Okul çağı çocuklar büyüme ve gelişme döneminde olduklarından
 günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları besinlerin dengesi büyük bir önem taşıyor.
 
Fast food
 tuz ve abur cuburu azaltın
Okul çağı çocuklar büyüme ve gelişme döneminde olduklarından
  günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları  besinlerin dengesi büyük bir önem taşıyor. Çocukluk çağındaki beslenme  yetersizliği ve dengesizliği ise çeşitli sağlık sorunlarına yol  açabiliyor.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak çocuklara evde ve okulda iyi bir beslenme planı yapılmasının önemine değinirken tuz alımı ve fast food tarzı beslenmenin kısıtlanmasını abur cubur tüketilmesinin azaltılmasını öneriyor.
Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için bütün yiyecek gruplarından
 belirli miktarlarda yemesi gerekiyor. Günlük beslenme piramidinin şöyle dengelenmesinde yarar var:
- Günlük enerji ihtiyacının yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan
- Yüzde 15-20’si proteinlerden
- Yüzde 30’u ise yağlardan (yemeklere ilave edilen yağların eşit miktarlarda karıştırılmış olarak zeytinyağı soya ve mısırözü gibi bitkisel yağlardan oluşturulması gerekiyor)
Çocuklarda Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri çocuklarda göz ve beyin gelişimini
 bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve kalp-damar hastalıkları riskinin azalmasını sağlıyor. Bunun için çocukların lahana brokoli karnabahar semizotu ve tüm yeşil yapraklı sebzelerle
 balık ceviz fındık  badem gibi yiyecekleri diğer besinlerle birlikte düzenli tüketmeleri  gerekiyor. Anneler çocuklarının günde ne kadar kalori tüketmeleri  gerektiğini merak ediyor. Şengül Sangu Talak çocukların harcadıkları günlük enerji miktarlarının fiziksel aktivitelerine göre değişeceğini söylüyor.
Günlük kalori miktarları şöyle değişiyor:
- Dört-altı yaş grubu çocuklarda ortalama 1800 kalori kcal/gün
- 9 – 12 yaş erkek çocuklarında 2100 kcal/gün
- Kız çocuklarında ise 1700 kcal/gün
Çocuğun günlük enerji ihtiyacının
  düzgün öğünler şeklinde ve her besin grubundan belirli miktarlardan bir  arada yedirilmek koşuluyla sağlanmasının mümkün olduğuna değinen Şengül  Sangu Talak şunları söylüyor:
“Tek tip gıda alımı zararlıdır. Günde bir yumurta
 bir-iki kibrit kutusu kadar peynir
 iki-üç köfte
 500 mililitre süt veya yoğurt
 iki porsiyon sebze
 iki-üç porsiyon meyve
 10–12 porsiyon ekmek veya grubundan (1 porsiyon ekmek yerine
 iki yemek kaşığı pilav
 makarna
 bulgur yenilebilir. Bir kase çorba
 bir dilim börek tüketilebilir) gıdaların alınması sayesinde
 günlük öğünde tüketilmesi gereken besin grupları dengelenmiş oluyor.”
KAHVALTIYI ATLAMAK
 ABUR CUBURU SEVDİRİYOR
Anneler okul döneminde çocuklarının beslenmesi konusunda
  evde kurdukları düzen ve okul kantinlerindeki sağlıksız gıdaların  tüketilmesi sorunu arasında sıkışıp kalıyor. Şengül Sangu Talak
 okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmeleri konusunda şu önerilerde bulunuyor:
 Okul kantinlerinde satılan cips şekerleme çikolata bisküvi poğaça kek gibi gıdaların esas yemek yerine ve çok miktarlarda yenilmesini engelleyin.
 Bu nedenle çocuğunuza verdiğiniz cep harçlığını bu yanlış seçimlerden bolca yapmasına engel olacak şekilde ayarlayın.
 Beslenmesinde
 meyve
 ayran
 süt
 kuru üzüm
 kuru kayısı
 fındık
 ceviz gibi yararlı
 vitamin protein ve kalsiyum içeriği yüksek yiyecekler bulundurun.
 Kahvaltı
 bu yaş grubu için günün en önemli öğünüdür. Uzun süren açlıktan sonra enerji ihtiyacının karşılanmasında
  vücut için gerekli besin öğelerinin günün ilk saatlerinde vücudun en  fazla ihtiyaç duyduğu dönemde vücuda dengeli bir şekilde alınmasında
 kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde
 böylece dikkatin derse yoğunlaşmasında
 güne daha dinamik başlamalarının sağlanmasında etkili olduğundan kahvaltının yapılmasına çocuklarınızı özendirin.
