Mısır'da 12 yaşındaki bir kızın ölmesi üzerine İslam'da kadın sünneti tartışmaları başladı
04.07.2007 19:51
Mısır'daki en yüksek dini makam olan Müftülüğe bağlı olan Diyanet İşleri Yüksek Komisyonu, olumsuz fiziksel ve psikolojik etkileri yüzünden kadın sünnetinin İslam'da tamamen yasak olduğunu açıkladı.
Resmi Mena ajansındaki habere göre, Mısır Müftüsü Şeyh Ali Goma'ya bağlı Diyanet İşleri Yüksek Komisyonu tarafından yayımlanan bildiride, "Kadınların ruhunda ve bedenindeki sayısız olumsuz etkileri yüzünden kadın sünneti İslam dininde tamamen yasaklanmıştır. Geçerli bir nedeni ya da gerekliliği olmaksızın kadının bedeninden bir parçanın çıkarılması yoluyla uygulanan kadın sünneti İslam tarafından yasaklanmıştır" denildi.
Bildiride, ulemanın meseleyi uzman doktorlara danıştığı ve doktorların da bu uygulamanın zararlı olduğu konusunda görüş bildirdiği ve dolayısıyla da kadın sünnetinin yasak olduğu konusundaki ortak görüşün açıkça bildirilmesinde yarar görüldüğü ifade edildi.
Kadın sünnetiyle erkek sünneti arasındaki farkın da belirtildiği bildiride, kadın sünnetinin toplumsal bir adet olduğuna dikkat çekildi.
Yüksek Komisyonun bu görüşü, Mısır Sağlık Bakanı Hatim El Gabali'nin kadın sünnetinin tamamen yasaklanması kararının ardından açıkladığına dikkat çekiliyor.
Mısır'da 12 yaşındaki Bedur Ahmed Şakir adındaki kız çocuğu, kısa bir süre önce kadın sünneti operasyonu sırasında ölmüştü. Mısır'da kadın sünneti uygulamasının firavunlar dönemine kadar uzandığı belirtiliyor. 2000'de yapılan bir çalışma, kadın sünnetinin Hristiyan ve Müslüman Mısırlı kadınların yüzde 97'sinde uygulandığını ortaya koymuştu.
Kaynak ( AA )