:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ŞanlI BayrağımıZ-HilaL Ve Ay NeredeN GeliyoR?
CaNaT
#1
7c562a0d62.phpef1dd1626c.jpg

Bilindiği gibi, Hıristiyan milletlerin sembolü Haç'tır. Müslüman milletlerde ise Hilal. Onun için insani yardım örgütüne Hıristiyanlarda Kızılhaç, Müslümanlarda ise Kızılay adı verilmiştir. Haç sembolünü Hıristiyanlar, Hazreti İsa ( a.s.)'nin çarmıha gerilerek haç şeklinde öldürüldüğüne inandıkları için almışlardır. Peki ya Hilal? Müslümanlarca sembol olarak kabul edildiğini biliyoruz. Ancak bunun sembolik değeri nereden gelmektedir?
Dolunay (Bedir) ayın ondördüncü gecesindeki haliyle daha parlak olmasına rağmen niçin ayın en az ışık verdiği yay şeklindeki zayıf şekil sembol alınmıştır?
İşte burada Hilal'in gücü ortaya çıkmaktadır. Çünkü Hilal, Haç gibi doğrudan şekil olarak alınsaydı Dolunay kullanmak daha uygun olurdu. Halbuki "Hilal" şekli dolayısıyla değil, ismi dolayısıyla sembol olmuştur. Bu anlamı da "ALLAH ( c.c.)" isminden almıştır.
Bilindiği gibi Arapça aslında Hilal kelimesinde; "He", "Lam", "Elif", ve yine "Lam" harfleri bulunmaktadır. Yani 1 "He", 1 "Elif" ve 2 tane "Lam" bulunmaktadır. Bu harflerin ebced hesabıyla rakam değeri de:
• "He
• "Lam"
• "Elif"
• "Lam"
• Toplam Olarak =99
ALLAH (c.c.) kelimesi de yine bir "Elif", iki "Lam" ve bir "He" ile yazılmaktadır. Bu harflerin de değeri ebced hesabıyla toplandığında yine 99 rakamını verir. Her iki kelimede harfler değişmediği için rakam değerleri de değişmez. Yani Hilal yazarken ALLAH ( c.c.) isminin harflerini kullanıyoruz.
99'da Esmaul Husna'yi temsil eder Öyleyse bu iki kelimeyi bilhassa sembolik olarak birbirinin yerine kullanmak mümkündür. O halde Bayrak üzerine ALLAH (c.c.) yazacak yerde, aynı ismin eş değerlisi olan Hilal'i koymak hem anlamlı, hem inançlarımıza daha uygundur.
Çünkü inancımıza göre, "ALLAH (c.c.)"i sembol olarak bile ifade etmek mümkün değildir. Aksi halde putperestlerin düştüğü hatayı tekrarlamış oluruz. Bu sakıncadan dolayı "ALLAH (c.c.)" in zati ve ismi tenzih edilerek, o ismin harf ve ebcedi bakımından eş değerlisi olan "Hilal" sembol yapılmıştır. Madem ki sembolik anlam taşıyacaktır o halde Hilal yazmaktansa Hilalin şeklini yapmak arasında hiç fark yoktur. Aksine sembol olarak Hilal şekli daha uygun, daha anlamlıdır. Böylece Hilal'in sembol olarak seçilmesinde şu mantık silsilesi görülmektedir:
ALLAH (c.c.) à Hilal (isim) à Hilal (şekil)
ALLAH (c.c.)'in birliği (Tevhid) inancı ve bu inancın La ilahe illallah (ALLAH
(c.c.) tan başka Tanrı yoktur) formülüyle ifade edilen manası böylece Hilal şeklinin içinde sembol olarak ifadesini bulmuştur.
Bilindiği gibi bazı İslam ülkeleri bayrağında, özellikle Suudi Arabistan doğrudan doğruya Kelime-i Tevhid'i yazarak sembole gidilmeden bayrağına koymuştur.
Ancak birtakım manaların sembol ile ifadesi, sözle ifadesinden daha derin ve anlamlıdır.
Hilal'in kucağındaki Yıldız, Hilalde olduğunun aksine doğrudan doğruya şeklinden alınmıştır. Ancak bu şekil yine Arapça "Muhammed" yazısının şeklidir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimizin ismi yazıldığı zaman Birinci "mim" in başı, "ha" harfinin dirseği, ikinci "mim" in kıvrımı ve "dal" harfinin alt ve üst kanadı olmak üzere beş tane çıkıntı meydana getirir. Ve tam bir yıldız şeklini alır. Zaten İslam'ın şartları da beş tanedir.

NOT; Ebced hesabı arapça harflerin herbirisine kendi içersinde belli bir düzen ile numara verilmesi ve buna göre, o harfler yerine sayılar kullanılarak şifreli mektup, telgıraf yazımına yarayan sistem...Konunun özü; Arap harlerinin herbirine numara verilmesine ve yazının bu numaralar ile yazılmasına dayanıyor.
Ara
Cevapla
ÇiLeK
#2
Tşkler canatt bu güzel bilgiyii paylaştıgın için..
Ara
Cevapla
GEZGİN_vbulletin3_import6899
#3
canatt öncelikle sana teşekür ederim bu bilgi için bu güzel bilgileri birbirimizle paylaşmak çok iyi ve faydalı ögrenmemiz açısından.
Ara
Cevapla
asi_ve_mai
#4
ellerine sağlık canat biliyodum bunları
ama bilmeyenler için paylaşımın süper

yüreğin dert görmesin...
Ara
Cevapla
soyle
#5
ilgincmis
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Nereden geldiğimizi unutmayalımmm.. vatan_sever 0 555 12-05-2007, Saat: 03:27 PM
Son Yorum: vatan_sever
  Türk Adı Nerden Geliyor... *TATLI BELA* 4 1,056 04-02-2007, Saat: 03:28 PM
Son Yorum: *TATLI BELA*

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi
  Tarih: 01-09-2025, 02:01 AM