Halen bekar olup evlenmeyi düşünen kadınlardan; evleneceği erkeğin işinin olmasının önemli olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 95’e kadar çıkarken, bekar erkeklerin yüzde 59’u evleneceği kadında güzellik arıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, kadınların da erkeklerin de yüzde 90’ı karşı tarafın kendisine aşık olmasının önemli olduğunu belirtiyor.
Aile yapılarının benzer olmasının önemli olduğunu düşünen kadınların oranı yüzde 87 olurken, bu oran erkeklerde yüzde 80’de.
Erkeğin ilk kez evlenecek olması kadınların yüzde 79’u tarafından önemli görülürken, erkekler bu konuda daha muhafazakar görünüyor ve burada oran yüzde 86’ya çıkıyor.
ERKEK GÜZELLİK ARIYOR
Erkeklerin yüzde 59’u evlenecekleri kadının güzel olmasını isterken, kadınların yüzde 44’ü yakışıklılığa bakıyor. Kadınların yüzde 43’ü erkeğin kendinden yüksek eğitimli olması şartını ararken, erkeklerde bu oran sadece yüzde 17’de kalıyor.
BAŞLIK PARASI HALA VAR
TÜİK verileri, Türkiye’de yıllardır “bitti bitiyor” denilen başlık parası uygulamasının hala devam ettiğini ortaya koyuyor. Nitekim Türkiye genelinde evlenirken başlık parası verme oranı yüzde 17’ye kadar çıkıyor. Kırsal kesimde bu oran yüzde 24’ü bulurken, kentlerde yüzde 13 olarak hesaplanıyor.
Bunun yanında başlık parası, en çok yaşlıların evlenmesinde gündeme geliyor. 65 yaş üzerinde başlık parası ödenme oranı yüzde 29’a yükselirken, 18-24 yaş arasında yüzde 10’a kadar iniyor.
TÜRKİYE’NİN BEŞTE BİRİ AKRABA EVLİLİÄžİ YAPIYOR
Verilere göre, Türkiye genelinde 18 yaş üstünde, evli bireyler içinde akraba evliliği yapanların oranı da yüzde 21’e yaklaşıyor. Akraba evliliği oranı Güneydoğu’da yüzde 40’lara fırlarken, Batı Marmara’da yüzde 5’in altında bulunuyor.
TÖRENSİZ EVLİLİK YOK
Türkiye’de evlenenlerin yüzde 86’sı düğün yaptığını belirtirken, tören yapmayanların oranı sadece yüzde 2. Evlenenlerin yüzde 83’ü söz kesme veya kız isteme, yüzde 81’i kına gecesi yaparken, evlenenlerin dörtte üçü nişan töreni, yüzde 72’si dini nikah, yüzde 71’i de resmi nikah töreni gerçekleştirdi.
GÖRÜCÜ USULÜ VE AİLE ONAYI YAYGIN
Evlilikte. görücü usulu ve aile onayının hala baskın olduğu görülüyor.
Nitekim erkeklerin yüzde 32’si, kadınların ise yüzde 28’i görücü usulu ve kendi kararıyla, erkeklerin yüzde 25’i, kadınların yüzde 32’si ise görücü usulü ailesinin kararıyla evleniyor.
Kendi seçimi ve ailesinin onayıyla evlenen erkeklerin oranı yüzde 35 olarak ölçülürken, kadınlarda bu oran yüzde 17’de kalıyor.
Ailesinin karşı çıkmasına rağmen erkeklerin yüzde 6,3’ü, kadınların ise yüzde 6,7’si evlenirken, erkeklerin yüzde 1,8’i kadınların yüzde 1,5’i kendi kararı ve ailesinin bilgisi dışında evlenmiş durumda.
HEM RESMİ HEM DİNİ NİKAH BASKIN
Evliliklerin yüzde 86’sında hem resmi hem de dini nikah yapılırken, yalnız resmi nikahı olanların oranı yüzde 10’un altında kalıyor. Sadece dini nikahı olanlar yüzde 4 olarak hesaplanırken, nikahı olmayanların oranı yüzde 1’in altında bulunuyor.
TÜRKİYE’DE AÄžIRLIKLI EVLENME YAŞI 18-24
Bu arada, Türkiye’de yapılan her 100 evliliğin 59’u 18-24 yaş arasında gerçekleşiyor. Bu oran İstanbul’da 61’e çıkarken, İzmir’de 52’ye kadar geriliyor. Evlenenlerin yüzde 96’sı ilk defa, yüzde 4’ü ikinci defa yüzde 0,3’ü ise 3 kez ya da daha fazla evlenenlerden oluşuyor.
______________________________________________________________