:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Katarakt Ameliyatı Yakın Gözlüklerinden Kurtarıyor
MaSaL
#1
Etiler AcıbademGöz Medikal Direktörü Doç. Dr. Bozkurt Şenervirgulll.gif modern katarakt cerrahisinin hastaların hayatına birçok konfor getirdiğini söyledi. Bozkurt Şenervirgulll.gif 2virgulll.gif5 milimetreden açılan kesiden girebilen lokal ve katlanabilir lenslerle hastaların katarakt problemlerinin yanı sıravirgulll.gif uzak ve yakın gözlüğü sorununu da çözülebildiğini belirtti. Katarakt cerrahisinde pozitif gelişmelerin yaşandığını belirten Doç. Dr. Şenervirgulll.gif “Günümüzde değişik türde lensler bulunuyor. Multifokal lensler doğru hastaya kullanıldığında katarakt ameliyatı sonrası yalnızca uzak görüşü düzeltmekle kalmayıp orta ve yakın görüşlerini de düzeltmek mümkün oluyor. Ancak bu lensleri özellikle astigmat hastalarına uygulayamıyoruz. Multifokal lenslerde diğer önemli konu ise hastanın ameliyat sonrası sabırlı olması. Ameliyattan 1- 6 ay sonra beyin ve göz arasında uyum sağlanabildiği için görme netliği sonradan daha da kaliteli oluyor” dedi.

Katarakt hastalığı ile ilgili diğer merak edilen soruları Doç. Dr. Bozkurt Şener yanıtladı.

Kataraktın genellikle yaşa bağlı olduğu bilinir. Bazı tedbirlerle kataraktın önceden önlenmesi söz konusu mudur?
Genetik özellik kaçınılmaz. Ailede kataraktı görüyorsanızvirgulll.gif sonraki jenerasyonlarda da bunu görebiliyorsunuz. Ama günümüzde kataraktı bir nebze de olsa önlemek mümkün. Özellikle hastalara güneşin ültraviyole ışınlarından kaçınmayı öneriyoruz. Ya da güneşin ültraviyole ışınlarının yaptığı etkilerivirgulll.gif C vitaminiylevirgulll.gif antioksidan dediğimiz bazı ilaç gruplarıyla azaltmaya çalışıyoruz. Özellikle son dönemlerde biliyorsunuzvirgulll.gif güneşe çıkma çok yaygınlaştı. Eskiden güneşlenmek bu kadar yaygın değildi. Güneşlenmeyle birlikte kataraktların hem daha erken yaşlara çekildiğinivirgulll.gif hem de daha sık görüldüğünü gözlemliyoruz.

Kataraktın tek tedavisi ameliyat mıdır?
Kataraktta bir özellik var. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi erken yakalarsakvirgulll.gif tedavi ederiz ve ameliyattan kurtuluruz gibi bir şey yok. Kataraktı gördüğümüz zaman bunun belli bir sürecin sonunda ameliyata gideceğini biliyoruz. Hastalara mutlaka ya şimdivirgulll.gif ya bir dönem sonravirgulll.gif ya da çok ileride katarakt ameliyatını olacaksınızvirgulll.gif diyoruz. Hastalaravirgulll.gif ne yazık ki şu ilacı alınvirgulll.gif ya da şu tedaviyi yapınvirgulll.gif bu katarakttan kurtulunvirgulll.gif biz de ileride sizi ameliyat etmeyelimvirgulll.gif diye bir şey söyleyemiyoruz. Mutlaka ameliyat gerekiyor. Bunun için de katarakt cerrahisinde çok hızlı bir gelişim var.

Günümüzde katarakt ameliyatlarında ne gibi yenilikler gelişti?
Sadece gözü birkaç damla ile uyuşturuyoruzvirgulll.gif yani bir iğne yokvirgulll.gif narkoz yok. Küçük bir kesiden göze giriyoruz. Kesinin boyu her geçen yıl biraz daha küçülüyor. Şu anda 2virgulll.gif5 mm.lere kadar indi. Önümüzdeki çok yakın bir dönemde bunun 1virgulll.gif5 mm. civarına ineceğini bekliyoruz. Kataraktın üstünde küçücük bir pencere açıyoruz. Aynı portakalın üstündeki o kesiyi yaptığımız gibi. Sonra kataraktin içini boşaltıyoruzvirgulll.gif birtakım sistemlerle. Fako zaten budur. Ses gücünü kullanarakvirgulll.gif kataraktın içindeki sertleşmiş bölümleri parçalıyoruz. Ve içeriden dışarıya doğru emerek temizliyoruz. Sonra da o portakalın kabuğunun içine bir şey yerleştiriyormuş gibi kataraktın içeride bıraktığımız şeffaf zarınin içine katlanabilir lensler yerleştiriyoruz. Hastanın kataraktının tedavi etmiş olmakla kalmayıp hem uzak hem de yakın gözlük problemini de böylece halletmiş oluyoruz.. Tabi bütün bunlarvirgulll.gif bu küçücük delikten çok kısa süredevirgulll.gif 8–10 dakikada gerçekleştirildiği için hastanın günlük yaşantısına çok hızlı dönmesi mümkün oluyor.

Katarakt ameliyata rağmen tekrarlar mı?
Ameliyat sırasında önce kataraktın içindeki çekirdeği temizliyoruz. Sonra etrafındaki beyaz kabuk gibi olan korteks dediğimiz maddeyi temizliyoruz. Geriye de zarını bırakıyoruz. O zarın içine de yapay lensimizi yerleştiriyoruz. Fakat zaman içinde bu arkadaki şeffaf olan zarvirgulll.gif yavaş yavaş kesifleşmeye başlayabiliyor. Her hastada bu olmuyor ama belli bir grupta olabiliyor. Bunu engellemek için birtakım çalışmalar yapılıyor. Goz ici lenslerde bazı değişiklikler yapılıyor ama yinede bazen küçük bir müdahaleye gereksinim duyulabiliyor.

Katarakt ameliyatı olmuş hastalara neler önerirsiniz?
Tüm cerrahilerde olduğu gibivirgulll.gif bir kere doğru kontrol şart. Çünkü katarakt ameliyatı yapılıpvirgulll.gif katarakt alındıktan sonra hastalıklar tamamen bitmiyor. Göz aynı gözvirgulll.gif özellikle de katarakt ameliyatı olmuş bir gözvirgulll.gif cerrahi geçirmiş bir gözdür. Onun için daha çok dikkat edilmesi gerekir. Ve çok daha önemlisivirgulll.gif özellikle yaşlı bir kişide yapılmış bir katarakt ameliyatıysavirgulll.gif teknolojisi yüksek lenslerle bile arka merkezde (sari nokta) birtakım zamana dönük problemler çıkabilir. Bunların hepsinin bir göz hekimi tarafından yılda bir kere kontrol edilmesi gerekiyor
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Yüz nakli ameliyatı gerçek oldu MaSaL 0 444 01-04-2011, Saat: 08:47 PM
Son Yorum: MaSaL
  Bu testler kalbinizi kurtarıyor MaSaL 0 316 09-19-2010, Saat: 03:46 PM
Son Yorum: MaSaL
  Her yanıyla katarakt MaSaL 1 415 08-30-2010, Saat: 10:57 PM
Son Yorum: CaNaT

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 11-24-2024, 09:19 AM