Bebeğinizin beslenmesindeki en önemli unsur anne sütüdür. Bebeğinizi zorunlu haller dışında ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelisiniz. Eğer anne sütü veremiyorsanız hazır mama verebilirsiniz. Bu dönemde ilk 2 ayda bebeğinizin en az hazır mama gereksinimi günde 600 ml’dir. İlk 6 ayda inek sütünden kaçınmalısınız. Eğer ekonomik yetersizlik nedeni ile inek sütü veriyorsanız yoğurdu 1/2 oranında sulandırılarak verebilirsiniz.
Bebeğiniz doğum kilosunun iki katına ulaştığında günde yaklaşık 1 litreden fazla mama tüketiyorsa üç saatten daha sık aralıklarla besleniyorsa ve açlığa bağlı sürekli huzursuzluğu varsa katı besinlere geçiş için hazırdır. Altıncı aydan önce verilen ek besinlerin az posa bırakan glütensiz ve püre kıvamında olmasına özen göstermelisiniz. Glüten buğday yulaf çavdar ve arpada bulunur. Bu nedenle bunlardan elde edilen tahılları ilk 6 ayda kullanmamalısınız.
Besleyici değeri düşük nişasta da bebeğinizin beslenmesinde yer almamalıdır. Pirinç unundan yapılmış muhallebi yoğurt meyve ve sebze püresi bebeğinize ilk vereceğiniz ek besinlerdir. 6 ay’dan sonra bebeğinizin beslenme şekli belirtilen beslenme tablosuna uygun olarak devam etmelidir.
Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde yemekleri iyotlu tuz (ailede herkesin yediği yemekler) ile pişirilmelidir. Tuzu yemek piştikten sonra koymalısınız. İlk 12 ayda bebeğinizin günlük süt gereksiniminin tümünü inek sütü ile karşılamanız önerilmez. Çünkü bu dönemde barsak geçirgenliği fazladır. Dolayısıyla inek sütü alerjisi diğer dönemlere göre daha sıktır. İnek sütünün yoğurt ya da muhallebi biçiminde tüketilmesi sindirim sistemi için daha az sorun oluşturmaktadır.
Beslenmenin yeterliliği bebeğinizin ayına uygun gereken kiloyu almasıyla anlaşılır. Bu nedenle bebeğinizi düzenli aralıklarla sağlık kontrollerine götürmelisiniz.
Anne sütünü saklama koşulları: Sağılan anne sütü temiz bir cam kapta (kapağı ve cam şişesi 5 dakika süreyle kaynatılmış) oda ısısında 6 saat buzdolabında 24 saat saklanabilir. Gerektiği zaman anne sütünün bulunduğu cam kap sıcak bir su içine konularak ısıtılıp bebeğe verilebilir.
Bebeğiniz doğum kilosunun iki katına ulaştığında günde yaklaşık 1 litreden fazla mama tüketiyorsa üç saatten daha sık aralıklarla besleniyorsa ve açlığa bağlı sürekli huzursuzluğu varsa katı besinlere geçiş için hazırdır. Altıncı aydan önce verilen ek besinlerin az posa bırakan glütensiz ve püre kıvamında olmasına özen göstermelisiniz. Glüten buğday yulaf çavdar ve arpada bulunur. Bu nedenle bunlardan elde edilen tahılları ilk 6 ayda kullanmamalısınız.
Besleyici değeri düşük nişasta da bebeğinizin beslenmesinde yer almamalıdır. Pirinç unundan yapılmış muhallebi yoğurt meyve ve sebze püresi bebeğinize ilk vereceğiniz ek besinlerdir. 6 ay’dan sonra bebeğinizin beslenme şekli belirtilen beslenme tablosuna uygun olarak devam etmelidir.
Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde yemekleri iyotlu tuz (ailede herkesin yediği yemekler) ile pişirilmelidir. Tuzu yemek piştikten sonra koymalısınız. İlk 12 ayda bebeğinizin günlük süt gereksiniminin tümünü inek sütü ile karşılamanız önerilmez. Çünkü bu dönemde barsak geçirgenliği fazladır. Dolayısıyla inek sütü alerjisi diğer dönemlere göre daha sıktır. İnek sütünün yoğurt ya da muhallebi biçiminde tüketilmesi sindirim sistemi için daha az sorun oluşturmaktadır.
Beslenmenin yeterliliği bebeğinizin ayına uygun gereken kiloyu almasıyla anlaşılır. Bu nedenle bebeğinizi düzenli aralıklarla sağlık kontrollerine götürmelisiniz.
Anne sütünü saklama koşulları: Sağılan anne sütü temiz bir cam kapta (kapağı ve cam şişesi 5 dakika süreyle kaynatılmış) oda ısısında 6 saat buzdolabında 24 saat saklanabilir. Gerektiği zaman anne sütünün bulunduğu cam kap sıcak bir su içine konularak ısıtılıp bebeğe verilebilir.