[b]1. Hücrelerin serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunması için hergün 5 - 9 porsiyon sebze ve meyve tüketmek gerekiyor.
2. Konserve besinler değil taze veya donmuş olanlar tercih edilmeli.
3. Sebzeleri mümkün olduğunca çiğ veya az pişmiş olarak tüketmek gerekiyor. Çiğ ve taze sebzelerin sahip olduğu antioksidant özellik pişirmeyle yok oluyor. Az pişirme beta karoten emilimini de artırıyor.
4. Hayvani yağlar yerine zeytinyağı ayçiçekyağı kanola yağı soya yağı gibi sıvı yağları tercih etmek gerekiyor.
5. Kurufasulye nohut bakla bezelye mercimek yeşil fasulye soya ve yulafta bol miktarda bulunan saponinler antioksidant etki göstererek hücrelerdeki DNA mutasyonlarını önleyerek antikanserojen etki gösteriyorlar. Bu yüzden kurubaklagilleri sıklıkla tüketmek gerekiyor.
6. Zeytinyağı en iyi antioksidant yağ. Bol E vitamini içeriyor gençlik sağlıyor ve hastalıklardan uzak tutuyor. Ayrıca kötü kolesterolün (LDL) okside olmasını ve damar duvarına girmesini önleyerek iyi kolesterolü (HDL) artırıyor. Böylece damar sertliği kalp-damar sistemi hastalıkları kalp krizi ve inmeden uzak durmanızı sağlıyor.
7. Avokado kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azaltıyor.
8. Yağsız süt ürünleri (light süt light yoğurt light peynir) protein ve kalsiyumdan zengin doymuş yağdan fakir besinler. Kemik diş ve kasların yapısını sağlamlaştırıyor yüksek kan basıncının kontrolünde yardımcı olan potasyum içeriyor.
9. Demir kırmızı kan hücrelerimizde oksijen taşıyan hemoglobin ve kaslarımızdaki myoglobin proteinlerinin yapısında yer alıyor. En çok bulunduğu besinler ciğer yumurta sarısı kırmızı etler nohut mercimek balık istiridye yeşil yapraklı sebzeler. Eksikliğinde kansızlık ve bağışıklık sisteminde bozukluklar oluşuyor. Ancak demir fazlalığı vücutta aynen paslanma benzeri oksitlenme yaparak damar sertliğine ve tüm vücut hücrelerinin erken yaşlanmasına yağlanmasına neden oluyor. Bu yüzden demir preperatları doktor kontrolünde almak gerekiyor.
10. Yüksek ısıda pişirilen kızartılan etlerin içinde kanserojen etki yapan heterosiklik aminler oluşuyor. Önlemek için fırınlama buharda veya mikrodalgada pişirmek gerekiyor.
11. Beyza unlu gıdalar beyaz ekmek pirinç patates ve tüm şeker katkılı gıdaların glisemik indeksi yüksek. Bu da erken yaşlanmaya sebep oluyor. Beyaz pirinç yerine posa bakımından zengin esmer pirinç veya bulgur pilavı tercih etmek iyi bir çözüm.
12. Lif bitkisel gıdaların iskeletini oluşturduğundan ne kadar fazla sebze meyve ve işlenmemiş tahıl yenirse o kadar fazla lif alınmış oluyor. Günde 30 - 35 gram kadar lif almak vücut için yararlı[/b]