büzülebilir kapüşonlu bir üst giyilmeli. Özellikle yüz, kulaklar, eller ve ayak parmakları kayak tipi bere, eldiven ve dışta yün içte polipropilen çift çorapla korunmalı.