Bildiklerinizin çoğunu çöpe atın
Günlük hayatta sıklıkla tüketilen gıdalarla ilgili birçok hata yapıldığını belirten uzmanlar "Gıdaların besin değerini artırayım derken yanlış beslenmeyin" uyarısında bulundu.
Diyetisyen Aysun Yurdakul sağlıklı olduğu düşünülerek tüketilen yiyecek ve içeceklerin bazen yanlış beslenmeye neden olabileceğini söyledi. İnsanların günlük hayatta sıklıkla tükettiği gıdalarla ilgili birçok hata yaptığını belirten Yurdakul "Et yemeklerinin yanında ayran içmek ıspanakla birlikte yoğurt yemek balı sıcak su veya sütle karıştırmak aç karnına greyfurt suyu içmek bunlardan bazıları" dedi.
Diyetisyen Yurdakul'a göre sağlıklı besleneyim derken yaptığımız hatalardan bazıları şunlar:
Balık yanında yoğurt yememek : Uygun koşullarda hazırlanmayan veya bayat balığı yiyen herkes zehirlenebilir. Bunun; yanında yenilen yoğurtla ilgisi yoktur. Balık taze ise yanında yoğurt yenilmesinin sakıncası yoktur. Balıkta 'histamin' proteini bulunur. Balık yakalandıktan sonra bünyesinde süreyle histamin miktarı artar. Beklemiş balık tüketildiğinde fazla histamin vücutta alerjik reaksiyona ve beraberinde olumsuz etkilere ve zehirlenmeye yol açabilir.
Balı sıcak süt içine karıştırmak: Anneler faydalı olduğunu düşündüğü için çocuklarına içirdikleri sütün içine bal karıştırırlar. İçinde yararlı enzimler proteinler asitler vitamin ve mineraller bulunduran ve besin değeri çok yüksek olan bal; kaynayan sıvı ile karıştırıldığında tüm besin değerini kaybeder. Balın ısıtılması sıcak süte konulması sıcak çaya konulması kişi için sadece tatlandırıcıdan öteye gitmez."
Ispanağı yoğurtla yemek: Ispanağın içindeki demir bilinenin aksine çok yüksek değildir. Rokada ıspanaktan daha fazla demir vardır. Aynı zamanda ıspanakta oksalat vardır. Oksalat demir emilimini olumsuz etkiler. Ispanaklı yoğurttaki demirin emilimini yoğurttan çok kendi içeriğindeki oksalat olumsuz etkiler. Ancak hiç emilmiyor denilemez.
Pekmez ve yoğurt: Demir emilimini süt ve süt ürünlerinin olumsuz etkilediği; C vitamini içeren gıdaların ise olumlu etkilediği doğrudur. Pekmez sadece demir içermez aynı zamanda iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Pekmezli yoğurda demirden çok tadının güzelliği ve iyi bir kalsiyum kaynağı olarak bakabiliriz. Demir ihtiyacını emilebilirliği daha yüksek olan yumurta ve kırmızı et gibi hayvansal kaynaklardan da sağlayabiliriz.
Et yemeklerinin yanında ayran içmek: Demir emilimi zor olan bir metaldir. O yüzden herhangi bir gıdayla özellikle kalsiyum içeren gıdalar ile karıştırıldığında emilimi aksar. Demiri emilimini arttıran C vitamini içeren gıdalarla ile birlikte tüketmek gerekir. Et yemeklerinin yanında ayran içmek yerine bol yeşillikli salata ve veya portakal suyu tüketilebilir.
Yemekten hemen sonra meyve yemek Gün içerisinde 4- 5 porsiyon meyve tüketmek gerekiyor. Bu miktarın yemekle birlikte yenilmemesi veya yemekten sonra yenilmesi gibi kural yoktur. Sadece ana öğünlerde yeteri kadar kalori aldığımız düşünülmektedir. Alınan onca kaloriden sonra üzerine meyve yemektense meyveyi kan şekerimizin düştüğü ara öğünlerde tüketmek daha sağlıklıdır.