 Tüm bunlardan dolayı; çocuğun enerji deposunu dolduracak
 proteinden zengin gıdaları tercih edin.
 Sürülebilen çikolata bal reçel gibi tatlılar yerine kan yapıcı ve kemik gelişimi için kalsiyum içeren pekmeze kahvaltıda yer verin.
 Genellikle hafta sonu tüketilen yumurta sayıca gerektiğinden az yenir. Oysa yumurta yüzde yüz emilebilen en kaliteli protein kaynağıdır ve kan yapıcıdır. Yanında çay içilmesi demir emilimini engeller ayrıca çok fazla kaynatılması da besin değerini düşürür.
 Kahvaltılara az miktarda ilave edilen domates salatalık maydanoz gibi vitamin ve posa içeren sebzeler iştah açıcı ve barsak çalıştırıcıdır. Kahvaltıda sadece ve sürekli mısır gevreği+süt alımı belki pratiktir ama sakıncalıdır.
 Okulda verilen alternatifler sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik olarak seçilmelidir. Okul kantinlerinde taze meyve satılabilir
  dengeli hazırlanmış sossuz sandviçler verilebilir. Ayrıca okulda  hazırlanan alternatiflerin hazırlama koşullarının hijyenik olması bu çağ  çocukların sağlığı için ayrı önem taşımaktadır.
KAHVALTI ALTERNATİFLERİ
Birinci alternatif:
Mısır veya yulaf gevreği kuru üzüm veya 2-3 kuru kayısı
 6-8 adet fındık kırığı veya 2 ceviz
1 kivi veya 1/2 muz süt veya yoğurt.
İkinci alternatif:
1–2 dilim ekmek
 1 tatlı kaşığı pekmez veya bal
 1 yumurta
 1bardak taze meyve suyu
Üçüncü alternatif:
Kaşarlı tost
 5 adet zeytin
 1 bardak süt
 domates
Dördüncü alternatif:
Omlet
 bir bardak taze meyve suyu
 1-2 dilim ekmek
 1 tatlı kaşığı pekmez veya reçel veya marmelat
Beşinci alternatif:
1 Su bardağı süt
 1 muz
 cevizli meyveli kek
ARA ÖÄžÜN ALTERNATİFLERİ
1. 1 elma +5 bisküvi
2. Meyve suyu +poğaça
3. Süt + kek
4. Kuru kayısı+1 avuç fındık
5. 1 meyve+ ceviz
	
		
	
 günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları besinlerin dengesi büyük bir önem taşıyor.
Fast food
 tuz ve abur cuburu azaltınOkul çağı çocuklar büyüme ve gelişme döneminde olduklarından
  günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları  besinlerin dengesi büyük bir önem taşıyor. Çocukluk çağındaki beslenme  yetersizliği ve dengesizliği ise çeşitli sağlık sorunlarına yol  açabiliyor.Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak çocuklara evde ve okulda iyi bir beslenme planı yapılmasının önemine değinirken tuz alımı ve fast food tarzı beslenmenin kısıtlanmasını abur cubur tüketilmesinin azaltılmasını öneriyor.
Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için bütün yiyecek gruplarından
 belirli miktarlarda yemesi gerekiyor. Günlük beslenme piramidinin şöyle dengelenmesinde yarar var:- Günlük enerji ihtiyacının yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan
- Yüzde 15-20’si proteinlerden
- Yüzde 30’u ise yağlardan (yemeklere ilave edilen yağların eşit miktarlarda karıştırılmış olarak zeytinyağı soya ve mısırözü gibi bitkisel yağlardan oluşturulması gerekiyor)
Çocuklarda Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri çocuklarda göz ve beyin gelişimini
 bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve kalp-damar hastalıkları riskinin azalmasını sağlıyor. Bunun için çocukların lahana brokoli karnabahar semizotu ve tüm yeşil yapraklı sebzelerle
 balık ceviz fındık  badem gibi yiyecekleri diğer besinlerle birlikte düzenli tüketmeleri  gerekiyor. Anneler çocuklarının günde ne kadar kalori tüketmeleri  gerektiğini merak ediyor. Şengül Sangu Talak çocukların harcadıkları günlük enerji miktarlarının fiziksel aktivitelerine göre değişeceğini söylüyor.Günlük kalori miktarları şöyle değişiyor:
- Dört-altı yaş grubu çocuklarda ortalama 1800 kalori kcal/gün
- 9 – 12 yaş erkek çocuklarında 2100 kcal/gün
- Kız çocuklarında ise 1700 kcal/gün
Çocuğun günlük enerji ihtiyacının
  düzgün öğünler şeklinde ve her besin grubundan belirli miktarlardan bir  arada yedirilmek koşuluyla sağlanmasının mümkün olduğuna değinen Şengül  Sangu Talak şunları söylüyor:“Tek tip gıda alımı zararlıdır. Günde bir yumurta
 bir-iki kibrit kutusu kadar peynir
 iki-üç köfte
 500 mililitre süt veya yoğurt
 iki porsiyon sebze
 iki-üç porsiyon meyve
 10–12 porsiyon ekmek veya grubundan (1 porsiyon ekmek yerine
 iki yemek kaşığı pilav
 makarna
 bulgur yenilebilir. Bir kase çorba
 bir dilim börek tüketilebilir) gıdaların alınması sayesinde
 günlük öğünde tüketilmesi gereken besin grupları dengelenmiş oluyor.”KAHVALTIYI ATLAMAK
 ABUR CUBURU SEVDİRİYORAnneler okul döneminde çocuklarının beslenmesi konusunda
  evde kurdukları düzen ve okul kantinlerindeki sağlıksız gıdaların  tüketilmesi sorunu arasında sıkışıp kalıyor. Şengül Sangu Talak
 okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmeleri konusunda şu önerilerde bulunuyor: Okul kantinlerinde satılan cips şekerleme çikolata bisküvi poğaça kek gibi gıdaların esas yemek yerine ve çok miktarlarda yenilmesini engelleyin.
