MEYVE VE SEBZE AÄžIRLIKLI OLAN BESLENME EN SAÄžLIKLI BESLENME ŞEKLİ
Artan sıcaklarla birlikte bozulma riski yükselen besinler dolayısıyla gıda zehirlenmelerine dikkat. Yaz aylarında sıcaklığa ve saklanma koşullarına bağlı olarak bozulma riski en yüksek besinlerin deniz ürünleri ve tavuk mamulleri olduğunu dikkat çeken Aydın Sağlık Müdürü Vekili Dr. Faruk Aydın, en sağlıklı beslenmenin sebze ve meyve ağırlıklı beslenme şekli olduğunu söyledi.
Besin zehirlenmelerinin az gelişmiş ülkelerde daha fazla görüldüğünü belirten Faruk Aydın, besin zehirlenmelerinde yetersiz çevre koşullarının ve toplumun sosyo-kültürel yapısının düşük olmasının sebep olduğunu kaydetti. Gelişmiş ülkelerde de besin zehirlenmeleri olduğunu ifade eden Aydın, ''Gelişmiş ülkelerde besin zehirlenmelerine, artan yaşlı nüfus ve büyük oranda besi hayvancılığı ve tavukçuluk nedeniyle potansiyel rezervuarların artması neden olmaktadır. Ev dışında daha çok yemek yenmesi de zehirlenmelere neden olan faktörler arasındadır. Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamasında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerini en önemli sorun haline getirmektedir. Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtalı gıdalar, pişirilmiş fakat uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri bozulma riski en yüksek gıdalardır. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme en sağlıklı beslenme biçimidir'' dedi. Sağlık Yayıncılık
Besin zehirlenmelerinden korunmak için neler yapılması gerektiğini de açıklayan Dr. Faruk Aydın, besinlerin hazırlanma aşamasında yeteri kadar ısıtılması gerektiğini söyledi. Besinlerin pişirildikten bir saat içinde tüketilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, ''Yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca açıkta bırakılmamalıdır. Sebzeler ve meyveler tüketilmeden öne mutlaka bol su ile yıkanmalıdır. Etler iyice pişirilmelidir. Alış veriş yaparken yiyeceklerin son kullanma tarihleri dikkate alınarak satın alınmalıdır. Yiyecekler tekrar ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır. Mutfak ve kilerlerin temizliğine hassasiyet gösterilmelidir. Mevsime uygun sebze ve meyve tüketilmelidir'' şeklinde konuştu.
Alınan tüm önlemlere rağmen besin zehirlenmesi olayıyla karşı karşıya kalınması durumunda, sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten Faruk Aydın, ''Besin zehirlenmeleri bulantı, kusma ve ishal ile birlikte seyir ettiğinden vücudun enerji açığını kapatmak için şekerli besinler ve yine gereksinimi karşılamak için bol miktarda sıvı alınmalıdır. Tuzlu kraker, çorbalar, yoğurt, pirinç lapası gibi yiyecekler yeme kolaylığı açısından faydalı olabilir. Ancak ev koşullarında kaybedilen sıvı yerine konamıyorsa ve ateş yükselmişse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulası gerekir'' diyerek vatandaşları uyardı.
Artan sıcaklarla birlikte bozulma riski yükselen besinler dolayısıyla gıda zehirlenmelerine dikkat. Yaz aylarında sıcaklığa ve saklanma koşullarına bağlı olarak bozulma riski en yüksek besinlerin deniz ürünleri ve tavuk mamulleri olduğunu dikkat çeken Aydın Sağlık Müdürü Vekili Dr. Faruk Aydın, en sağlıklı beslenmenin sebze ve meyve ağırlıklı beslenme şekli olduğunu söyledi.
Besin zehirlenmelerinin az gelişmiş ülkelerde daha fazla görüldüğünü belirten Faruk Aydın, besin zehirlenmelerinde yetersiz çevre koşullarının ve toplumun sosyo-kültürel yapısının düşük olmasının sebep olduğunu kaydetti. Gelişmiş ülkelerde de besin zehirlenmeleri olduğunu ifade eden Aydın, ''Gelişmiş ülkelerde besin zehirlenmelerine, artan yaşlı nüfus ve büyük oranda besi hayvancılığı ve tavukçuluk nedeniyle potansiyel rezervuarların artması neden olmaktadır. Ev dışında daha çok yemek yenmesi de zehirlenmelere neden olan faktörler arasındadır. Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamasında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerini en önemli sorun haline getirmektedir. Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtalı gıdalar, pişirilmiş fakat uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri bozulma riski en yüksek gıdalardır. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme en sağlıklı beslenme biçimidir'' dedi. Sağlık Yayıncılık
Besin zehirlenmelerinden korunmak için neler yapılması gerektiğini de açıklayan Dr. Faruk Aydın, besinlerin hazırlanma aşamasında yeteri kadar ısıtılması gerektiğini söyledi. Besinlerin pişirildikten bir saat içinde tüketilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, ''Yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca açıkta bırakılmamalıdır. Sebzeler ve meyveler tüketilmeden öne mutlaka bol su ile yıkanmalıdır. Etler iyice pişirilmelidir. Alış veriş yaparken yiyeceklerin son kullanma tarihleri dikkate alınarak satın alınmalıdır. Yiyecekler tekrar ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır. Mutfak ve kilerlerin temizliğine hassasiyet gösterilmelidir. Mevsime uygun sebze ve meyve tüketilmelidir'' şeklinde konuştu.
Alınan tüm önlemlere rağmen besin zehirlenmesi olayıyla karşı karşıya kalınması durumunda, sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten Faruk Aydın, ''Besin zehirlenmeleri bulantı, kusma ve ishal ile birlikte seyir ettiğinden vücudun enerji açığını kapatmak için şekerli besinler ve yine gereksinimi karşılamak için bol miktarda sıvı alınmalıdır. Tuzlu kraker, çorbalar, yoğurt, pirinç lapası gibi yiyecekler yeme kolaylığı açısından faydalı olabilir. Ancak ev koşullarında kaybedilen sıvı yerine konamıyorsa ve ateş yükselmişse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulası gerekir'' diyerek vatandaşları uyardı.