Günlük hayatta sıklıkla tüketilen gıdalarla ilgili birçok hata yapıldığını belirten uzmanlar "Gıdaların besin değerini artırayım derken yanlış beslenmeyin" uyarısında bulundu.
Diyetisyen Aysun Yurdakul sağlıklı olduğu düşünülerek tüketilen yiyecek ve içeceklerin bazen yanlış beslenmeye neden olabileceğini söyledi. İnsanların günlük hayatta sıklıkla tükettiği gıdalarla ilgili birçok hata yaptığını belirten Yurdakul "Et yemeklerinin yanında ayran içmek ıspanakla birlikte yoğurt yemek balı sıcak su veya sütle karıştırmak aç karnına greyfurt suyu içmek bunlardan bazıları" dedi.
Diyetisyen Yurdakul'a göre sağlıklı besleneyim derken yaptığımız hatalardan bazıları şunlar:
Balık yanında yoğurt yememek : Uygun koşullarda hazırlanmayan veya bayat balığı yiyen herkes zehirlenebilir. Bunun; yanında yenilen yoğurtla ilgisi yoktur. Balık taze ise yanında yoğurt yenilmesinin sakıncası yoktur. Balıkta 'histamin' proteini bulunur. Balık yakalandıktan sonra bünyesinde süreyle histamin miktarı artar. Beklemiş balık tüketildiğinde fazla histamin vücutta alerjik reaksiyona ve beraberinde olumsuz etkilere ve zehirlenmeye yol açabilir.
Balı sıcak süt içine karıştırmak: Anneler faydalı olduğunu düşündüğü için çocuklarına içirdikleri sütün içine bal karıştırırlar. İçinde yararlı enzimler proteinler asitler vitamin ve mineraller bulunduran ve besin değeri çok yüksek olan bal; kaynayan sıvı ile karıştırıldığında tüm besin değerini kaybeder. Balın ısıtılması sıcak süte konulması sıcak çaya konulması kişi için sadece tatlandırıcıdan öteye gitmez."
Ispanağı yoğurtla yemek: Ispanağın içindeki demir bilinenin aksine çok yüksek değildir. Rokada ıspanaktan daha fazla demir vardır. Aynı zamanda ıspanakta oksalat vardır. Oksalat demir emilimini olumsuz etkiler. Ispanaklı yoğurttaki demirin emilimini yoğurttan çok kendi içeriğindeki oksalat olumsuz etkiler. Ancak hiç emilmiyor denilemez.
Pekmez ve yoğurt: Demir emilimini süt ve süt ürünlerinin olumsuz etkilediği; C vitamini içeren gıdaların ise olumlu etkilediği doğrudur. Pekmez sadece demir içermez aynı zamanda iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Pekmezli yoğurda demirden çok tadının güzelliği ve iyi bir kalsiyum kaynağı olarak bakabiliriz. Demir ihtiyacını emilebilirliği daha yüksek olan yumurta ve kırmızı et gibi hayvansal kaynaklardan da sağlayabiliriz.
Et yemeklerinin yanında ayran içmek: Demir emilimi zor olan bir metaldir. O yüzden herhangi bir gıdayla özellikle kalsiyum içeren gıdalar ile karıştırıldığında emilimi aksar. Demiri emilimini arttıran C vitamini içeren gıdalarla ile birlikte tüketmek gerekir. Et yemeklerinin yanında ayran içmek yerine bol yeşillikli salata ve veya portakal suyu tüketilebilir.
Yemekten hemen sonra meyve yemek Gün içerisinde 4- 5 porsiyon meyve tüketmek gerekiyor. Bu miktarın yemekle birlikte yenilmemesi veya yemekten sonra yenilmesi gibi kural yoktur. Sadece ana öğünlerde yeteri kadar kalori aldığımız düşünülmektedir. Alınan onca kaloriden sonra üzerine meyve yemektense meyveyi kan şekerimizin düştüğü ara öğünlerde tüketmek daha sağlıklıdır.