:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tedavisi Olmayan Bu Hastaliğa Dikkat!!!
Gozde_5590
#1
:amp: Küçük bebeğini her ihtimale karşı emzirmeyerek önlem alan, arkadaşı koluna kazayla iğne batırdıktan sonra keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı ateşinden ölen hemşire gibi bu virütik hastalığın kurbanları ile ilgili haberler tehlikenin ve yaşananların boyutunu yeterince ortaya koymadığını düşünüyorum. Kene sayısında müthiş bir artış var, Ankara'nın içinden bile kene ısırığı vakalarına rastlanıyor. Panik içinde acil servislere başvuran kene tarafından ısırılmış insanlar, acil servislerde tanısı konmuş hastalarla karşılaşabiliyorPeki kene olayı tam olarak nedir?

[SIZE=4]KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

[SIZE=3]Kırım-Kongo Hemorajik Ateş (KKHA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş,cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur.Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen,bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.

[/SIZE]Keneler Nasıl Tanınır ve Nerelerde Bulunur?
Keneler otlaklar,çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekillidir.6-8 bacaklı, uçamayan,sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.

Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir.Türlere göre değişmekle beraber kenelerin,küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara(özellikle devekuşları)kadar geniş bir konakçı spektrumları mevcuttur.
[/SIZE]

[SIZE=4]Kimler Risk Altındadır?

Hastalık genellikle meslek hastalığı şeklinde karşımıza çıkar.

--Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar
--Veterinerler
--Kasaplar
--Mezbaha çalışanları
--Sağlık personeli özellikle risk gurubudur.
--Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır.
--Henüz ergin olmamış Hylomma soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza eder; ergin kene olduğunda da hayvanlardan ve insanlardan kan emerken bulaştırır.

Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür;bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir.Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün,en fazla ise 13 gün olabilmektedir.

Belirtileri Nelerdi
[/SIZE]

--Ateş
--Kırıklık
--Baş ağrısı

--Halsizlik
--Kanama pıhtılaşma mekanizmaların bozulması sonucu;

--Yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık,
--Gövde, kol ve bacaklarda morluklar

--Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür

--Ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeni ile olmaktadır.

[SIZE=4]Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tanısı Nasıl Konulur?

Kanda virüse karşı oluşan antikorların taranması tanı için en sık kullanılan yöntemdir.Bu göstergeler hastalığın başlangıcından sonra 6. günden itibaren belirlenebilir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?
Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır.Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur.

1. İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaşma önlenebilir.Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir.

2. Kenelerin yoğun olabileceği çalı,çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı,bu gibi alanlara çıplak ayak yada kısa giysiler ile gidilmemelidir.

3. Bu alanlara av yada görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri,pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları,

4. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven,önlük, gözlük, maske v.b. giymeleri gerekmektedir.

5. Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar (repellent) olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir.(Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir.)

6. Haşere kovucular hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir.

7. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır.

8. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla sağa sola oynatarak alınmalıdır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur.

9. Diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, haşere ilacı (insektisit) ile uygulamanın uygun görüldüğü durumlarda çevre ilaçlanması yapılabilinir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tedavisi Nedir?

Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastaya destek tedavisi yapılmalıdır. [/SIZE]



Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Bu ziyaretlere dikkat! Pessimist 1 422 04-10-2022, Saat: 05:13 PM
Son Yorum: wildfang
  Hazır gıdalara dikkat history 0 305 04-25-2011, Saat: 11:14 AM
Son Yorum: history
  Kredi kartı ödemelerine dikkat MaSaL 0 354 04-18-2011, Saat: 08:59 PM
Son Yorum: MaSaL
  olmayan okulun 8 yaşındaki öğretmeni MaNeSiA 10 855 09-14-2008, Saat: 07:28 AM
Son Yorum: MaNeSiA
  Yarından Itibaren Sıcağa Dikkat ÐŽeşaren 0 363 07-13-2008, Saat: 10:19 PM
Son Yorum: ÐŽeşaren

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 11-21-2024, 06:05 PM