Kremlin'e Rus bilim insanları tarafından verilen gizli uyarı raporuna göre, süreç bu şekilde devam ederse yakın zaman içinde İran'ın Buşehr reaktöründe Çernobil benzeri bir nükleer felaket yaşanabilir. Uzmanlara göre, İran'ın nükleer tesislerini hedef alan Stuxnet virüsü bu tür bir felakete yol açabilir.
Rus nükleer bilimciler, İran'ın ilk nükleer enerji tesisini aktif hale getirme girişimlerine teknik destek sağlıyor. Ancak uzmanlar, arkasında ABD ve İsrail olduğundan şüphelenilen ve geçen yıl gerçekleşen Stuxnet virüsü saldırsının tesisin bilgisayar sisteminde yarattığı zarardan dolayı ciddi endişeler taşıyor.
Batılı istihbarat kaynaklarına göre, Rus bilim insanları Kremlin'i İran'ın bu yaz tesisi aktif hale getirmek yönündeki katı zaman sınırına boyun eğmeleri halinde 'yeni bir Çernobil' felaketiyle karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyardı.
Rus bilim insanlarının Kremlin'e verdikleri raporun bir kopyasına ulaşan İngiliz Daily Telegraph gazetesine göre, raporda Rus uzmanlar reaktörde "basit, temel testlerin yapılmasına rağmen reaktörün güvenli bir şekilde aktivasyonunu garanti edemeyeceklerini" belirtiyorlar.
İlk kez 1970'lerde Şah tarafından inşa talimatı verilen Buşehr nükleer santralinin faaliyete geçmesinin yıllarca ertelenmesinin ardından İranlı liderler, bilim insanlarının takvime uymaları için zorluyor. İranlı liderler, herhangi bir ertelemenin ülkenin uluslararası prestijine darbe indireceğini düşünüyor.
İNSAN HAYATINI UMURSAMIYORLAR
Tarihe uyma konusunda yoğun psikolojik baskı altında oldukları belirtilen İran'ın yönetici ekibi de raporda normalde gerektiği gibi "profesyonal ve ahlaki sorumluluk sergilememekle" suçlanıyor. Rus uzmanlar ayrıca İranlı yetkilileri 'insan hayatını önemsememekle' itham ederek, Rusya'nın Buşehr'in devam etmesine izin vermesi halinde yeni bir Çernobil felaketinden kendisini sorumlu bulabileceği uyarısı yapılıyor.
İran Dışişleri Bakanı ve aynı zamanda ülkenin atom enerjisi kurumunun başkanı Ali Ekber Salihi, geçen ay Buşehr'in açılış tarihinin erteleneceği iddialarını ve Stuxnet'in nükleer tesise zarar verdiği söylentilerini yalanmaştı.
Dün New York Times gazetesi Stuxnet virüsünün ABD ve İsrailli istihbarat yetkilileri tarafından ortak proje olarak Negev Çölü'ndeki Dimona projesinde iki yılda ortaklaşa geliştirildiğini yazdı. Stuxnet şimdiye kadarki en başarılı siber saldırı olarak kabul ediliyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da geçenlerde virüsün, İran'ın nükleer programını birkaç yıl geriye götürdüğünü söylemişti.
Batı, İran'ın nükleer programının silah üretme amaçlı olduğunu düşünürken, İran barışçıl nükleer enerji niyetleri olduğunu belirtiyor.