 Bu nedenle çocuğunuza verdiğiniz cep harçlığını bu yanlış seçimlerden bolca yapmasına engel olacak şekilde ayarlayın.
 Beslenmesinde
 meyve
 ayran
 süt
 kuru üzüm
 kuru kayısı
 fındık
 ceviz gibi yararlı
 vitamin protein ve kalsiyum içeriği yüksek yiyecekler bulundurun. Kahvaltı
 bu yaş grubu için günün en önemli öğünüdür. Uzun süren açlıktan sonra enerji ihtiyacının karşılanmasında
  vücut için gerekli besin öğelerinin günün ilk saatlerinde vücudun en  fazla ihtiyaç duyduğu dönemde vücuda dengeli bir şekilde alınmasında
 kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde
 böylece dikkatin derse yoğunlaşmasında
 güne daha dinamik başlamalarının sağlanmasında etkili olduğundan kahvaltının yapılmasına çocuklarınızı özendirin. Tüm bunlardan dolayı; çocuğun enerji deposunu dolduracak
 proteinden zengin gıdaları tercih edin. Sürülebilen çikolata bal reçel gibi tatlılar yerine kan yapıcı ve kemik gelişimi için kalsiyum içeren pekmeze kahvaltıda yer verin.
 Genellikle hafta sonu tüketilen yumurta sayıca gerektiğinden az yenir. Oysa yumurta yüzde yüz emilebilen en kaliteli protein kaynağıdır ve kan yapıcıdır. Yanında çay içilmesi demir emilimini engeller ayrıca çok fazla kaynatılması da besin değerini düşürür.
 Kahvaltılara az miktarda ilave edilen domates salatalık maydanoz gibi vitamin ve posa içeren sebzeler iştah açıcı ve barsak çalıştırıcıdır. Kahvaltıda sadece ve sürekli mısır gevreği+süt alımı belki pratiktir ama sakıncalıdır.
 Okulda verilen alternatifler sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik olarak seçilmelidir. Okul kantinlerinde taze meyve satılabilir
  dengeli hazırlanmış sossuz sandviçler verilebilir. Ayrıca okulda  hazırlanan alternatiflerin hazırlama koşullarının hijyenik olması bu çağ  çocukların sağlığı için ayrı önem taşımaktadır.KAHVALTI ALTERNATİFLERİ
Birinci alternatif:
Mısır veya yulaf gevreği kuru üzüm veya 2-3 kuru kayısı
 6-8 adet fındık kırığı veya 2 ceviz1 kivi veya 1/2 muz süt veya yoğurt.
İkinci alternatif:
1–2 dilim ekmek
 1 tatlı kaşığı pekmez veya bal
 1 yumurta
 1bardak taze meyve suyuÜçüncü alternatif:
Kaşarlı tost
 5 adet zeytin
 1 bardak süt
 domatesDördüncü alternatif:
Omlet
 bir bardak taze meyve suyu
 1-2 dilim ekmek
 1 tatlı kaşığı pekmez veya reçel veya marmelatBeşinci alternatif:
1 Su bardağı süt
 1 muz
 cevizli meyveli kekARA ÖÄžÜN ALTERNATİFLERİ
1. 1 elma +5 bisküvi
2. Meyve suyu +poğaça
3. Süt + kek
4. Kuru kayısı+1 avuç fındık
5. 1 meyve+ ceviz